Kezdőlap Új mérföldkő a Syngenta hazai repcenemesítésében

Új mérföldkő a Syngenta hazai repcenemesítésében

Örömmel osztjuk meg Önökkel azt az újdonságot, hogy a Syngenta portfóliójába olyan hibrid kerül be és válik elérhetővé az idei évben a mezőgazdasági termelők számára, amely új szintet képvisel a hazai repcekínálatban.

 

 

Nemesítőink folyamatosan azon dolgoznak, hogy a hazai körülményekhez leginkább alkalmazkodó hibrideket nemesítsenek ki, mivel a repcetermesztésben állandósulni látszanak a kihívások. Az utóbbi évek időjárása például rendre szélsőséges képet mutat; elég csak az idei, kezdetben száraz tavaszra és a rendkívül hektikus nappali és éjszakai hőmérséklet-ingadozásokra gondolni. A Syngenta nemesítőinek célja, hogy olyan hibrideket fejlesszenek ki termelőinknek, melyek a magas terméspotenciálon túl rendkívüli termésstabilitással is bírnak. A hazai repcenemesítő hálózatunk 2019-ben átalakult, aminek köszönhetően lehetőségünk nyílik sokkal korábbi stádiumban, hazai körülmények között tesztelni a jövő hibridjeit. Ennek eredményeként az elkövetkezendő években repcekínálatunk folyamatosan frissül, olyan hibridekkel, melyek kifejezetten a magyar klimatikus viszonyokra és termelőink igényeire épülnek.

Ismerjék meg és próbálják ki az idei évben bevezetésre kerülő új, SY Glorietta hibridünket, mely már e kritériumoknak megfelelve kerül köztermesztésbe.

 

 

SY Glorietta az új mérföldkő

Az SY Glorietta kitűnő alkalmazkodóképességének köszönhetően az időjárási kihívásokra rendkívül jól reagál, így országszerte versenyképesen termeszthető. Új hibridünk nemcsak Európa-szerte, de Magyarországon is kimagasló terméseredményeket ért el (1. ábra). Éréscsoportja és kezdeti fejlődése okán korai vetésre is alkalmas, hidegtűrése kiváló, ami szintén fontos szempont lehet a választás során. Tavasszal nem nyurgul fel, lassú és fokozatos magszárba indulás jellemzi, aminek köszönhetően a késő áprilisi fagyok kevésbé veszélyeztetik. Középérésű, magas állományt nevelő hibrid, mely jó szárszilárdsága okán kiemelkedő állóképességgel rendelkezik.

Az SY Glorietta hibridet kiemelkedő betegség-ellenállóság jellemzi a fóma- és szklerotínia betegségekkel szemben. Emellett tarlórépa-sárgaság vírus (TuYV) elleni rezisztenciával is rendelkezik. További erénye a kiemelkedően látványos nitrogénreakció és -hasznosulás a piacvezető versenytársakkal szemben. Termesztésével még akkor is jó termésre lehet számítani, ha a talajban a nitrogén feltáródása nem a legoptimálisabb. Azoknak a repcetermelőinknek ajánljuk, akiknek fontos a kiemelkedő terméspotenciál és termésstabilitás, valamint a jó télállóság és a repce fő betegségeivel szembeni tolerancia.

 


1. ábra. Az SY Glorietta kimagasló terméspotenciálja

 

Az SY Glorietta jellemzői:

 

 

Új hibridjeink mellett az aktuális hibridválasztékunkról tájékozódjon a honlapunkon.

 

Dr. Szűcs Péter
szántóföldi technológia szakértő
Syngenta Kft.

www.syngenta.hu

Contact Us

0
Exit mobile version