fbpx

Syngenta – Csemegekukoricában is jó Magyarország

Írta: Szerkesztőség - 2014 október 10.

„Bár a kukorica Amerikából származik, ennek ellenére ma már közismert, hogy Magyarország csemegekukorica nagyhatalom, a világpiac legnagyobb szereplői közé tartozunk” – hangzott el a Syngenta Kft. szakmai rendezvényén, amelyen termelők és feldolgozóipari szereplők egyaránt részt vettek.

A legédesebb gabona, a nyár örök slágere

Bár a fogyókúrák tiltólistára teszik a csemegekukoricát a viszonylag magas szénhidráttartalma (egy átlagos cső kukorica nagyjából 20 g szénhidrátot tartalmaz) miatt, és sokan a mondásra hivatkozva, – miszerint a „disznó is ettől hízik”,- kényszeresen kihagyják az étrendjükből, azért lássuk be, az íze isteni, és bizony több, az egészségre jótékony hatását elismerték mára. Nem hiába rajongunk érte.

Kevesen tudják, de a kukorica bő rosttartalma miatt felpörgeti az emésztést, így kiváló a székrekedés ellen, a benne lévő káliumnak köszönhetően vízhajtó hatással is rendelkezik. Keményítőt, fehérjét és többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaz. Ráadásul kiemelkedő a C-vitamin tartalma, valamint rendkívül gazdag béta-karotinban, B1, B5, B6, B9 vitaminban is, agyserkentő hatása köztudott. Emellett ásványi anyagokból (vas, foszfor, magnézium) is jelentősebb mennyiség található benne, márpedig ezek biztosítása rendkívül fontos a szervezetünk számára. Állítólag egyik legjobb fegyver a narancsbőr ellen is, s nem utolsó sorban van egy bizonyos vegyülete, mely a rendellenes burjánzást segítő fehérjék útját állja, ezáltal csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának esélyét. Összefoglalva, mértékletesen fogyasztva igenis beleépíthető az egészséges étrendbe.

A Syngenta teret hódított

A Syngenta fajtaválasztéka piacvezető, és a növényvédelmi termékeik is meghatározóak az ágazatban. Az idei évi vetőmag ellátás a tartósan magas vetésterület és a tavalyi gyengébb amerikai vetőmagtermés miatt nehézkesebb volt a korábbiaknál, és ez lehetőséget adott a cég piaci részarányának további növelésére. Különösen a Spirit, a GSS 8529 és a GSS 1453 hibridek forgalma emelkedett.

A Syngenta fajtaválasztékában több ígéretes kukoricát is kínál. A Starshine egy korai normálédes hibrid remek termőképességgel, mely a Spirit és a Boston között érik. Jó kezdeti fejlődés jellemzi, erős és szilárd szárú növény. Növénymagassága a Bostonhoz hasonlóan kb. 210 cm. A kukorica rozsdával és a helminthosporiumos levélfoltossággal szemben is ellenálló. Termése jó körülmények között eléri a 20 t/ha-t.

A Syngenta legkorábbi érésű Sweetstar hibridje egy igazi szuperédes fajta. Növekedési erélye kiváló, gyors kezdeti fejlődésű, stabil szárú növény. Számos betegséggel szemben (köztük az MDNV-vel is) ellenálló. Átlagos növénymagassága picivel 2 m feletti. Csőmérete általában 19 cm, melyen a hosszú szemek 14-16 sorban fejlődnek. Kiváló termőképességű a korai fajták között.

A GSS 8529 remek termőképességű, középérésű szuperédes csemegekukorica hibrid. Magas növény, közepes vastagságú szilárd szárral. Rezisztens az MDNV-vel szemben. Csöve 20 cm-es, 18 szemsoros, vastag és súlyos. A leghosszabb szemeket termő fajták közé sorolják, ezért feldolgozása igen hatékony. Magyarországon, a legnagyobb területen uralkodik ez a fajta.

Visszatérve a fajtabemutatójáról

„Az elmúlt három év nagyon stabil periódus az ágazat történetében, továbbra is nagy a piaci igény a magyar csemegekukorica iránt” – kezdte bevezetőjét Pereczes János, a Syngenta délkelet-európai termékmenedzsere.

Idén a gabonafélék és az olajos növények felvásárlási árai visszaestek, az enyhe tél és a korán beköszöntő tavasz ösztönzést adott, hogy a termelési költségek emelkedése, valamint a felvásárlási árak csökkenése ellenére a termelők nagyobb területen vessenek csemegekukoricát. A feldolgozók is viszonylag könnyen kötöttek szerződést a nagyobb területre, így a termőterület idén elérte a 37 ezer hektárt, ez 3 ezer hektárral nagyobb az előző évinél. A feldolgozók erőforrásaik teljes kihasználására törekednek, sőt néhány cég bővítette is kapacitását.

Az elméleti előadások során a NAKI képviseletében Dr. Kapronczai István hazánk agrárgazdaságát vizsgálta a 10 éves uniós tagságunk intervallumában, majd a VTOSZ elnöke, Dr. Ligetvári Ferenc az öntözés vagy locsolás kérdéséről tartott prezentációt. Lars Andersen, a Syngenta európai, közel-keleti és afrikai fejlesztési menedzsere a csemegekukorica vetőmag előállítását és minőségét fejtette ki bővebben. Wábel János régióvezető és Nagy Viktor szántóföldi technológus a csemegekukorica növényvédelmével zárták a napot.

A Syngenta szakmai napján mindenki meggyőződhetett arról, hogy vonzó kultúra a csemegekukorica, és a késztermék is nagy biztonsággal értékesíthető.

A rendezvényen készült fotók a www.agraragazat.hu galériájában megtekinthetőek.