fbpx

Väderstad Tempo – vetni csak pontosan és szépen?

Írta: Szerkesztőség - 2014 április 10.

Radák Renáta- Somogyjád

Gazdaság bemutatása

Családi vállalkozásként működünk, édesapámmal ketten végezzük a munka oroszlánrészét, édesanyám pedig a háttérmunkálatokban tevékenykedik. Gazdaságunk 280 hektár, amiből 270 szántó, a maradék 10 hektár pedig rét és erdő. A területünk nagyobb része bérlemény, de törekszünk arra, hogy idővel fejlődjük e téren is.

Főbb növényeink: búza, repce és kukorica, ez utóbbival sajnos néhány éve nincs szerencsénk, mert a csapadék igencsak elkerült bennünket. 2012-ben összesen 480 mm hullott felénk (plusz légköri aszály), tavaly kicsivel jobb volt a helyzet.

Talajaink viszonylag jó minőségű barna-erdőtalajok, néhol agyagbemosódással, viszont van bő 70 hektár, ami tiszta homok, ezt elkezdtük szerves trágyázni és majd látjuk hogyan tovább.

Mióta vannak kapcsolatban a Väderstad márkával?

Már 2007 óta tart az ismeretség, az első Väderstad munkagépünk egy Rollex 620 rögtörő henger volt. A svéd minőség hamar meggyőzött minket, így idővel jöttek sorba a gyártó többi termékei is: Rapid 300S vetőgép, Carrier 650 tárcsa, NZ Aggressive 600 magágy előkészítő és egy TopDown 400 kultivátor került a palettánkba. Két éve a gazdaság növekedése miatt indokolttá vált az NZA 600 lecserélése egy NZA 800-asra, valamint a Rollex 620 helyett egy Rexius 820 dolgozik jelenleg.

Ezek szerint a márkahűség miatt került a TEMPO F6 vontatott változata a Radák gazdaságba?

Azért nem egészen van így. Édesapámmal mi elég szkeptikusak vagyunk, nem katalógusból választunk munkagépet, nekünk a gyakorlati tapasztalatok többet érnek mindennél.

2011-ben tettük le voksunkat a TEMPO F6 vontatott változata mellett. Bár az előző szemenkénti vetőgépünk csupán egy éves volt, amikor a csere mellett döntöttük, az igazsághoz hozzátartozik, hogy alkalmazott nélkül ketten már azzal a típussal nehézkesen bírtuk az optimális vetési időket tartani.

2011 tavaszán abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy 180 hektáron tesztelhettük a prototípust, mely során megbizonyosodhattunk afelől, hogy pontos mélységtartással és egyenletes tőtávolsággal dolgozik a vetőgép, nagy sebesség mellett is (18km/h). A rendkívül egyenletes, szinte robbanás-szerű kelés meggyőzött minket arról, hogy ezzel a vetőgéppel bővítjük a gazdaságot.

Mesélne arról, hogy milyen próbatétel elé állították a TEMPO F6 vetőgépet?

2008 óta a kímélő technológia hívei vagyunk, ám ez esetben talajelőkészítés nélkül 1 hektárnyi kukoricát vetettünk el a TEMPO-val. Csak szárzúzóval összeaprítottuk az előző évi szármaradványt, majd belehúztuk a TEMPO-t, tulajdonképp a kukoricatarlóba vetettünk. Már itt bizonyított, hogy egyáltalán képes volt belevetni a magot.

A választásunkat befolyásolta az is, hogy a vetőgép nagyméretű vetőmag – és műtrágya tartállyal rendelkezik, ez jelentősen megkönnyíti a vetési munkálatokat, hiszen a kapacitása ezzel a sokszorosára nő.

Kinek ajánlaná a TEMPO F6 vontatott szemenkénti vetőgépet?

Mindenképp olyan gazdaságokban, ahol a gép– és a vetésminőség egyaránt fontos. A TEMPO tökéletesen precíz munkát végez nagy sebesség mellett is. A gyors és minőségi vetés terméstöbbletet eredményez, mely a bevételünket pozitívan befolyásolja. Azt gondolom, ennyi pont elég egy vetőgéptől.

Szép eredménnyel zárta a 2013-as Väderstad Award-ot, miért döntött a jelentkezés mellett?

Mindenkinek lényeges a motiváció, hiszen e nélkül nem mennénk előre az élet semmilyen területén. Illetve bevallom, nőként nekem különösen fontos volt, hogy ebben az igencsak férfias szakmában megmérettessem magam. Születésemtől fogva a mezőgazdaság az életem, úgyhogy nem volt kérdés számomra a pályázás. Az, hogy bekerültem a legjobbak közé, nagyon sokat jelent számomra.

Összefoglalná röviden, hogy miért lettek a Väderstad hű partnerei?

A Väderstad márka számunkra a nívó. Nem hiába nem ragoztam a szervízszolgáltatást, a 7 év alatt szinte nem volt rá szükségünk. Márpedig egy éjjel-nappal gépekkel működő vállalkozásban mindennél többet ér, ha akadályok nélkül, örömmel tudunk dolgozni. Ezt biztosítja a Väderstad.