fbpx

Számoljunk utána a Systiva® költséghatékonyságának!

Írta: Agrárágazat-2024/8. lapszám cikke - 2024 augusztus 16. -Hirdetés

A Systiva® kalászoscsávázó-szer különlegessége abban rejlik, hogy az első szükséges korai gombaölő szeres lombpermetezést ki tudja váltani. Ezt az elmúlt években többször is elemeztük különböző írásokban, rendezvényeken és személyes találkozókon. Az évente elvégzett kísérletek eredményei és az eddig több mint félmillió hektáron történő üzemi felhasználása is igazolta hatékonyságát. Érdemes azonban a költségeket is részletesebben megvizsgálni, és nemcsak a Systiva®-val csávázott vetőmag árát nézni, amely magasabb a hagyományos gombaölő szeres csávázásénál.

Két technológiát kell összehasonlítani, és a felmerülő költségeket összevetni. (Az egyszerűség kedvéért nem számolunk a csávázószer vetőmagra történő felvitelének és a permetezőszer lombra kijuttatásának munkaköltségével.) A Systiva® technológia elemei a Systiva® csávázószer és hagyományos gombaölő csávázószer, míg a klasszikus technológia elemei a hagyományos gombaölő csávázószer és a korai levélfungicid.

A Systiva® ára idén nem változik, így az összehasonlítás kedvéért vegyük a tavalyi átlagos termelőnek számlázott 43 000 Ft/l árat. Őszi árpa esetén, 200 kg/ha vetőmagnormával és a Systiva® ajánlott 0,75 l/t dózisával számolva a Systiva® szerköltsége 6450 Ft/ha.

Szükséges még egy hagyományos gombaölő csávázószert is használni, azonban a Systiva® Systiva Komplett csomagban történő vásárlása esetén a csomagban lévő hagyományos gombaölő csávázószer ingyen van, tehát a Systiva® technológia összköltsége marad 6450 Ft/ha.

Ezzel szemben a klasszikus technológia esetén egy átlagos gombaölő csávázószer költsége 5000 Ft/t vetőmag, ami a fenti vetőmagnormával számolva egy hektárra vetítve 1000 Ft. Viszont e technológia során egy korai fungicides állománypermetezés is szükséges, ami egy olcsóbb termék esetén 7000 Ft/ha, ez összesen 8000 Ft/ha. Tehát árpa esetén a klasszikus technológia lényegesen költségesebb, mint a Systiva® technológia.

Őszi búzánál a Systiva® javasolt dózisa 1,0 l/t, az árpánál számolt vetőmagnormával és Systiva®-árral számolva 8600 Ft/ha költséget jelent. Itt is kell egy hagyományos gombaölő csávázószerrel kalkulálni, de a Systiva Komplett csomag használatakor ez plusz költség nélkül elérhető, így marad a 8600 Ft/ha költség.

A klasszikus technológia költsége az árpáéhoz hasonlóan épül fel: hagyományos gombaölő csávázószer 1000 Ft/ha és egy olcsó levélfungicid 7000 Ft/ha, összesen 8000 Ft/ha. Ebben az esetben a két technológia költsége közel azonos.

A Systiva® technológia költségszintje még kedvezőbbé válhat alacsonyabb vetőmagnormánál (pl. hibrid árpa, hibrid búza) vagy őszi gyomirtás során akár a kora tavaszi kijuttatás költségét is meg lehet spórolni.

Ne felejtsük el, hogy a Systiva® használata hatékonyabbá teszi a gazdálkodást, és segíti a munkaszervezést, mivel nincs szükség korai gombaölő szeres permetezésre. Kevesebb terméket kell a permetezőtartályba keverni, így csökken a perzselés veszélye, és eredményesebb lesz a felső levelek védelme. Összességében kevésbé stresszes a munka, biztonságosabb a termelés, és a fajtában rejlő potenciál jobban kihasználható, így a befektetett költségek biztosabban térülnek meg.

Kurtz György
kalászos termékek felelőse
BASF Hungária Kft.

Basf Partner