Bezártak egy húsfeldolgozót.
Eger, 2013. március 27., szerda (MTI) – Szabálytalanságok miatt azonnal felfüggesztette egy Heves megyei húsüzem termelését, illetve 10 tonna terméket lefoglalt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt ügyeket vizsgáló csapata – tájékoztatta szerdán a Nébih az MTI-t.
A március 26-án, előzetes adatgyűjtést követően lefolytatott ellenőrzés során azt tapasztalták, hogy az alig három hónapja újranyitott húskészítmény-előállító és zsírkészítő üzemben „tobzódtak a szabálytalanságok”.
A többi között 33 kilogrammnyi, több mint egy éve lejárt szavatosságú fűszert és adalékanyagot, illetve a kereskedelemből úgynevezett visszáruként beszállított zsírt találtak.
Az üzemi helyiségekben rágcsálók jelenlétére utaló nyomokat fedeztek fel, valamint az eljegesedett, takarítatlan hűtőkamrában engedély nélkül lefagyasztott alapanyagokat találtak az ellenőrzést végző hatósági állatorvosok.
A félkész és készárut szabálytalanul, egy légtérben tárolták, és méteres jégcsapok lógtak az aggregátról a tárolt alapanyagokra.
A határozat szerint a működés kizárólag a hiányosságok teljes körű megszüntetése, a lejárt vagy szennyeződött termékek megsemmisítése, a nagytakarítás elvégzése, valamint kedvező eredményű helyszíni szemle után folytatható.
A bírság megállapítása még folyamatban van – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatósága.
MTI 2013. március 27.