fbpx

Először szól, de aztán üt: áramos nyakörv tereli a marhákat

Írta: Kohout Zoltán - 2021 szeptember 04.

Ha az állat nem áll meg vagy fordul vissza, akkor először hangjelzés, majd enyhe áramütés tereli vissza a helyes irányba.

 

Már háromszor szóltam…

Az Egyesült Királyság farmjain több mint két éve tesztelnek 1,4 kilós szarvasmarhanyakörvet, ami a GPS, a mobil adathálózat, az audiojelek és a napenergia kombinációját használja. Az állatok terelésére, birtokon, legelőn tartására szolgáló eszköz első lépésben háromfokozatú hangjelzést ad, ha az állat megközelíti az előre beállított határt. Ha az állat a harmadik hangjelzésnek sem engedelmeskedik, nem áll vagy fordul meg, akkor a szabványos elektromos kerítésénél gyengébb, de érezhető elektromos impulzust kap. Emellett a nyakörv a gazdának (illetve az állatok felügyeletével megbízott személynek) is azonnal megjelenő értesítést küld az állat tartózkodási helyéről.

marha nyakörv

 

A gazda is értesítést kap a szökésről

Miután azonban előfordulhat, hogy mind az állatnak, mind az állattartónak adott jelzések-értesítések eredménytelenek maradnak, még itt sincs vége a folyamatnak. Ha az állat továbbra is rossz irányba mozog, ismét értesítik a gazdát, és folyamatosan, valós időben követik az állat mozgását. Amikor az állat visszalép a határon, hogy visszatérjen az állományba, nem kap több pulzust.

 

30 ezer állat, 75 millió óra

A kísérleti teszteket több mint 30 ezer állaton, több mint 75 millió legeltetési órán át végezték. Az állományok viselkedésekor azt tapasztalták, hogy egy tipikus gazdaság 30 hangjelzésenként csak egy impulzust kap, vagyis már az első fázis is hatékony. A Nofence (ami magyarul kb. ’kerítésnélküliség’-et jelent) nevű cég új fejlesztései az állatok karámbeli mozgását, a legelőborítást, a termésnövekedést és a talajtípust, az időjárási körülményeket, az állatállomány korát és súlyát figyelik majd. A cél ugyanis az, hogy az állatok tevékenységi adatai (legeltetési idő, pihenés, szocializáció) felhasználják az állatok egészségének javítására, a betegségek korai kimutatására.