fbpx

Székely hetek a magyarországi Auchan áruházakban

Írta: Szerkesztőség - 2013 május 16.

Budapest, 2013. május 15., szerda (MTI) – Tizenegy székelyföldi termelő 76 termékét ismerhetik meg péntektől a magyar vásárlók az ország 19 Auchan áruházában.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten, az esemény megnyitóján hangsúlyozta, hogy a tárca a rendelkezésére álló eszközökkel segíti a határon túli magyar gazdálkodókat.

 

Székely hetek a magyarországi Auchan áruházakban

 

A minisztérium ösztönzi, hogy a határon túli magyar termelők árui eljussanak magyarországi üzletekbe, piacokra.

Ezt biztosítja a Nemzeti Vidékstratégia végrehajtására szolgáló Darányi Ignác-terv, amelyben fontos feladatként szerepel a határon túli Kárpát-medencei magyar gazdálkodók lehetőségeinek szélesítése – közölte Feldman Zsolt az óbudai Auchan áruházban tartott rendezvényen.

Emlékeztetett arra, hogy az összefogás és a közös munka kereteit a Vidékfejlesztési együttműködések a határon túli magyarsággal elnevezésű program keretében biztosítja a vidékfejlesztési tárca.

Emellett a múlt év nyarán kezdődött az a kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amelynek keretében a magyar agrárszakemberek, a minisztérium munkatársai elmennek a programban résztvevő határmenti területekre.

 

Varga Gabriella, az Auchan Magyarország kft. beszerzési igazgatója arról beszélt, hogy a Székely heteket a Cora áruházak rendezték meg először három évvel ezelőtt.

Ezt folytatni kívánták a magyarországi Auchan áruházak is – mint jó, követendő példát -, miután az Auchan felvásárolta a múlt évben a Cora áruházakat.

Ezt követően felvették a kapcsolatot Hargita megye tanácsával, és ez év januárjában Csíkszeredában az Auchan szakemberei 35 székelyföldi kistermelővel találkoztak.

Az itteni árumustrán válogatták ki a mostani – május 23-ig tartó – esemény árukínálatát.

A Székely hetek rendezvénysorozatán azt is felmérik az Auchan szakemberei, hogy a vásárlók mely termékeket látnának szívesen az áruházak állandó kínálatában.

Márton István, Hargita megye Tanácsának vidékfejlesztési igazgatója az MTI-nek elmondta: Hargita megyében 2008-ban határozták el, hogy a kistermelőknek segítséget adnak áruik értékesítéséhez.

Két évvel később pedig már szűk lett a helyi piac, ezért Magyarországon a Corának szerették volna eladni a székelyföldi termékeket.

A próbálkozás sikeres volt, és megkezdődtek a termékbemutatók a Corában.

Az első évben, 2010-ben a Corában eladott, Székelyföldről származó áru értéke 55 millió forint volt, 2012-ben pedig már meghaladta a 100 millió forintot.

Márton István úgy vélte: az idén a múlt évihez hasonló értékű árut adnak majd el.

 

MTI 2013. május 15.