fbpx

Szenvednek a felső levelek a tetvektől, és jönnek a bagolylepkék is

Írta: - 2020 május 30.

Nem csökken a levéltetű-fertőzés, közben megjelentek egyéb károsítók is a gyümölcsösökben.

Almában az almafalisztharmat-fertőzés tünetei nem erősödtek, a korábban tapasztalt intenzív terjedés lelassult a mérsékelt meleg és a védekezések hatására. Kedvezőbb körülmények között azonban ismét felgyorsulhat a fertőzés üteme – figyelmeztet a magyarnovenyorvos.hu-n Aponyi Lajos. Ugyanez vonatkoztatható a varasodásra is, a kezeletlen ültetvényekben erősödtek a levéltünetek, másutt mérsékelt a fertőzés terjedése. Némileg csökkent a levéltetű-fertőzés, most szórványos a hajtások fertőzöttsége. Az almamoly rajzása az időjárási tényezőktől függően ingadozik ugyan, de folyamatosan repül a feromon csapdákba. Új jelenség, hogy rajzik az almafaszitkár és a kis almafarontó lepkéje, a korábban is fertőzött, idősebb ültetvényekben.

Szilvában továbbra is rajzik a szilvamoly, bár az üteme már csökkenő mértékű. Ugyancsak intenzív a keleti gyümölcsmoly és a barackmoly repülése, ez utóbbinak a napokban várható a rajzáscsúcsa. Általánosak a csonthéjas fák levéltetű-fertőzése, különösen is kiemelendő az őszibarack és a cseresznye. A zsendülésnek indult korai érésű cseresznyében már figyelni kell az élelmiszer egészségügyi várakozási időre is a permetezésnél. A cseresznyelégy rajzása folyamatos ugyan, de mérsékelt az üteme. A széltől sérült és a terméketlen gyümölcsökön megjelent a moníliás gyümölcsrothadás, ami könnyen átterjedhet a többi gyümölcsre is.

A diófákon a tovább erősödő szemölcsös és nemezes gubacsatka-fertőzés mellett a leveleken és hajtásokon megjelent a baktériumos rügy-, levél- és termésfoltosság is.

Az egyéb rovarkártevők közül kiemelendő, hogy az amerikai fehér medvelepke rajzása a végéhez közeledik, nemsokára kelnek az első hernyók. Továbbá rajzik a gyapottok-, a gamma-, a vetési és a c-betűs bagolylepke is.

Szőlőültetvényeinkben a lisztharmat-levélfertőzés tünetei mellett megkezdődött az amerikai szőlőkabóca lárvakelése, továbbá hamarosan várható a tarka szőlőmoly hernyóinak kelése is. A szőlőperonoszpóra első tüneteinek megjelenése továbbra is várat magára a kedvezőtlen csapadékviszonyok miatt.

A selyemfényű puszpángmolyok többsége most még báb alakban van, néhány példánya viszont már kirepült. A napokban várható az erősebb rajzása a kártevőnek. Az elhúzódó rajzást érdemes feromoncsapdával megfigyelni a védekezés helyes időzítéséhez.