fbpx

Szlovákiában is felbukkant a madárinfluenza

Írta: Csomor Zsolt - 2020 január 13.

Szlovákiában is megjelent a szomszédos Lengyelországban már a tavaly év végétől terjedő madárinfluenza, jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák Regionális Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet (RPVS) közlésére hivatkozva.

A beszámoló szerint a betegség egy nyitrai járásban lévő település kistenyésztőjének csirkeállományában bukkant fel. Az illetékes felügyelet szerint az elpusztult állatok valószínűleg vadonélő szárnyasoktól fertőződtek meg. A betegséget azt követően azonosították, hogy egy kistenyésztő bejelentette, 22 darabos állományából 3 állat elpusztult. A kórokozó jelenlétét egy madárinfluenza vizsgálatra szakosodott zólyomi laboratórium mutatta ki, amelynek megállapítása szerint arról a madárinfluenza erősen fertőző H5N8 altípusáról van szó, amit Lengyelországban is kimutattak.

A madárinfluenzával fertőzött és elpusztult egyedeket megsemmisítették, a tenyészetet fertőtlenítették. A fertőzés 3 kilométeres körzetében a betegség további terjedését megelőző intézkedéseket írtak elő, 10 kilométeres körzetben pedig megfigyeléseket rendeltek el, olvasható az MTI hírében.