Szójatermesztés Huminisz-technológiával

A szójatermesztés elmúlt években olyan területeken is meghonosodott hazánkban, ahol a klimatikus- és talajviszonyok viszonyok nem optimálisak a növény számára.

Az eredményes szójatermesztés megkívánja a gazdától a megfelelő gondosságot, odafigyelést és szakmai tapasztalatot, hiszen ezek nélkül előfordulhat, hogy az alábbiakban felsorolt hozamok felével, harmadával kell beérniük.

A gazdaságos szójatermesztés érdekében a gondos fajtaválasztáson, talaj előkészítésen, vetésminőségen stb. kívül azonban nagyon lényeges a megfelelő növénykondicionálók, lombtrágyák használata. A szója növény az átlagosnál is jobban meghálálja a levéltrágyázást.

A SOLVITIS lombtrágyák és a KONDISOL növénykondicionálók már két kezelés után is jelentős, 5-15% termésnövekedést eredményeztek a lombtrágyával nem kezelt, vagy a kezelt kontroll táblarészekhez képest az elmúlt 3 év szélsőséges időjárási körülményei között.

A 2013-as szezonban a csapadék mennyisége, illetve annak eloszlása kedvezőtlen volt a szója számára. 2014. évben pedig helyenként a túl sok víz okozott terméscsökkenést, a 2015. év aszályos, ismétlődő hőség periódusokkal „tarkított” nyara számos termelőnél 2 t/ha alá szorította a termést.

Sok szója termelő kizárólag korábbi fenofázisok egyikében él a növénykondicionálás eszközével, amikor:

a, környezeti stressz okozta gyenge kezdeti fejlődésen kell rövid idő alatt átlendíteni a növényt

b, herbicid utóhatást kívánjuk megszüntetni

A KONDISOL N + SOLVITIS Zn + SOLVITIS Mg kezelést követő néhány napon belül a növény lényegesen zöldebb, vitálisabb lesz, esetlegesen addigi lassúbb fejlődése látványosan elindul. A kezdeti fejlődés során, illetve – amennyiben különféle okokból gümők nem alakulnak ki- a későbbi fejlődése során is szüksége van a növénynek nitrogénre.

A szójának azonban -többek között-, a jobb megtermékenyülés érdekében célszerű még a virágzás elején bórt kiadni. 2016, júniusától új termékünk a SOLVITIS BórMo a már jól ismert SOLVITIS Bór Extra kiegészítve molidénnel, amely mikroelem -többek között- a nitrogénmobilizációban fontos a növény számára. A KONDISOLBAN található huminsavak/fulvosavak sokrétű, jótékony hatása virágzásban is érvényesül, hiszen pl. sokkal egyöntetűbb lesz állományunk, jobb lesz a termékenyülés.

Különösen szélsőségesen száraz évjáratokban és vetőmagtermesztésben ne feledkezzünk meg a hüvelyképződés időszakára időzített kezeléssel, amikor a KONDISOL vagy KONDISOL B+S mellett legalább 1 l/ha SOLVITIS Mg-t juttassunk ki (fotoszintézis, intenzívebb együttérés stb.)

A kondicionálást és mikroelempótlást szükség esetén kiegészíthetjük SOLVITIS NPK (12-7-4), későbbi fenofázisokban SOLVITIS NPK (4-4-11) makroelem tartalmú lombtrágyákkal.

Egy kezelés (4 l/ha KONDISOL + 2 l/ha SOLVITIS) nettó hektárköltsége ca. 5.500-6000 Ft.

A gazdaságos szójatermesztés érdekében érdemes a Huminisz technológiát választani, hiszen még 100 ezer Ft/t felvásárlási áron, már egy kezelés hatására is legalább 3-4-szeres megtérülés realizálható a többletráfordításhoz viszonyítva.

A Huminisz-technológia nem csak hatása, de kiemelkedően magas ár/érték aránya miatt is egyre népszerűbb a szója-termesztők körében is.

Teszt helyszíne (év)HUMINISZ Technológia (kezelések)Huminisz Hozam /Ha-költség (terület)Versenytárs-technológiaVersenytárs Hozam/Ha-költség* (terület)Kezeletlen Kontroll
Herceghalom/Agrosystem Zrt. (Pest)(2015.)1. 4 l/ha Kondisol N + 1 l/ha Solvitis Mg + 1 l/ha Solvitis Zn 2. 4 l/ha Kondisol N + 1 l/ha Solvitis Bór Extra + 1 l/ha Solvitis NPK 4-4-112,9 t/ha/11.400 Ft/ha (5 ha)1. Biostimulátor 0,5 l/ha 2. Biostimulátor 0,5 l/ha2,4 t/ha/9.300 Ft/ha (57 ha) 
Zalaegerszeg/ Kampfl Kft. (Zala) (2015.)1. 4 l/ha Kondisol + 1 l/ha Solvitis Bór Extra + 1 l/ha Solvitis Mg2,2 t/ha/5.800 Ft/ha (30 ha)1. Versenytárs növénykondicionáló/lombtrágya 5 l/ha1,8 t/ha/5.800 Ft/ha (20 ha) 

Pais István

Huminisz Kft.

huminisz növénytermesztés solvitis szója