fbpx

Szőlészeti szakmai napok a Győri Agrokernél

Írta: Szerkesztőség - 2014 május 15.

Első helyszínül a Keszthelyi Egyetem cserszegtomaji kísérleti parcelláit választottuk, ahol a tanszékvezető Prof. Dr. Kocsis László irányításával a gyakorlati metszés és elmunkálás gépeit mutattuk be. Ezt követően a Balatonfüred-Csopak Bor út Egyesület közös szervezésében Végh Endre szőlészetében folytatódtak a szakmai napok programjai. A rendezvények komplexitásában nemcsak az ide rendszeresített erőgépek, munkagépek kerültek bemutatásra, hanem a növényvédelem témakörében a Syngenta Kft. képviselője, a talajerő gazdálkodásról és lombtrágyázásról pedig a Yara Hungária Kft. képviselője tartott jelentős szakmai előadást.

A bemutatott gépcsaládok között feltűntek a fejlett technológiával rendelkező cseh gépgyártás termékei, az Ostraticky szőlőművelő eszközei is. A Magyarországon több mint 10 éve ismert termékek kizárólagos forgalmazója 2014-től a Győri Agroker lett. Természetesen a több viszonteladón keresztül értékesített munkagépek egyre népszerűbbek megbízhatóságuk, kíméletes munkavégzésük, többfunkciós vázuk, legószerű átalakítási lehetőségeik miatt, sőt kihelyezett hidraulikus egységeikkel lehetővé teszik az üzemeltetésre alkalmas traktorok széles skálájának biztosítását, ezáltal a választás költségkímélő. Azonban a bemutatók is azt bizonyították, hogy a munkaeszközök megválasztásának egyik kritériuma a helyi viszonyok figyelembe vétele kell hogy legyen, úgy mint a talajadottságok, a domborzati tényezők, stb. A kiválasztást minden esetben korrekt módon segítik a gép osztály munkatársai, illetve az igényeknek megfelelően a helyszíni kipróbálásra is van lehetőség.

A legnépszerűbb eszközök a fizikai munkaerőt kímélő aktív soraljművelők, melyek a bakhátképzést is képesek megszüntetni, jó beállítással harmat gyökérteleníteni is tudnak. Nagy érdeklődés mutatkozott még a kultivátorokra, a mélylazítókra és a törzstisztítókra is. Az erőgép kínálatban pedig a korszerű Branson és az ismert AGT traktorok szerepeltek megelégedéssel. Ez évtől a telepítésekhez igazodva a támrendszerek teljes körű kiszolgálásával is bővült a tevékenységi kör. E területen is két márkát ajánlottunk az érdeklődők számára, két különböző minőségű rendszert kínálva, így megteremtve azt a szakmai kínálati sort, mely a szőlőművelés technológiáját átfogja.

A jelentős szakmai érdeklődést övező rendezvényen már a bemutatón is kerültek értékesítésre munkaeszközök, s természetesen azt követően is szívesen osztjuk meg tapasztalatainkat referencia helyeink rendelkezésre bocsátásával, bizonyítva az Ostraticky gépek piacvezető képességének megteremtési lehetőségét. A kertészeti pályázatokba jelentős darabszámú gép került be, reméljük, hogy ez évben már a vállalkozó gazdák örömére segítheti a szőlészeti tevékenységük piacképességének javítását.

Ezekkel a rendszerekkel tovább folytatjuk a gyakorlati bemutatóinkat. Bízunk abban, hogy a Győri Agroker Zrt. meghatározó tényezőjévé tud válni a szőlészeti szerkezetátalakításoknak, fejlesztéseknek, a fiatal első generációs vállalkozóknak.

A szakmai napok informáltságában nagy segítséget kaptunk, s kapunk a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökétől Tornai Tamástól is. Köszönjük!

A vidékfejlesztési tárca évek óta jelentősen támogatja az újratelepítések számát, az új fajták meghonosítását, erre jelentős forrásokat különített el. Pályázatok az új ciklusban is rendelkezésre állnak a szőlő termesztők részére. Reméljük, céljaink találkoznak a gazdálkodókéval, hisz akár az előkészítésben, akár a konkrét pályázat írásokban is segítséget tudunk nyújtani.

Németh Zoltán

Gép-alkatrész-műszak osztályvezető

+36-30/305-6784

[email protected]