Idén is ellenőrzik a hatóságok a borászati üzemekben a szőlő tényleges cukorfokát, ugyanis a korábbi években volt rá példa, hogy az adminisztrációban rögzített érték eltért a valóságtól.
Cél: a tisztességes piaci viszonyok fenntartása, és a helyes gyakorlat kialakítása (Fotó: Pixabay)
A helyes szüreti gyakorlat kialakítása
Az ellenőrök a szőlőfelvásárlások során a tisztességes piaci gyakorlatot vizsgálják – jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Feldman Zsolt.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsához (HNT) és az Agrárminisztériumhoz (AM) az elmúlt években több bejelentés érkezett, hogy a szüretelt szőlő tényleges és az átadáskor feljegyzett cukortartalma között eltérés van.
Ez borkészítéskor is visszaélésekre adhat lehetőséget, de hátrányosan érintheti a szőlőtermesztőket is, mert az alacsonyabb értékre hivatkozva kisebb árat kaphatnak az átadott termékéért.
Az eddig elvégzett ellenőrzések eredményesnek bizonyultak
A szüreti ellenőrzési program 2019-ben indult és idén is folytatódik. Az idei ellenőrzések a Duna és a Balaton borrégió borászatai mellett az Egri és a Tokaji borvidékre fókuszálnak, és a szüret teljes időszakában, folyamatosan zajlanak.
A hegybírók tapasztalata szerint ugyanis az ellenőrzéseknek már csak a híre is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a származási bizonyítvány iránti kérelmekben foglalt mustfok értékek közelítsenek a hegybírók által is mért adatokhoz.
Forrás: AM, Sajtóközlemény