fbpx

240 milliós támogatás a szőlőültetvények megvédésére

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 28.

Vissza nem térítendő támogatást nyújt a fitoplazmát terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni hatékony védekezés érdekében az agrártárca, az éves keretösszeg 240 millió forint, a kérelem 2021. március hónapban nyújtható be.

 

Az aranyszínű sárgaság a szőlő veszélyes betegsége, amitől a fertőzött tőkék végül kipusztulnak. A betegséget fitoplazma okozza, amely zárlati károsítónak minősül: a megyei kormányhivatal (növényvédelmi hatóság) növény-egészségügyi zárlatot rendel el az igazolt fertőzés terjedésének megakadályozására. A fertőzött szőlőnövényeket gyógyítani nem lehet, a védekezés csak a megelőzésre szűkül, ezért különösen fontos a szőlőültetvényekben a járványos elterjedésben szerepet játszó amerikai szőlőkabóca mint vektor elleni növényvédőszeres védekezés.

 

Mezőgazdaság, szőlőültetvény
Szőlőültetvény (Fotó: Horizont Média / Kohout Zoltán)

 

A támogatás mértéke és beadásának szabályai

A növényvédő szer vételárának 75%-a kérelmezhető támogatásként (hektáronként legfeljebb 12 ezer forint, szőlőtermelőnként legfeljebb 240 ezer forint).

A kérelem benyújtásának határideje: 2021. március 31-ig.

 

A támogatás két elemből áll:

  • a növényegészségügyi megelőzés támogatása;
  • a növényegészségügyi felszámolás támogatása (zárlattal elrendelt terület esetén).

A növényegészségügyi megelőzés támogatása iránti kérelmet elektronikus úton, a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani, mint mostanában majd minden mezőgazdasághoz kapcsolódó finansziális kérelmet. A támogatást a fitoplazma fertőzés miatt körül nem határolt területekre vonatkozóan kell kérelmezni az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül.

A növényvédő szer csak az igénylést követően vásárolható meg és a május 01. és július 31. közötti védekezési időszakban ki kell juttatni.

Azt követően kell majd a kifizetési kérelmet benyújtani a kincstárhoz, szintén elektronikus úton, legkésőbb augusztus 15-ig, amiről a kincstár későbbiekben újabb tájékoztatót tesz majd közzé.

 

Mezőgazdaság, szőlőültetvény
A magyar mezőgazdaság fontos szegmense a szőlészet és borászat (Fotó: Horizont Média / Kohout Zoltán)

 

A növényegészségügyi felszámolás támogatása

A fertőzés miatt körülhatárolt területen található szőlőültetvény után lehet a kincstárnál elektronikus úton kérelmezni a felszámolás támogatását.

Az elvégzett növényvédőszeres védekezést követően elégséges csak kifizetési kérelmet benyújtani augusztus 15-ig. A növényvédelmi hatóság körülhatárolt területről szóló határozatát a fertőzött terület szerint illetékes önkormányzat hirdetményi úton közli, és az odatartozó összes szőlőültetvényre vonatkozik.

A magyar mezőgazdaság fontos szegmense a szőlészet és borászat, így az agrárminisztérium is védi az ágazatot a lehetséges eszközökkel.

 

Forrás: AM

Összeállította: Barna Ferenc