fbpx

Szükség van a kukoricában rovarölőszeres védekezésre?

Írta: Szerkesztőség - 2018 június 18.

Az elmúlt néhány évben a kukorica kártevőlistájának élére a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) és a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) kerültek. A takarmánykukorica minőségi követelményeiben az elmúlt években komoly változások következtek be. Termesztése évtizedeken át csupán a mennyiségi szemléletre támaszkodott, majd a beltartalom is prioritássá vált. Az árukukorica a magyar bioetanol-ipar fontos alapanyaga is, mely csúcsminőségű állati takarmányt, illetve tisztán égő bioetanolt állít elő. Napjainkban a kukorica átvételekor a legfőbb minőségi paraméternek a mikotoxintartalom számít.

A kukorica termesztése kapcsán a termelőnek érdemes átgondolnia, hogy megfelelő-e a termésszintje, megfelelő minőséget termel-e az állattenyésztés számára, alkalmas-e terménye emberi fogyasztásra, és a növényvédelmi kezelései pozitív hatással vannak-e a mennyiségre és minőségre. Mindegyik fenti szempontnak meg kell felelni, mely feltételrendszernek az elérését az állományban károsító rovarok közül a kukoricamoly gátolja leginkább.

A kukoricamoly súlyosan csökkentheti kukorica termését, ami gazdasági veszteséget eredményez. A tojás kikelése után a lárvák a levélből táplálkoznak, mielőtt berágnák magukat a szárba. A szárban kirágott járatok gyakran a szár törését, a cső lehullását és a növény vízgazdálkodási funkcióinak elvesztését eredményezik. Az elmúlt években hazánk területén általánossá vált a kukoricamoly kétnemzedékes fejlődése. Ez a kártétel módjában is jelentős változásokat okozott. Az első nemzedék a címer és a levelek károsítása mellett a szár rágásával tápanyag- és nedvességáramlási stresszt okoz.

Ennek jelentős hatása van a megtermékenyülésre és a szemek kifejlődésére, ezáltal a termés mennyiségére. A kukoricamoly a termés jelentős (5-15%os vagy magasabb) csökkenését okozhatja.


Kukoricamoly lárva kártétel szárban (Fotó: Szélles Tibor)


Egészséges és károsított kukoricacső (Fotó: Szélles Tibor)

A 2. nemzedék megjelenése főleg a termés minőségét ronthatja, különös tekintettel a mikotoxinokra. A minőségi megfelelőség az eredményes kukoricatermelés alapja. Hazánkban jelenleg nincsenek a kukoricatáblát járványszerűen megfertőző és széles körben elterjedt megbetegedések. A toxintermelő gombafajok megtelepedése főleg az elsődleges rovarkártevők által nyitott fertőzési kapukon keresztül történik. Ezt a folyamatot elősegíthetik a viharkárból, jégverésből származó sebképződések, de ezek általában kisebb térségeket érintenek. A kukoricamoly elleni védekezéssel e veszteségeket minimalizálhatja a termelő.

Milyen készítményt érdemes választani?

A termelők számára a legfőbb megítélési szempontok (tartamhatás, méhveszélyesség, hasznos szervezetek védelme, UV- és hőérzékenység, MVI/ÉVI) alapján a Coragen® rovarölő szer kiváló terméknek minősül a kukoricamoly elleni védekezésben. Kiemelkedő biológiai hatékonyságú, gyors hatású és alacsony dózisban hatékony a legfontosabb rágó kártevők ellen. Hosszú hatástartama megakadályozza a kártevő-populáció megtelepedését és felszaporodását. Az FMC-Agro 2018-ban országos rovarcsapda-hálózatot működtet a kukoricamoly-rajzások nyomon követésére. A rovarcsapdák által összegyűjtött eredmények az Evalio® AgroSystems webfelületen elérhetővé válnak, melyek a helyi megfigyelésekkel összhangban jelentősen segíthetik a védekezések időzítését. A Coragen® tulajdonságaiból kiindulva a védekezést a kukoricamoly tojásainak keléskezdetére javasoljuk időzíteni, mely a fogási eredmények alapján kirajzolódó rajzáscsúcsot követő 6-8. napra esik.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ®jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

FMC-Agro Hungary Kft.