Májusi eső aranyat ér, de önmagában nem elég – avagy milyen lombtrágyázási megoldásokat javasol a Yara

Különösen, ha figyelembe vesszük az igen korai vetéseket, valamint azt, hogy az általunk javasolt termékek, technológiák tartamhatással rendelkeznek, tervezett, okszerű lombtrágyázásnak az eszközei, ahol időben gondoskodni és tervezni kell a beszerzést, felhasználást.

A legnagyobb területen termesztett növény Magyarországon a kukorica (szemes, siló, csemege, hibrid), amelynek lombon keresztüli táplálására több terméket is javaslunk. A klasszikus, növényspecifikus lombtrágya megnevezéséből adódóan is mutatja, hogy összetételét kifejezetten a kukorica igényeihez igazítottan állították össze. A YaraVita Zeatrel magas foszfortartalma mellett káliumot, cinket és magnéziumot is tartalmaz. A literenkénti több mint 620 g hatóanyagból átlagos körülmények között 4-5 l/ha dózis kijuttatását ajánljuk. Ennél a terméknél, illetve kultúránál igényel legnagyobb figyelmet az időzítés, vagyis a kijuttatás időpontjának a megválasztása. Azt a fejlettséget kell eltalálni, amikor már elegendő levélfelülettel rendelkezik a növény, amire már érdemes kipermetezni a lombtrágyát, ugyanakkor nem szabad túl sokáig várni sem. A 4-8 levél közötti időszakban kell keresni ezt a megfelelő állapotot. Viszont alacsony hőmérséklet esetén inkább a korai időszakot válasszuk, hogy ellentételezzük a foszfor gátolt felvételét! A magyarországi kukoricaterületek jelentős része jellemzően cinkhiányos, ezért, ha csak ennek az egy elemnek a pótlására, kiegészítésére fókuszálunk, akkor válasszuk a YaraVita Zintracot, amely a 700 g/l hatóanyag-tartalmával igazán gazdaságos megoldás. Átlagosan 0,5-1 l/ha mennyiség szükséges, a YaraVita Zeatrel-hez hasonló fejlettséget (6-8 levél) megcélozva. Intenzív, magas termésszint eléréséhez, a megtermékenyülés sikerét növelve használjunk magas bórtartalmú terméket, mint a YaraVita Bortrac.

Búza lombtrágyázása, Kenderes, 2018. április –YaraVita Gramitrel

Olajos növényeink közül a több mint hatszázezer hektáron termesztett napraforgó lombtrágyázási technológiája egyszerű, átlátható, jól követhető, többszörösen megtérülő megoldás. 6-8 levélpár fejlettségnél már fontos, hogy kijuttassuk a növény számára ideális tápelemeket, az optimális összetételben. Mivel a napraforgó kén-, bór-, magnézium- és mangánigénye igen jelentős, ezért javasoljuk a kifejezetten olajos növények számára összeállított YaraVita Brassitrel Pro lombtrágyát, 3 l/ha adagban alkalmazni. Csillagbimbós állapot környékén érdemes bóros kiegészítéssel is élni, ehhez 1,5-2 l/ ha YaraVita Bortrac használatát javasoljuk. Ezzel elősegíthetjük a kifejezetten bórigényes növény számára a megfelelő virágzást. Abban az esetben, ha csak bóros kezelésekben gondolkodunk, akkor minimum 3 l/ha mennyiséget juttassunk ki, lehetőleg két részletben. A megfelelő lombtrágyázási technológia a termés mennyiségére gyakorolt hatása igen magas, 2017-ben két számjegyű volt, de sok év átlagában is eléri a 8-9%-ot. A mennyiségi paramétereken túl a kiegyensúlyozott és megfelelő tápanyagellátás a minőségi paraméterekre – mint például az olajtartalom – is pozitív hatással van. A YaraVita Brassitrel kapcsán mindenképpen fontos megemlíteni, hogy alkalmazása hasonló tápelemigényű növények esetén is hatékony megoldás. Ilyen növény például a bab, borsó, cukorrépa vagy éppen a szója, amelyek tápanyagellátásáról a www.yara.hu oldalon még többet megtudhat. Május hónapban a kalászosoknál a kalászvédelemmel egy menetben mindenképpen javasolt a kén pótlása, hogy a sikér mennyiségét, minőségét növeljük. Ehhez YaraVita Thiotrac kijuttatását javasoljuk, 5-6 l/ha mennyiségben. Ugyanígy a repce esetében is érdemes használni, a minőség és a mennyiségi mutatók javítása érdekében.

Gyuris Kálmán

Yara Hungária Kft.

búza foszfor kukorica lombtrágyázás napraforgó olajos növény YARA Hungária Kft.