fbpx

Szünetelnek a Top20 Kisparcellás Hibridkukorica Fajtakísérletek

Írta: Csomor Zsolt - 2020 március 16.

A „Gazda” Top20 kísérletek beállítását a döntés nem érinti: a beküldött mintákat a Klub a kísérleti sorba állítja.

13 év sikeres működtetés után a Magyar Kukorica Klub elnöksége egyhangú döntést hozott a Top20 Kisparcellás Hibridkukorica Fajtakísérletek beállításának szüneteltetéséről.

A Magyar Kukorica Klub szünetelteti a Top20 Kisparcellás Hibridkukorica Fajtakísérletek beállítását, ismertette dr. Szieberth Dénes, a Magyar Kukorica Klub elnöke. A döntés hátterében a pénzügyi fedezet (ProZea Alap támogatottsága) folyamatos csökkenése, az ágazat, s különösen a tagság és a szélesebb termelői felhasználói réteg érdeklődésének elmaradása áll.

A mostani döntés nem azt jelenti, hogy a Klub feladja a biológiai anyagokkal kapcsolatos ismeretbővítési tevékenységét, de a tudásanyag előállításának, terjesztésének és használatának más – hatékonyabb és fenntarthatóbb – módját választja. A hírlevelekben, s a Kukorica Barométer kiadványokban továbbra is rendszeres lesz a tájékoztatás.

A „Gazda” Top20 kísérletek beállítását a döntés nem érinti, a beküldött, megfelelő dokumentációval ellátott magmintákat a Klub kísérleti sorba állítja!

A Klub vezetése a továbbiakban erőit a fajtákkal kapcsolatos minőségi információigény fejlesztésére fordítja. A testület reméli, hogy egy, legfeljebb 2 éves szüneteltetés után a program újult erővel jelenhet meg az egyébként nélkülözhetetlen független fajtakísérleti palettán.

A forgalmazott hibridekkel kapcsolatos tájékoztatási tevékenység folytatásában a Klub továbbra is számít mindazok támogatására és együttműködésére, akik ezzel a törekvéssel eddig is egyetértettek, s támogatásukkal és együttműködésükkel segítették.

CÍMKÉK