A lábunk alatt található az az alap, amelytől a világ élelmiszerrendszerei függnek – a talaj, egy élénk, élő ökoszisztéma, amely támogatja a növényeket, táplálja az állatállományt, és emberek milliárdjait tartja fenn. Az egészséges talaj természetes éléskamraként működik, tápanyagokat és vizet tárol a növények számára, miközben olyan mikroorganizmusoknak ad otthont, amelyek alapvető biológiai folyamatokat hajtanak végre. Termékeny talajjal a mezőgazdaság produktivitása nő, ami mindenütt biztosítja az élelmezésbiztonságot és a gazdák megélhetését. A mezőgazdaság a talajjal kezdődik, és december 5-én a Talaj világnapja világszerte emlékeztet ennek fontosságára. Ez a nap hangsúlyozza a talajnak az élet fenntartásában játszott kritikus szerepét, és arra ösztönöz minket, hogy védjük és ápoljuk ezt a felbecsülhetetlen értékű erőforrást.
A gazdálkodók, mint a föld gondozói, egyre inkább az innovatív mezőgazdasági eszközök és gyakorlatok felé fordulnak a talaj egészségének megőrzése érdekében. Ezek a gyakorlatok magukban foglalják a csávázási technológiákat, amelyek a vetőmagokat már a kezdetektől fogva célzott védelemmel látják el a kártevők és betegségek ellen, vagy tápanyagokat, növekedésserkentőket és biológiai hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek elősegítik a gyökerek erősebb fejlődését és fokozzák a növények ellenálló képességét. A kezelt vetőmagok csökkentik a további vegyi eszközök szükségességét, és elősegítik az egészségesebb talajökoszisztéma kialakulását. Ez a precíziós megközelítés nem csak a növények csírázásiképességét javítja, hanem hozzájárul a talaj hosszú távú vitalitásához is, biztosítva, hogy a növények anélkül fejlődjenek, hogy kimerítenék az alattuk lévő földet. Ezekkel a fejlesztésekkel a gazdálkodók okosabb, fenntarthatóbb gyakorlatokat alkalmaznak, amelyek közvetlenül támogatják a talaj egészségét, miközben optimalizálják a növények teljesítményét.
A talajra gyakorolt terhelést enyhítő gyakorlatok, különösen a vetőmagkezelés, jelentős teret nyertek Közép- és Kelet-Európában, ahol a gazdálkodók egyre inkább a talaj egészségének és a mezőgazdasági termelékenységnek a javítását célzó fejlett technológiákat alkalmaznak. Ebben a régióban, ahol a mezőgazdaság létfontosságú szerepet játszik a helyi gazdaságokban, a gazdák olyan speciális termékekhez fordulnak, mint a Lumiposa®, amely számos rovarfaj ellen nyújt védelmet, a Lumisena®, amely erősebb és következetesebb védelmet biztosít a peronszpóra ellen, vagy a Lumidapt™, amely egy új típusú szerves ásványi magtrágya, amelyet úgy terveztek, hogy proaktív módon fokozza a növények metabolikus aktivitását, fiziológiáját és stresszcsökkentését.
Ezek az innovatív megoldások a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat tudósainak kutatás-fejlesztési erőfeszítéseinek eredményei, amely vállalat élen jár a fenntartható gazdálkodást támogató élvonalbeli termékek fejlesztésében. A Corteva csávázási technológiákba való befektetésével olyan megoldásokat hozott létre, amelyek segítik a gazdálkodókat, különösen Közép- és Kelet-Európában, hogy nagyobb termelékenységet érjenek el, miközben minimalizálják környezeti lábnyomukat, ami jelentős elmozdulást jelent a térségben a rugalmasabb mezőgazdasági gyakorlatok irányába.
A csávázási technológiák használatának trendje a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok iránti növekvő elkötelezettséget tükrözi, ahol a talaj egészségének védelmét nem csak szükségszerűségnek tekintik, hanem a mezőgazdaság jövőbiztosításának eszközének a folyamatosan változó éghajlati viszonyok között.
Andre Negreiros,
a Corteva Agriscience közép- és kelet-európai kereskedelmi egységének vezetője