fbpx

A talajhőmérséklet megyei átlagai

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 09.

Legyen bármilyen is a mögöttünk álló tél, illetve elmúlt pár hónap a lehullott csapadék szempontjából, a gazdálkodók elkezdték elmunkálni a szántásokat, zajlik a talajok előkészítése a kukorica vetésére. A közelmúltban tapasztalt fagyok ellenére szántóink talaja melegedni fog, és előkerül az évről évre visszatérő kérdés: mikor vessem a kukoricát?

 

Mezőgazdaság, kukorica
A vetés idejének meghatározásának egyik szempontja a talajhőmérséklet (Kép:
Corteva Agriscience™)

 

Az optimális vetésidőt kukorica esetében számtalan dolog befolyásolja

Az egyik legfontosabb szempont a talajhőmérséklet. Aranyszabály, hogy a kukorica vetését akkor érdemes elkezdeni, amikor a talajhőmérséklet a vetésmélységben reggel mérve eléri a 10°C-t. Azt is javasolt figyelembe venni, hogy az időjárás időnként drámaian tud változni egyik hétről a másikra és egy túl korai vetést követő jelentős lehűlés komoly károkat tehet a csírázásnak indult, esetleg kikelt kukoricában.

Elődeink más növények virágzását figyelve kerestek támpontot az optimális vetésidő megállapítására, a mai gazdálkodókat már sokkal pontosabb és hatékonyabb eszközök segítik.

A talajhőmérsékletről tájékozódhatnak a mezőgazdasági termelők a Corteva Agriscience™ által működtetett METEOPLAZA oldalon, valamint az Agro-Assist applikációban.

 

Mezőgazdaság, kukorica
A talajhőmérséklet megyei átlagai Magyarországon, minden nap 08:00 órakor frissül (Kép: METEOPLAZA)

 

Forrás: Corteva Agriscience™

Összeállította: Barna Ferenc