fbpx

Tapasztalatok Tolnából

Írta: - 2016 január 15.

Döbrököz Dombóvártól északkeletre fekvő, Kaposmenti település. Tolna megye délnyugati részén található, amit igazi kukorica termesztő övezetként tartanak számon. Az elmúlt évben a sok csapadék miatt a belvízzel, idén az aszállyal kellett megküzdeni a helyi Zrt. szakembereinek. A kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére is nagyon szép terméseredmények születtek. Ezúton szeretném megosztani a fiatal, tehetséges agronómus, Gál Olivér tapasztalatait.

Kérlek, pár mondatban mutasd be a gazdaságot!
A gazdaságunk ebben az évben 4280 ha-on folytatott szántóföldi növénytermesztést. A vetésszerkezetünk gerincét az őszi búza (1080 ha) és a kukorica (1504 ha) adta. Továbbá, meghatározó az olajos növények jelenléte, a napraforgó (550 ha) és a repce (312 ha). Ezenkívül termesztünk még őszi árpát, tavaszi árpát, borsót, szóját, zabot és hibrid kukoricát.

A növénytermesztés mellett az állattenyésztés is fontos szerepet tölt be a gazdaság életében. Legfőbb gazdasági állatunk a sertés. 24-25 ezres hízó sertés kibocsátással a környék egyik meghatározó sertéstelepe a miénk. Egyéb állataink szarvasmarha, juh és a baromfi.

Mi a véleményed a 2015-ös év időjárásáról? Mik a tapasztalataid?
A 2015-ös év igen változatos volt, bővelkedett mind csapadékban, mind szárazságban is. A télvégi csapadék miatt több, mélyebben fekvő területünk is víz alá került, amiket későn tudtunk elmunkálni. Mindezek ellenére a tavaszi munkákat szerencsére időben el tudtuk kezdeni és befejezni.

A vetések megerősödését a májusban lehullott 122 mm csapadék nagymértékben elősegítette. Ennek köszönhetően a kukoricák mélyre hatoló gyökérrendszerrel várták a júliusi hőséget. A nyár folyamán háromszor volt szárazabb periódus, ami a korai kukoricák virágzását kis mértékben befolyásolta, de a termésre jelentős hatást nem gyakorolt.

Melyik hibridek nyerték el a tetszésedet?
2015-ben főleg Pioneer Optimum® AQUAmax® hibrideket választottunk. Nagyon meg voltam elégedve a P0216-tal, mely minden évben a legmagasabb termést produkálja. Jól tűri a nyári szárazságot, zöld száron érik és csuhélevelei felnyílnak az érés során. További nagy előnye, hogy a csövek lefelé fordulnak, ezért a 2014-es csapadékos évben sem volt gondunk a fuzáriummal. Ebben az évben is kiemelkedő, 11,9 t/ha-os termésátlaggal takarítottuk be. Jövőre is tervezünk vele.

Az idei évben a P9903 hibrid is remek választásnak bizonyult. A nyári szárazságot kiemelkedően vészelte át. Korai gabona előveteménynek a megbízható P8523 hibrid a legjobb választás. Kiváló fejlődési eréllyel rendelkezik, és igen korán takarítható be. Idén a nyár eleji csapadék hatására két csövet növesztett, jól bírta a légköri aszályt. 9,3 t/ha-os átlaggal takarítottuk be, mindemelet 13-as vízzel.

Mik a legfontosabb szempontok hibridválasztás tekintetében?
Arra törekszünk, hogy a választott hibridek kiváló terméspotenciállal, jó vízleadással és csőegészséggel rendelkezzenek. Ezen kívül fontos számunkra, hogy érés során a csövek leforduljanak.

Milyen következtetéseket vontál le az idei évből?
Véleményem szerint a 2015-ös év hosszú, forró hőhullámai a korai kukoricáknak okozták a legkisebb termésdepressziót. Korán elvirágoztak, és még a légköri aszály beállta előtt elkezdődött a szemek kitelítődése. A csapadékadatok alapján elmondható, hogy 2015-ben nem a csapadék mennyisége, hanem az eloszlása okozta a legnagyobb problémát.

Mik az elképzeléseid a következő évről?
Következő évben a vetésszerkezeten nem fogunk változtatni. Továbbra is a Pioneer hibridek képezik a fajta szortiment gerincét. Új hibrideket biztosan ki fogunk próbálni, de a régi, jól bevált hibridekről sem feledkezünk meg.

Köszönöm a beszélgetést! A következő évre is hasonlóan eredményes kukoricatermesztést kívánok!

Babócsai Balázs
Agronómus, Tolna megye

Kérjük, látogasson el weboldalunkra és tekintse meg DuPont Pioneer Hírlevelünket az alábbi linkekre kattintva!

www.pioneer.com/hungary

www.dupontpioneerhirlevel.com