fbpx

Tatoma takarmánykeverők – mert etetni mindig kell!

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 19.

A spanyol Tatoma gyár a világon az egyik legrégebbi takarmánykeverő-kiosztó kocsikat gyártó vállalat, mely ráadásul több mint 30 éve folyamatos növekedéssel áll az állattartók szolgálatában. A több évtizedes gyártási és fejlesztési tapasztalat eredményeképp mára igen széles termékkörrel rendelkezik. A gyártási rendszer igen rugalmas, ez teszi lehetővé, hogy a vásárló igényeinek megfelelően kialakított keverőkocsikat nagy darabszámban készíthessenek. Gépeik még mostoha üzemeltetési körülmények között is tartósan szolgálják tulajdonosaikat. A takarmányozási receptúrák összeállítása nagymértékben befolyásolja a tehenek által elérhető tejhozamot és az üzem gazdaságosságát.


Tatoma MT-16-D vízszintes keverőcsigás takarmánykeverő-kiosztó kocsi silómaróval

A jó minőségű takarmányok és a megfelelő receptúrák mellett, a rövid idő alatt homogén takarmánykeverékeket előállító és kijuttató technika megfelelő megválasztása is igen fontos. A Tatoma gyár termékeire általánosságban jellemző az egyszerű konstrukció, robusztus és az erős felépítés.

Kialakítás szempontjából négy nagy csoportba sorolhatjuk őket: vontatott, önjáró és stabil takarmánykeverők, valamint szalmabálabontók.


Tatoma MV-16 Duplo dupla keverőcsigás takarmánykeverő-kiosztó kocsi

Vontatott takarmánykeverő-kiosztó kocsi

A Tatoma vontatott kivitelű takarmánykeverő-kiosztó kocsi 7-45 m3-es tartállyal rendelkezik, így a kis-, közepes és nagygazdaságok számára egyaránt van megfelelő méret. Tartályválasztáskor figyelembe kell venni az istálló méreteit, és az esetleges jövőbeni állatállomány-bővítést is, mivel vannak olyan kocsik, melyeknek magasítóval később növelhető a tartálytérfogatuk. Van vízszintes tengelyű keverőcsigával és függőleges tengelyű keverőcsigával szerelt változat is. A vízszintes tengelyű keverőcsiga olcsóbb, egyszerűbb felépítésű, valamint helyigénye is kisebb. A függőleges keverőcsigával szerelt változat könnyebb hajtású, és a keverés minősége is megfelelőbb. A kúpos keverőcsigákból lehet egy, kettő vagy három, függően a kocsi méretétől. A keverő-kiosztó kocsik mind mérlegrendszerrel vannak ellátva, melyek egy számítógéppel állnak összeköttetésben, így az adott receptúrához a tartályba helyezett összetevők mennyisége pontosan nyomon követhető. A rendszer kezelése a traktor fülkéjéből flexibilis vagy vezeték nélküli vezérléssel lehetséges. Kisebb mennyiségű abraktakarmányok bekeveréséhez külön tartály áll rendelkezésre, mely folyamatosan adagol a keverés során, hogy homogén legyen a keverék. A homogén takarmánykeverék kiosztásához számos lehetőség áll rendelkezésre. Lehet szalagos, csúszdás vagy kaparóláncos kihordószerkezet, a csúszda vagy a súber mechanikusan, vagy hidraulikusan állítható. A kiviteltől és felszereltségtől függően a kocsin lehet önálló hidraulikarendszer, vagy a traktor kihelyezett hidraulikarendszeréről is működtethetőek a különböző funkciók.


Tatoma MV-12 függőleges keverőcsigás takarmánykeverő-kiosztó kocsi

A takarmánykeverő-kiosztó kocsihoz opcióként szalmafúvó is rendelhető, mellyel az etetést követően az almozást is könnyedén meg lehet oldani. Az így felszerelt géppel pénzt spórolhat meg, mivel így elegendő egy gépet megvenni, amire korábban kettő kellett. A tartályba a kötözőanyagaitól megszabadított hengeres és szögletes bála egyaránt behelyezhető, melyet a szalmafúvó első lépésként felaprít. A fúvó akár több kifúvó fejjel is rendelkezhet, akár 15-18 m-re is be tudja fújni a szalmát. A kifúvófej akár négy irányban elektromosan mozgatható. Másik nagyon hasznos opció a silómarófej, mely a keverőkocsi végére van építve. Ezzel az opcióval csökkenthető a feltöltési idő, valamint a silónál a veszteség alacsonyan tartható, mivel a silónak csak kis felülete érintkezik levegővel.

Önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsi

Az önjáró takarmánykeverőkkel a vontatottakhoz képest jóval gyorsabban lehet elvégezni az állatállomány takarmányozását. Az időkülönbség leginkább a feltöltési idő csökkenésében mutatkozik meg, mivel ha egyazon traktorral történik a rakodás és a keverő üzemeltetése, úgy a csatlakoztatással mindig idő megy el.


Tatoma MVS-14 önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsi silómaróval

Amennyiben viszont külön rakodót használ a keverő mellé, úgy a plusz munkaerővel, valamint a plusz gép költségével kell számolni. Tehát az önjáró gép idő- és költséghatékony megoldás. A Tatoma önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsik elülső silómaróval vannak felszerelve, melyek a silóban egyenletes vágott felületet hagynak, így kicsi az erjedésnek, romlásnak induló siló felület. A Tatoma IVECO és Cummins motorokat használ 126-330 LE teljesítmény tartományban. A motor elhelyezése lehet elülső vagy hátulsó. A nagyobb telepekre a hátsó motor elhelyezés a javasolt, mivel úgy a kezelőt kisebb zajterhelés éri. A kocsi hidrosztatikus hajtású, és a kihordórendszer és annak állítása, a silómaró forgatása és magasságállítása, a tengelyrugózás, a kormányzás, de akár még a visszapillantó tükör behajtása is hidraulikusan történhet. A tartály térfogata 10-30 m3 lehet, a keverőrendszer pedig vízszintes vagy függőleges tengelyű. A tartály jellemzően rozsdamentes acélból van. A legnagyobb kivitel egyetlen feltöltéssel akár 200 tehén fejadagját is bekeverheti. Az önjáró gépek két vagy háromtengelyes kivitelűek, a háromtengelyes esetben a harmadik tengely is kormányzott a kisebb fordulási sugár érdekében. Az önjáró gépeken is alapfelszereltség a súlymérős rendszer és a programozható receptúrákat tartalmazó számítógép. A kiadagolás elöl, oldalt vagy hátul történhet, és opcióként hidraulikus működtetésű seprű segítheti a karámok előtt földre helyezett takarmány veszteségének minimalizálását.

Stabil takarmánykeverő

A stabil takarmánykeverők jellemzően a vontatott kialakításúak egyszerűsített kivitele, melyhez a meghajtást stabil diesel- vagy villanymotor adja. Ezek a keverők mindig egyedileg, a megrendelő igényei szerint készülnek. Jellemzően nagyméretű, extenzív vagy intenzív tartású állatállomány esetén, valamint értékesítési céllal történő takarmánykeverék-előállító vállalatok használják ezt a kialakítást.


Tatoma EM-610 vontatott bálabontó szalmafúvóval

Szalmabálabontó3,0-6,0 m3-es tartállyal készülnek a Tatoma szalmabálabontók keskeny és széles kivitelben, hogy az adott állattartó telep kialakításához, méretéhez a legmegfelelőbbet ki lehessen választani. A kihordólánc hajtása szabályozható, így egyenletes bálabontás érhető el, ami nagyon fontos a homogén alom létrehozásához. A bálabontó megtöri a szalma rostjait, így az jobb nedvszívó képességgel rendelkezik, tehát a Tatoma bálabontók használatával spórolhat az almozáshoz használt szalmával. A bálabontónak a kifúvó nyílása akár négy irányban állítható, akár 300o-ban elfordítható, és 15-18 m-re is el lehet vele fújni a szalma aprítékot.

A Tatoma takarmánykeverő gépeket Magyarországon kizárólagos gyári importőrként a SZEGÁNA Kft. forgalmazza, az egyes típusokról magyar nyelvű tájékoztatót a http://www.szegana.hu honlapon talál.