fbpx

Hasmenés? Rehidratáljunk!

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 19.

Választás előtt, illetve nevelés során a malacok, a borjak és a kiskérődzők esetében is gyakran előfordulhatnak olyan folyadékvesztéssel járó kórformák, melyek a legtöbb esetben ugyan könnyen kezelhetők, mégis az elhullások relatíve nagy százaléka hozható összefüggésbe velük. Abban az esetben, ha a hasmenéses megbetegedésből következő elhullást meg is tudjuk előzni, a hasmenés okozta vízveszteség még jelentős mértékben visszavetheti az állatokat a fejlődésben, komoly gazdasági károkat okozva ezzel a telepek életében.

A hasmenés során az állatok nagy mennyiségű vízmennyiséget képesek elveszíteni egy nap alatt, a vízveszteséggel pedig jelentős mennyiségű elektrolit is távozik a szervezetükből. Ilyen mértékű vízveszteség nemcsak a kiszáradás veszélyét hordozza, de az elektrolit veszteség miatt számos élettani folyamatot is negatívan befolyásolhat.

A szervezet folyadéktereiben előforduló meghatározó elektrolitok a Na+, K+, Mg2+, Ca2+, a HCO3 és a Cl ionok. A nagy mennyiségű víz- és elektrolitvesztés számos anyagcserezavart vonhat maga után (pl.: vércukorszint-csökkenés, a sejtmembrán-transzport zavara, az enzimaktivitás csökkenése), amelyek a kiváltó októl függetlenül csak rehidratálás és az elektrolitok pótlása, vagyis az elektrolit-egyensúly visszaállítása mellett szüntethetők meg.

A borjak és a malacok hasmenéses megbetegedésének okát sokszor nehéz megállapítani, nem fertőző (tartási és takarmányozási körülmények) és fertőző eredetű (vírusok, baktériumok, paraziták) kórokok egyaránt szerepet játszhatnak. Utóbbi csoportba tartozik a rotavírus, a koronavírus, a kólibaktérium, a szalmonella, a Clostridium fajok, a Cryptosporidiumparvum és a kokcidiumok, melyek minkét állatnál a leggyakoribb, hasmenést okozó kórokozók. Az elégtelen higiénia, a nem ideális csoportosítás és a túlzsúfoltság nagymértékben megnövelik a hasmenés kialakulásának kockázatát. Kulcsfontosságú a megfelelő takarmányhigiénia és az élettani igényekhez igazodó táplálóanyag-tartalom. A malacoknál a túl magas szénhidrát-tartalmú takarmány etetése erjedéses diszpepsziát, az állat igényét meghaladó fehérjefelvétel pedig rothadásos diszpepsziát eredményez. Borjak esetében a túl nagy mennyiségű vagy nagyon gyenge minőségű tejpótló tápszer itatása, esetleg a táplálóanyag-tartalomban történő hirtelen változás okozhat takarmányozási eredetű hasmenést, de fontos a tej, illetve tejpótló tápszer hőmérsékletét is (36-38°C) optimális szinten tartani.

A tartási, takarmányozási problémák és betegségek mellett érdemes figyelnünk az olyan, akMomeár étrendi, akár környezeti változásokra is, melynek során az állatokat stressz éri (pl.: szállítás, takarmányváltás, hőstressz stb.). A stressz által kiváltott hasmenés jellemzően a kiváltó ok megszűnésével gyorsan abbamarad.

Legyen szó akár betegség-, akár takarmányozási vagy stresszeredetű hasmenésről, a kiváltó ok megszüntetése, kezelése mellett az állatok rehidratálása, és az elektrolitok pótlása is elengedhetetlen. Az említett problémák kezeléséhez nyújt megoldást a Crémolit elektrolitpótló, mely optimális összetételének köszönhetően nem csak a szükséges elektrolitokat tartalmazza, hanem könnyen felszívódó energiaforrást is biztosít a borjaknak és a malacoknak egyaránt. Probiotikum-tartalma segít helyreállítani a bélrendszer mikroflóráját, míg vitamin- és szervesmikroelem-tartalma az állatok általános állapotát és immunrendszerét támogatja.

Vida Orsolya – Csontos Bence

Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.