fbpx

Tavaszi növényvédelmi megoldások a gyümölcskultúrákban

Írta: - 2017 április 20.

A gyümölcsösök a korszerű növényvédelmében a maximális hatékonyság mellett egyértelműen a szermaradékok és a környezet növényvédőszer-terhelésének csökkentésén van a hangsúly. A Biocont Magyarország olyan megoldásokat kínál partnereinek, amelyek mind a két említett célt kielégítik, és hagyományos, integrált, valamint biológiai termesztésben is felhasználhatóak.

Csonthéjasok moníliás megbetegedése

A csonthéjasok növényvédelmének legmeghatározóbb időszakát éljük: ha a virágzás környékén nem megfelelően védekezünk a moníliafertőzéssel szemben, akkor az meghatározhatja az egész évünket.

A Biocont Magyarország Kft. ebben a komoly kihívást jelentő növényvédelmi időszakban kínál a termelők számára egy innovatív technológiát, amivel az eddig használt kiváló hatóanyagok hatékonyságát lehet maximalizálni. Ez az új növényvédelmi eszköz a Wetcit névre hallgató adjuváns.

Miért is segít nekünk a

a kórokozó gombák leküzdésében?

A Wetcit egyrészt alkohol-etoxilátot, illetve narancsból származó természetes terpéneket tartalmaz. A technológia lényege e két összetevő hatékony elegye. Ezzel a következőket tudjuk elérni: az alkohol-etoxilát miatt a permetlé felületi feszültsége nagymértékben le fog csökkeni, tehát a társ-hatóanyagokat el tudjuk juttatni a növény, így a virágbibe teljes felületére is. Ezen kívül a felületen maradt alkohol-etoxilát a reggeli harmat felületi feszültségét is le fogja csökkenteni, emiatt gyorsabban fog felszáradni a növény, tehát kevesebb idő fog a gombás betegségek rendelkezésére állni a fertőzésre.

A másik összetevő felelős a növényvédőszerek megtapasztására a növényzet felületén, és nagymértékben fokozza a penetrációt, tehát gyorsabban fel tudnak szívódni a felszívódó hatóanyagok. A lemosó permetezésekben és hatásfokozó adjuvánsokként használt olajalapú készítményekkel szemben a Wetcit nem zárja le a növény légzőnyílásait, nem gátolja a növények anyagcseréjét, nem torpannak meg fejlődésükben.

Tehát összegezve a Wetcit egy olyan adjuváns, ami magába foglalja az összes piacon lévő adjuváns tudását egy termékben.

– Tökéletes terülés viaszos/szőrös levélzeten.

– A kezelések után 7-14 napon keresztül gyorsabban szárad a nedvesség (harmat, eső) a kezelt felületről.

– Benedvesíti a hidrofób gombamicéliumokat, ezzel javítja a növényvédőszerek bejutását a fonalak közé.

– Tökéletes penetrációt biztosít a társ felszívódó hatóanyagoknak.

– Nem zárja le a növény légzőnyílásait, csökken a perzselés veszélye, a növények fejlődése nem torpan meg.

A Wetcit előnyei az ültetvények lemosó kezeléseiben

A Wetcit lemosó permetezésekben használva is kiemelkedően javítja a permetezés hatékonyságát. (Paraffinolajjal kombinálva csak rügynyugalmi állapotban használható!)

A WETCIT-tel kijuttatott növényvédő szer a legkisebb kéregrepedésekbe is bejut, még durva kérgű fák esetében is. Ráadásul teszi ezt úgy, hogy 0,15-0,3%-os koncentrációban már tökéletesen működik.

Azon gazdák, akik a lemosó permetezésről lecsúsztak, és rügypattanás megtörtént, de félnek a paraffinolajok perzselő, befojtó hatásától, válasszák a WETCIT és a különféle réz-hidroxid és mikronizált kén-készítmények kombinációit.

Prev-B2: több, mint lombtrágya

A Prev-B2 speciális bórtartalmú lombtrágya. Nem csak bórt tartalmaz tápanyagként, hanem a Wetcit-ben is megtalálható alkohol-etoxilátot és narancs-terpéneket is. Ezáltal nemcsak a virágzásban és a meg-termékenyülésben nélkülözhetetlen bór-utánpótlást tudjuk megadni a növényeinknek, hanem növényvédőszerrel tankkeverékben kijuttatva kihasználhatjuk a Wetcit esetében említett előnyös hatásokat is. Virágzáskor kénnel ne kombináljuk, mert a virágbibék kiszáradását okozhatja, amelynek következtében a megtermékenyülés elmaradhat.

Molyok elleni védekezés szermaradék nélkül: a feromonos légtértelítés

A technológia lényege, hogy egy mesterséges úton előállított szexferomonnal elfedjük az ültetvényekben a gyümölcskárosító molyok szexferomonját. Emiatt a hím lepkék nem fogják megtalálni a nőstény lepkéket, így elmarad a párzás, és elmarad a peterakás is, ebből kifolyólag a hernyók kártétele is. A szexferomon kijuttatására a speciális kialakítású ISOMATE párologtató eszközök (diszpenzerek) szolgálnak, melyek gyárilag vannak feltöltve a célkártevő faj szexferomonjával. Ezeket az eszközöket kell egyenletesen kihelyezni az ültetvényben, a hajtásokra való egyszeri rácsavarással, célkártevőtől függő mennyiségben. A technika alkalmazhatóságának legfontosabb kritériuma az ültetvény mérete: az optimális területméret 3 ha-nál kezdődik, a minimális méret nehezen állapítható meg, hiszen többen eredményesen alkalmazták 1-3 ha-os gyümölcsösben is – különösen jéghálós ültetvényben.

 Isomate feromon-diszpenzer virágzó almában

Isomate feromon-diszpenzer virágzó almában

Mit is jelent ez nekünk?

– Egész évben védve leszünk a gyümölcskárosító molyoktól (keleti-gyümölcsmoly, szilvamoly és akár a barackmoly).

– Egy növényvédelmi kezeléssel megvédjük a gyümölcseinket.

– Nincs szerepe az időzítésnek: a gazda „nyugodt” lehet, hiszen ültetvénye védve van a molyok ellen.

– Jelentős mértékben csökken a növényvédőszeres kezelések száma, a környezet növényvédőszer-terhelése és a gyümölcsben megtalálható növényvédőszer-maradékok mennyisége.

Biológiai rovarölő-készítmény a molykártevők ellen

Nemcsak a biológiai, de a hagyományos növényvédelemben részesített ültetvényekben is kritikus a betakarítás előtti időszakban történő védekezés. A legtöbb hagyományos rovarölő szer nem jöhet szóba az élelmezés-egészségügyi várakozási idő miatt. Ebben az időszakban kiváló megoldást nyújt általában a moly-kártevőkellen a DIPEL és speciálisan az almamoly ellen a Madex használata, mivel élelmezés-egészségügyi várakozási idejük 1 és 2 nap. Permetezővizeink pH-értékét 5,5-6,5-re állítsuk be az alkalmazásukkor. Madex és DIPEL készítményeket az első áprilisi rajzások után, a lárvakelés időszakától alkalmazhatjuk a szezon végéig.

Ha felkeltettük érdeklődésüket, területi szaktanácsadó kollégáink örömmel állnak az Önök rendelkezésére.

Morva Tamás
szaktanácsadó

Najat Attila
ügyvezető

www.biocont.hu
[email protected]
06-76-320-645