fbpx

Technikától – Technikáig

Írta: Szerkesztőség - 2014 június 11.

Hazai gyártású talajművelő gépek a Vogel & Noot-tól

Az ausztriai, Wartberg-i központú Vogel & Noot cég gyártmányfejlesztései között sok olyan munkagép is megtalálható, amelyek hazai „környezetben” Törökszentmiklóson, a Vogel-Noot Talajtechnika Kft-ben készülnek. Ezek a talajművelő gépek – a hagyományos forgatásos (szántásos) alapművelések mellett – a forgatás nélküli (lazításos) alapművelésű technológiákban is jó hatékonysággal és munkaminőséggel, eredményesen alkalmazhatók.

A Vogel & Noot TerraDiscpro rövid tárcsás boronák függesztett/vontatott kivitelekben, 2,5-6 méter közötti munkaszélességekben a forgatásos, vagy a forgatás nélküli alapművelésű növénytermesztési technológiákban tarlóhántásra és -ápolásra; szántáselmunkálásra; a szerves növényi maradványok/tápanyagok talajba keverésére; felszínegyengetésre és vetőágy készítésre, valamint más egyéb talaj-előkészítési munkák elvégzésére is széles körben felhasználhatók. A kétsoros, kúpos kiképzésű, 510 mm átmérőjű csipkézett tárcsalevelekből, ill. a hozzájuk kapcsolható (8-féle) lezáró hengersorokból felépített rövid tárcsás boronák különböző típusváltozatai nagy munkasebességű üzemeltetést tesznek lehetővé, ezáltal nagy területteljesítményt biztosítanak, hatékony és jó munkaminőségű talajmunkákat végezhetnek.

A V&N Terra „grubber” szántóföldi kultivátorcsalád 4 különböző (TerraMix; TerraCult; TerraFlex, és TerraTop) típusjelű, 2,5-7,8 m munkaszélességű talajművelő gépet foglal magában, amelyek valamennyi talajtípuson eredményesen használhatók. A munkagépek közül is kiemelkednek az 5-gerendelyes (23 cm-es kapaosztású, 83 cm keretmagasságú) TerraTop szántóföldi kultivátorok, amelyek „M”-es (4,0-5,0-6,0 m munkaszélességű) változatai (szállításkor) két-részben, „S” típusú (6,0-6,8-7,8 m széles) változatai már három-részben, hidraulikusan felhajtható tagokkal készülnek. A gépek minőségi talaj-előkészítési/-lazítási munkáit 3-féle alap kapatest kialakítás; a legyező alakú (réselt) kialakítású elmunkáló tárcsák; 7-féle hengersor választék; MultiQuick gyorscserélő késrendszer, stb. segíti elő.

A növénytermesztési munkák során nélkülözhetetlen talajlazítási munkákhoz a Vogel & Noot az 1,7-5,0 m munkaszélességű, 2-11 lazítókéssel felszerelt, ~ 40-50-55-70 cm mélységben dolgozó TerraDig SSD/SS és XS/XXS típusú középmély/mélylazító sorozatait kínálja a felhasználóknak. A munkagépeket robusztus vázkialakításuk; (nyírócsavaros/hidraulikus kőbiztosítású) szárnyas, hajlított lazító késeik; hidraulikusan állítható (4-féle) lezáró hengereik, és a munkamélységüknek megfelelő nagy teljesítményigényük jellemzi.

Case IH: Magnum, Maxxum és Quadtrac traktorfejlesztések

Az öt modellből álló Magnum CVX erőgépek 8,7 literes, 6-hengeres turbófeltöltésű, töltőlevegő hűtésű, a legkorszerűbb SCR-technológiával ellátott erős motorja az EU Stage IIIB károsanyag-kibocsátási előírásoknak felel meg. A sorozat csúcsmodellje 367 LE névleges (419 LE maximális) teljesítményű, egyedülállóan nagy, 1.806 Nm nyomaték mellett. A beépített állandóan változtatható áttételű hajtómű négy mechanikus sebességtartományt ölel fel, amelyek segítségével 0-50 km/h között fokozatmentes a haladás. Az aktív állóhelyzeti szabályzásnak köszönhetően meredek lejtőn, nehéz teherrel sem gördülhet vissza a traktor, akkor sem ha sem az üzemi-, sem a rögzítő féket nem használjuk. A TLT az 1000 min-1 fordulatszámot már 1.803 min-1 motorfordulatnál eléri. Panoráma fülkéjének ülése automatikusan igazodik a vezető testsúlyához. A fülke rugózása, az alacsony zajszint és a klímaberendezés kellemes munkakörülményeket biztosít. Az AFS Pro 700 terminál a hajtóanyag-felhasználástól kezdve a motor-, és a TLT-teljesítményéig mindent kijelez. A precíziós művelést szolgálja az ISOBUS kompatibilitás és a nagypontosságú nyomkövető rendszer.

A bevált, Double Clutch (DCT) kettős kuplungtechnológiával működő CVX-váltóval látták el a kisebb, középnehéz univerzális traktorcsalád Maxxum modelljeit is. Ezek 4,5 literes, 4-hengeres motorjai elektronikus vezérlésű, Common Rail befecskendezési rendszerűek. Igazi „Power Management” – 10%-kal növelt – teljesítményt nyújtanak már alacsony, 1.900 min-1 motorfordulatszám mellett, érezhetően csökkentve a hajtóanyag-fogyasztást. A Maxxum CVX EP modellek két (szántóföldi és közúti) fokozatban, 0-40 vagy 0-50 km/h között fokozatmentesen, kiemelkedő energiahatékonysággal, 110-131 LE névleges, ill. a „PM”-tel 143-163 LE maximális teljesítménnyel dolgozhatnak. Kényelmes „Surround – fülkéjük ebben a traktorosztályban a legnagyobb. A 105o-ban belátható szélvédő homlokrakodóval végzett munkákhoz ideális. A fronthidraulika újszerű vezérlése frontkaszáknál hasznos: az előre beállított (munka-) tarlómagasság elérésekor a hidraulika automatikusan úszóhelyzetbe áll.

A Case IH szupernehéz traktorcsalád (jelenlegi) legnagyobbika a Quadtrac 620 négy, egymástól független gumihevederes járószerkezete maximális vonóerőt fejt ki minimális talajnyomás mellett, és megakadályozza a meghajtó kerekek, valamint a gumihevederek közötti csúszást. Járása közúton max. 37 km/h sebességgel közlekedve is lágy, nyugodt és rezgésmentes. A beépített FPT (Fiat Powertrain Technologies) gyártmányú 692 LE maximális teljesítményű, 12,9 literes Common Rail motor kategóriájában világelső. A traktormotor DOC+HI-eSCR/Ad Blue-technológiája a Tier 4 Final/Stage IV. fokozatú környezetvédelmi követelményeket részecskeszűrő nélkül is teljesíti. A 16 x 2 fokozatú, teher alatt kapcsolható váltó a hosszú munkanapokat is könnyűvé teszi. A 360o körkilátású fülke ebben a kategóriában a legnagyobb. A rugózott fülke és a légrugós, minden irányban állítható, saját szellőzéssel ellátott vezetőülés a kényelmet tovább fokozza. Az AccuGuide automatikus kormányberendezés minden eddiginél nagyobb termelékenységet tesz lehetővé, a rendszertől függően akár 2,5 cm pontossággal is. A maximális hatékonyságot szolgáló Xfill-opcióval a vezérlő-jel kimaradása esetén is tovább követhető a nyom. Az AFS Pro 700 terminállal a traktor nyomkövető rendszere és az ISOBUS-alkalmassággal rendelkező munkagépek is vezérelhetők. A Case IH Quadtrac 620 erőgépe – az „XXL” kategóriában – az „Év Traktora 2014-ben” kitüntető címet nyerte el.

A Case IH traktorokat Magyarországon az Invest Gépkereskedelmi Kft. forgalmazza.

Multiva mezőgazdasági munkagépek Finnországból

A finn Dometal Oy Multiva márkanevű gyártmányai a legjobb svéd-finn anyagokból készülő, precízen összeszerelt, gyakorlatban tesztelt gépek, amelyek hazai importőre és forgalmazója a Multiva Magyarország Kft.

A 3,0-5,2 m munkaszélességű Multiva WingMaster szántóföldi nehézkultivátorok három késsoros, 80 cm hosszú szárnyas lazítószerszámai a talajba akár 25 cm munkamélységig is lehatolnak. A tágas, szabad „talajátfolyást” szellős kialakításuk garantálja. A lezáró hengersorok és a csipkézett elmunkáló-kiegyenlítő tárcsák alapfelszerelést képeznek ugyanúgy, mint a kövek elleni hidroakkumulátoros védelem. A munkagépek szállítókerekei a lazítókések és az elmunkáló tárcsák között vannak elhelyezve.

A tandem/tridem tengelyes, hátra billenthető Multiva TR gabonaszállító- és TRM billenőplatós pótkocsik stabil, masszív alvázkonstrukciója szilárdan teljesít még az anyagkiürítési folyamat alatt is. A széles nyomtávolság és az alacsony kialakítás a rendkívüli stabilitást tovább növeli. A Raex/Hardox kopásálló acélból készült kocsiszekrényben még a legnehezebb, legkeményebb áru is szállítható. A TR típusok 15-24 t, a TRM típusok 11-22 t hasznos terhelésűek, raktérfogatuk 19-36 m3, ill. 14-18 m3 közötti.

A Dometal Oy legújabb fejlesztései a vontatott Multiva Combi talajművelő + gabonavető gépek, amelyeknél 3 vagy 4 m-es munkaszélességekkel, a vetőmag és műtrágya egyidejű kijuttatásának a lehetősége is biztosított. A magágykészítő + gabonavető gépkombinációk talajművelő egysége kétsoros rövid tárcsa, a vetőmag és a műtrágya kiadagolását mechanikus adagolószerkezetek, talajba juttatásukat – 50-200 kg közötti csoroszlyaterhelésű – ikertárcsás csoroszlyák végzik el, míg a vetés lezárásáról gumiabroncsos tömörítő kerekek gondoskodnak. A gépek mag- és műtrágya tartályainak űrtartalma 3500, ill.4800 liter. Ezek a munkagépek a hagyományos (forgatásos) alapművelésű, vagy a forgatás nélküli (lazításos) alapművelések után is alkalmazhatók, illetve – rövid tárcsás talajművelő egységeik lekapcsolása után – lucerna, olajretek és mustár, a repce direktvetésére is használhatók.


ÚJDONSÁG TÉRKÉP

A „technikák” fejlesztése, a piacon maradás érdekének szempontjából sohasem állhat meg. Az előzőkben bemutatott, és a hazai gyakorlatban már jól ismert cégek gépfejlesztései mellett néhány olyan mezőgépgyártót is felvázolunk, amelyeknek gyártmányai a hazai gazdálkodók előtt csak részben, vagy talán nem is ismertek.

Keltec Engineering, Kilmallock (Írország): a cég vegyes gyártási profilú, de főleg a szálas takarmányok betakarítás utáni kezelésével, anyagmozgatásával kapcsolatos gépeket (önfelszedő hengeres nagybála-szállító pótkocsikat; bálabontó-szeletelő adaptereket, szögletes nagybála-mozgató kereteket; bálafogó szerszámokat, stb.) készítenek. Speciális gyártmányuk a vasúti pálya-felújító, vagy a 9000S típusú vontatott szervestrágya-szóró. (www.keltec.ie)
Vermeer Deutschland GmbH, Nürnberg (Németország): széles gyártmánypalettájuk erdészeti, kommunális és mezőgazdasági felhasználási célú magajáró kisrakodó- és homlokrakodó gépeket, különböző csatorna ároknyitó/árokásó és földmunkagépeket ölel fel. További gyártmányaik a fahulladék aprító-komposztáló kis-/nagygépek, vagy a földmunkák elvégzését biztosító (gödörfúró, talajmaró-planírozó) munkaszerszámok.(www.vemeer.de)
Westermann GmbH & Co KG, Meppen (Németország): gyártmányai seprő- és tisztítógépek, amelyek saját-, és elektromos motoros meghajtásokkal, vagy erőgépekre függesztve üzemeltethetők. A magajáró (kézi vezérlésű) kisgépek különböző adapterekkel, munkaszerszámokkal felszerelve pl. istállókban használhatók előnyösen, az 1,8-2,5 m széles függesztett (utca)seprőgépek kommunális célokra alkalmazhatók. (www.westermann-radialbesen.de)
Plant Tape Altea S.L., Viladecans (Spanyolország): Egy teljesen új, szabadalommal védett „szalagos palántázó-rendszer” kifejlesztője, és automata palántaültető gépeinek gyártója. Ideális és optimális megoldás a különféle (saláta-/káposztafélék, karfiol, brokkoli, stb.) vetőmagvak – biológiailag lebomló – szalagok közé vetéséhez, előneveléséhez, majd üvegházi/szántóföldi automata kiültetéséhez. Igen érdekes innováció! (www.planttape.com)