fbpx

Tegyék nyilvánossá a növényvédő szer engedélyezési aktáit!

Írta: Csomor Zsolt - 2019 január 21.

A növényvédő szerek uniós engedélyezési eljárását átláthatóbbá, a felelősségi területeket pedig egyértelműbbé tévő tervről szavazott az Európai Parlament.

A képviselők szerint nyilvánosan hozzáférhetővé kellene tenni a növényvédő szerek engedélyezési eljárása során felhasznált tanulmányokat, köztük a vonatkozó adatokat és a növényvédő szerek felhasználására vonatkozó információt is. A parlament többek között e javaslat támogatásával fogadta el 526 szavazattal, 66 ellenszavazat és 72 tartózkodás mellett a peszticidek uniós engedélyezési eljárásával foglalkozó különbizottság végső jelentését.

permetezés

Az eljárás során az engedélyért folyamodó gyártóknak nyilvánosan elérhető adatbázisban kellene rögzíteniük, hogy milyen vizsgálatokat kívánnak elvégezni. A folyamatnak tartalmaznia kell egy „észrevételezési időszakot” is, amelynek során az érdekelt felek további adatokkal szolgálhatnak annak érdekében, hogy a döntő hatóságnak minden releváns információ a rendelkezésére álljon. A képviselők a veszélyeztetett csoportok védelmét szolgáló szabályok bevezetésére kérték az Európai Bizottságot, valamint arra, hogy vessen véget a nagy távolságra eljutó peszticidek alkalmazásának az iskolák, gyermekgondozási létesítmények, játszóterek, kórházak, szülészeti klinikák és gondozási otthonok közelében.

A növényvédő szer forgalomba hozatala után hatékonyabban nyomon kellene követni annak hatását, az Európai Bizottságnak pedig járványtani vizsgálatot kellene folytatnia a növényvédő szerek emberi egészségre gyakorolt konkrét hatásáról, fogalmaztak a képviselők. Javaslatuk szerint szisztematikusan át kellene tekinteni a glifozátra vonatkozó összes tanulmányt azzal kapcsolatban, vajon rákkeltő-e az anyag. A talajban és a felszíni vizekben lévő szermaradékra pedig határértéket kellene megállapítania a Bizottságnak.