fbpx

Teljesítmény, gazdaságosság és stabilitás, íme az új New Holland T8-as traktor

Írta: Szerkesztőség - 2011 szeptember 21.

Idén nyáron megérkeztek hazánkba is a New Holland legnagyobb merev felépítményes T8-as erőgépcsaládjának első tagjai.

A 2011-es évtől folyamatosan több lépcsőben bevezetendő legújabb Tier IV-es környezetvédelmi normának is megfelelő vadonatúj erőgépcsalád 4 modellje 300 és 390 LE közötti maximális motorteljesítménnyel áll a magyar gazdák rendelkezésére.

 

MODELL

T8.300

T8.330

T8.360

T8.390

Hengerek száma / Szelepek hengerenként / Károsanyag kibocsátási szint

6/4/Tier 4A

6/4/Tier 4A

6/4/Tier 4A

6/4/Tier 4A

Üzemanyag rendszer

Magasnyomású közös nyomócsöves

Max. motorteljesítmény

ISO TR14396 – ECE R120 kW/LE (CV)

219/298

241/327

263/357

286/389

Névleges motorteljesítmény

ISO TR14396 – ECE R120 kW/LE (CV)

189/257

209/284

229/311

250/340

 

Az új Tier4 SCR technológiás erőforrások a számítások és tapasztalati mérések szerint 17 %-al kevesebb költséggel üzemeltethetőek mint Tier 3 –as elődjeik, köszönhetően a jelentősen csökkenő üzemanyag fogyasztásnak és a 100 %-al megnövekedett szerviz intervallumoknak.

A 8,7 liter lökettérfogatú közös nyomócsöves motorok igen nagy nyomatékrugalmasságot biztosítanak, miközben a teljesítmény menedzsment funkció akár 49 LE extra tartalék teljesítményt és 47 %-os nyomaték növekedést garantál.

A jól bevált Ultra Command sebességváltók teljes tartományban PowerShift fokozatváltásra képesek 40 vagy 50 km/h-ás végsebességet biztosítva, 18 illetve 19 előre és 6 hátra fokozatos változatban érhetőek el.

 

Igény szerint rendelhető a 40 km/h-ás ECO változat, ill. az extra lassú menetsebességű mászó fokozatokkal ellátott 23 x 6 fokozattal bíró változat is.

A T8-as első pillantásra is lenyűgöző 3450 mm-es tengelytávja a legnagyobb a kategóriájában a piacon kapható hasonló erőgépek között, ebben az összehasonlításban a második versenytársat is mintegy 40 cm-el előzi meg!

A T8-as teljes hossza mintegy 6369 mm.

A hosszabb tengelytáv nagyobb vonóerőt jelent a szántóföldi nehéz talajmunkákhoz, ugyanakkor nagyobb stabilitást és kényelmet garantál nagy sebességű országúti szállításkor.

Ez utóbbit a standard kabinrugózási rendszer és pótkocsi légfék berendezés is garantálja, az opciósan kérhető új fejlesztésű mellső hídrugózás pedig tovább növeli.

Az erősített első és hátsó hidak minden további nélkül ikresíthetőek, így csökkentve a talajkárosító hatást és tovább növelve a vonóerőt.

A T8-sok további egyedisége abból is adódik, hogy hosszú tengelytávjukat meghazudtolóan szűk táblavégi fordulókra képesek, hiszen az 55 fokos első kerék bekormányzási szög kivételes manőverező képességet garantál, így nem kizárólag a nehéz szántóföldi munkaműveletekhez jó választás az új széria.

 

Könnyebb másodlagos szántóföldi munkálatok vagy országúti vontatáshoz végrehajtására is ideális.

Az integrált gyári mellső függesztés és front TLT kihajtás segítségével front függesztésű, nehéz súlyú munkagépek széles skálája üzemeltethető, kihasználva a nagy tengelytáv nyújtotta páratlan stabilitást, melyet a mellső, ill. hátsó 3 pont függesztés közel 6 ill. 10 tonnás emelési kapacitása biztosít.

Ami az automatizálási funkciókat illeti természetesen minden New Holland T8-as rendelkezik automatizált szántóföldi és országúti funkciókkal, valamint programozható táblavégi forduló funkcióval is.

Van lehetőség arra is, hogy a traktorokat gyárilag integrált GPS vezérelt IntelliSteer kormány automatizálási rendszerrel szereljük fel, amely megfelelő korrekciós jellel akár 1-2 cm-es visszatérési pontosságot is garantálhat a számunkra.

A New Holland automatizált szántóföldi funkciója, több mint egy egyszerű automata powershift rendszer.

Hasonlóan működik, mint egy fokozatmentes CVT váltó, hiszen a motor terhelés, a haladási sebesség és a gépkezelői beállítások adatait kombinálva szabályozza, mind a motor, mind a váltómű működését a legoptimálisabb teljesítményszint és a gazdaságos üzemanyag fogyasztás eléréséért.

Az alapfelszereltség részét képező SideWinderTM II kezelői kartámaszon a traktor valamennyi fontos funkciója vezérelhető, köszönhetően a színes érintőképernyős IntelliView III monitornak, az ötletes vezérlő panelnek, a kezelőbarát Command Grip joystick karnak, vagy a szín kódolt elektro-hidraulikus kihelyezett szelep vezérlő karoknak.

 

Az egész kartámasz pozíciója elektronikusan beállítható a gépkezelő egyéni igényeihez igazodva.

A vezérlő panelen egy gombnyomással vezérelhetünk olyan gyakrabban használt funkciókat, mint a motor fordulatszám vezérlés, az össz kerék hajtás és differenciálzárak, a táblavégi forduló program, a mellső hídrugózás vagy a hátsó három-pont függesztő szerkezet.

A színes érintőképernyős kezelőfelületű IntellIView III monitor jól átlátható menü rendszerében többek között olyan információkhoz juthatunk, mint a kihelyezett szelepek időzítése és aktuálisan beállított percenkénti átfolyása, a motor fordulat, aktuális sebesség fokozat, üzemanyag felhasználás vagy a megművelt terület.

Közben hozzáférhető információkat szolgáltat a gépkezelő számára a munkavégzés hatékonyságára, a szerviz és teljesítmény adatokra vonatkozóan, az új monitor kamera bemeneti portokkal is rendelkezik.

 

A teljesen ISO kompatibilis eszközzel kiválthatjuk a munkagépek drága kontroll monitorjait.

A hátsó kihelyezett szelepek száma már alapfelszereltségben is 4 db, de ez a szám akár 6 párig is növelhető igény szerint.

Elektro-hidraulikus szabályozásuknak köszönhetően precízen beállítható időzítéssel és átfolyással rendelkeznek, a beállítás a kartámaszról könnyedén megtehető, az éppen aktuális értékekről tájékoztatást az IntelliViewTM III monitor segítségével kaphat a gépkezelő.

A jobboldali kartámaszon található jól azonosítható, színkódokkal ellátott fülek segítségével szabályozható mindegyik hidraulika kör, másik lehetőségként a CommandGripTM karról is vezérelhetünk 2 db kiválasztott szelepet, de ugyanezt megtehetjük az opciós külön álló apró joystick kar segítségével is.

Valamennyi hidraulika kör vezérlése beprogramozható a táblavégi fordulóknál végrehajtandó műveletsorok közé is.

Az alap hidraulika szivattyú percenkénti átfolyás teljesítménye 161 liter, míg az opciós MegaFLow szivattyú ugyanezen mutatója 274 liter/perc.

Tiszteletet parancsoló motor és hidraulika teljesítmény, kategóriájában vezető tengelytáv nyújtotta stabilitás, kedvező üzemanyag fogyasztás, hosszú szerviz intervallumok, nehéz univerzális traktorokra eddig nem jellemző fordulékonyság, kényelem és kezelői komfort, felhasználó központú tervezés, ezek azok a tulajdonságok amelyekről megismerhetjük az új New Holland T8-as széria erőgépeit.

Az itt ismertetett kiemelkedő jellemzőknek köszönhetően nem tart sokáig mire új tulajdonosa tökéletes harmóniába kerül T8-as nagy traktorával.

 

Molnár István