Teljesítményadatok – fontos jelölések a szendvicspanelek világában

Írta: Szerkesztőség - 2019 május 30.

Számos előnnyel bír a szendvicspanel-technológia alkalmazása.

A szendvicspanelek jellemzően könnyűszerkezetes épületek függőleges vagy vízszintes térelhatároló szerkezetei. Elsősorban ipari és kereskedelmi létesítményekben való felhasználásra hivatottak, de előszeretettel alkalmazzák például tornacsarnokok, mezőgazdasági épületek vagy akár lakóházak építésére is. Előnye a helyszíni szigeteléssel szemben, hogy csökkenti a kivitelezési pontatlanságból származó hőhidak kialakulásának veszélyét, illetve gyorsabb és egyszerűbb kivitelezést tesz lehetővé, legyen szó oldalpanel vagy tetőpanel beépítéséről. Gazdaságosan és gyorsan lehet építkezni a segítségével. Biztonságosabb szerkezeti integritás, nagyfokú tűzvédelmi, hő- és hangszigetelés érhető el alkalmazásával. Az úgynevezett fegyverzet hidegen hengerelt, színezett műanyag, poliészter bevonatú, horganyzott acéllemezekből készül. Míg a mag anyaga igény szerint különböző szigetelőanyagból készülhet. A különböző anyagok természetesen különböző tulajdonságokkal ruházza fel az elkészült szendvicspanelt, így mindenképpen azt javasoljuk, hogy a kiválasztásban kérjék szaktanácsadó kollégáink segítségét.

A szendvicspanelnek három fontos teljesítményi értéke van, melyek leegyszerűsítve a következőket takarják:

hőszigetelési érték – az úgynevezett U érték, minél alacsonyabb a mutató annál jobban szigetel a szendvicspanel;

tűzvédelmi osztály – az A1 nem éghető és az F gyúlékony terméket jelent. Ezek a kategóriák között, minél közelebb van a szendvicspanel osztálya az A1 kategóriához, annál több épülettípushoz használható, vagyis tűzvédelmi szempontból tökéletes.

Tűzállósági határérték – ez a percben kifejezett időtartam, ami a tűz keletkezésétől számítva minimum eltelik, addig hogy valamilyen esemény a szendvicspanelen bekövetkezzen.

A tűzállósági határértéket három mutató adja meg:

R – teherhordó képesség

A tűz keletkezésétől számítva hány percig tartják meg a teherhordó képességüket. Ez az érték a tetőpaneleknél fontos.

E – integritás

A szendvicspanelek egymásba toldva a tűz keletkezésétől számítva hány percig képesek ellenállni a tűznek anélkül, hogy a csatlakozásnál a tűz vagy a forró gázok átjussanak a tűzzel nem terhelt oldalra.

I – szigetelés

A tűz keletkezésétől számítva hány percig nem melegszenek át annyira, hogy a hőhatás miatt továbbterjedne a tűz a szendvicspanellel elválasztott térbe.

Tehát egy szendvicspanel annál biztonságosabb egy tűz esetén, minél tovább áll ellen a tűzhatásnak, azaz, minél nagyobb a REI szám (illetve EIszám oldalpanelek esetén).

A Metál-Sheet Kft. által gyártott szendvicspanelek között a tűzállóság szempontjából biztonságosabb PIR habos és ásványgyapotos szendvicspanelek is megtalálhatóak. Kérje szaktanácsadó kollégáink segítségét, akik készséggel állnak rendelkezésére, hogy a megfelelő szendvicspanel kerüljön kiválasztásra és beépítésre!

A PIR habos panelek egységárából 20% kedvezményt biztosítunk, ha a rendelés teljes mennyisége eléri a 300m2-t! Az akció érvényes 2019.05.28.- ig.

Részletekért keresse fel honlapunkat vagy vegye fel a kapcsolatot értékesítő kollégáinkkal.

Válassza a minőséget – válassza a Metál-Sheet Kft. szendvicspaneljeit!

Metál-Sheet Kft. www.metal-sheet.hu
4002 Debrecen, Csereerdő u. 10.
tel.: +36 30 646 7847
+36 30 714 3985
e-mail: [email protected]

[email protected]

CÍMKÉK hőszigetelés