fbpx

A tárolón túl: kreativitás és kényelem acélcsarnokban

Írta: - 2022 január 19. -Hirdetés

Jóllehet az elmúlt 30 évben Magyarországon is számtalan ipari, logisztikai funkciójú könnyűszerkezetes acélcsarnok épült a Frisomat szerkezeteivel, talán még ma is leggyakrabban mezőgazdasági funkcióban képzeljük el ezt az épülettípust. Ugyanakkor a mezőgazdasági felhasználásban is a jól bevált tárolók és állattartó épületek palettáját egyedi és kreatív épületek is színesítik. Alacsony energiaköltségű díszfaiskola, hús-kisker hűtőházzal – ezek is Frisomat csarnokok.

Kényelem és energiatakarékosság testre szabva acélcsarnokban

A Zala megyében, a Pötrétei-tavak szomszédságában, a Hári Díszfaiskolában örökzöld dísznövényeket termesztenek 3 méter magasságig. Növényeik nevelése szigorú technológiával történik, amire garanciát is vállalnak. A faiskolának otthont adó acélcsarnok egy 15,4 m széles, 37 m hosszú és 4 m vállmagasságú Astrigma épület, 10 fokos tetőlejtéssel. A csarnok vázszerkezete Sigma 400, 4 méteres tengelytávolsággal. A tetőn és az oldalfalon 100 mm vastagságú PIR szendvicspanel-burkolat biztosítja a megfelelő beltéri klímát. Az épületben hosszú, sorolt ablakok vannak, hogy a dolgozók számára is komfortosabb legyen a munkakörnyezet. A csarnokot gépek, traktortok karbantartására, illetve műhelyként és raktárként használják, hisz a tér kihasználása mindig kardinális kérdés egy ilyen jellegű létesítmény estén is.

Hári Zsolt, a Díszfaiskola ügyvezetője számára nem volt kérdés, hogy vállalkozása fejlődése miatt szükségessé vált épület egy modern acélcsarnok legyen. Inkább az merült fel, hogy könnyűszerkezetes legyen vagy más technológia mellett döntsön. A választott csarnok ára, tartóssága, sokoldalú felhasználhatósága, a környezetbarát gyártási és építési technológia, valamint a gyors lebonyolítás és kivitelezés mind a könnyűszerkezetes csarnok mellett szólt. A már két éve használatban lévő épület kapcsán a tulajdonos az energiaköltségek kifejezetten kedvező szintjéről is beszámolt.

Két funkció, két acélcsarnok – egy üzleti vállalkozás

Hasonló következtetésre jutott az ország egy másik szegletében, Kecskeméten tevékenykedő vállalkozó, Németh Csaba is. A Vacsi Kft. alapítója, a kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó húsüzem tulajdonosa. 2018-ban költöztette vállalkozását új telephelyre, a két merőben különböző funkciójú és kialakítású, de egybe épített acélcsarnokból álló épületbe. E két könnyűszerkezetes épület ékes példája annak, hogyan funkcionálhat egymás mellett egy egységként a modern és ízléses kereskedelmi tér, és a hústárolást és -rendszerezést rugalmasan kiszolgáló üzemcsarnok.

A 20 éve működő, 100%-ban magyar tulajdonú családi vállalkozás megalapítása óta a magyarországi húsnagykereskedelem egyik meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát. Jelenleg közel 2000 partnerrel dolgozik, akikkel együttműködve az ország 60 százalékában jelen van. A „Hirös” néven forgalmazott saját márkás termékek mellett körülbelül 100 egyéb márka több mint 2000 különböző termékét értékesíti a 400 m2-es vásárlótérben. Ezzel időszaktól függően 60-70 munkatársa megélhetését biztosítja. A tulajdonos elmondása szerint a vállalat családias jellege és minőségi szemlélete mellett sajnos itt is komoly probléma a munkaerőhiány – akárcsak az ország minden szegletében -, főként a logisztika jelent mindennapos kihívást. 

A problémákon túl azonban a cégvezető pozitívumkén emelte ki, hogy a mindennapi működésnek ma már két, egybe épített Frisomat acélcsarnok adja a hátteret. Az elöl álló, kisebb csarnok a húskiskereskedés, ami főként helyi lakosok mindennapos kiszolgálására specializálódott. Itt a hús minden fellelhető formáján kívül számos egyéb, vegyeskereskedésben megszokott élelmiszer is helyet kap a polcokon. Az eladótér a 12 x 25 x 3 m méteres szigetelt acélcsarnokban kapott helyet. Mögötte épült a méretében sokkal nagyobb, 18 x57 x 6,3 m méteres hűtőház. A kívülről trapézlemez burkolatú épület érdekessége, hogy a szigetelés a vázszerkezetek belső részére került. Ez utóbbi megoldás azért volt szükséges, mert a csarnok különböző funkciójú helyiségeiben – hűtőkamrák, a fagyasztók és a konyha területén – különböző hőfok biztosítása volt szükséges, így az épület egyes részeinek hőszigetelését ehhez alkalmazkodva alakították ki.

Kiforrott, modern, praktikus és gyors

A Frisomat acélcsarnokai jól kiforrott technológiával készülnek, ami több előnnyel is jár. Miközben bármilyen méretű, funkciójú, bármilyen magas műszaki tartalommal épülő Frisomat csarnok kialakítható, ha az optimalizált gyártás által kínált méretű épületet tervezünk, akkor kifejezetten költséghatékony megoldásokkal találkozhatunk.

A tervek – építési engedélyek megszerzését követő – véglegesítése után a gyors gyártás és kivitelezés miatt akár 4-6 hét múlva már a kész csarnokot veheti birtokba a megrendelő.

A modern technológiával készülő könnyűszerkezetes acélvázzal és igény szerint akár hőszigetelő burkolattal ellátott csarnokok kedvező előállítási költsége mellett a környezetre gyakorolt hatásuk is csekély. Gyártásuk energiatakarékos, súlyuk miatt szállításuk költségkímélő, a Frisomat összeszerelési technológiája miatt az építés gyors és egyszerű.

További információ: Díszfaiskola acélcsarnokban — Frisomat.hu

Frisomat