fbpx

Termelői demonstráció sem kizárt a tejpiaci egyensúly védelmében

Írta: - 2014 június 23.

Termelői demonstráció sem kizárt a tejpiaci egyensúly védelmébenBudapest, 2014. június 20., péntek (MTI) – Termelői demonstráció sem kizárt a tejpiaci egyensúly védelmében – közölte Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Tej Terméktanács) ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-vel.

Elmondta: a tejpiacon kialakul helyzetet a termelői érdekképviseletekkel hétfőn – június 23-án – vitatják meg. Ha a termelők esetleg a tiltakozás egyik legdrasztikusabb formáját választják, úgy akár egy demonstráció sem kizárt a piaci pozíciók védelme érdekében.
A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács legutóbbi, csütörtöki elnökségi ülésén ismételten felhívta a piaci szereplők figyelmét arra, hogy az import termékek mennyisége súlyosan zavarja a tejpiaci egyensúlyt. Hozzátették: a terméktanács kiemelt figyelmet fordít a piaci egyensúly megtartására, ennek érdekében soron kívüli, határozott piaci intézkedéseket kezdeményez valamennyi lehetséges fórumon.
Az ügyvezető igazgató emlékeztetett: a magyar tejpiacon az importtermékek éves szinten mintegy 300 millió euró – mintegy 90 milliárd forint – értéket képviselnek. Árucsoportonként más-más az arány, de például a hosszan eltartható UHT tej, vagy a gyümölcsjoghurtok esetében ez 60-70 százalék.
Mivel kínálati piac alakult ki, az import termékek mennyiségének növekedését valószínűsíti – a részidős adatok alapján – a szakmaközi szervezet, és határozott fellépést tart szükségesnek a belső piac védelmében. Ennek a folyamatnak a részeként egyeztetnek hétfőn a termelőkkel, és szigorúbb terméktanácsi monitoring ellenőrzéseket tartanak. Ha szabálytalanságot találnak, felhívják rá a hatóságok figyelmét – mondta Lukács László.
MTI 2014. június 20.