fbpx

Természetes tápanyag a szántóföldi mezőgazdaságnak

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 22.

A fenntartható talajgazdálkodás jelentős kihívást jelent minden modern gazdaságnak. A tápanyagok körforgása, a talajtömörödés megelőzése és a talajbiológiai aktivitás megőrzése mellet egyre több gazda elismeri a szervesanyag és a talajtermékenység közötti előnyös kölcsönhatást. Napjainkban a talajművelés már nem a talaj évente történő fizikai megművelését jelenti. A modern gazdálkodó a talajminőség hosszútávon való megőrzésére és javítására törekszik. A szervesanyag-tartalom a talajtermékenység egyik legfontosabb tényezője.

A fenntartható talajgazdálkodás a mezőgazdaság sikeres jövőjének egyik kulcseleme. A talajtermékenység szinten tartása vagy növelése nélkülözhetetlen, mert az egészséges talaj egészséges és termékeny növényeket eredményez.

Az intenzív földművelés eredményeképpen a talaj szervesanyag-tartalma jelentősen csökkent. Az állati eredetű trágya rendszerszerű hiánya hazánk mezőgazdaságának egyik kihívása, a kizárólagos műtrágyahasználat nem elegendő az időtálló talajtermékenység fenntartására. A probléma megoldását a komposztált szervestrágya-félék alkalmazása nyújtja. Ezek a termékek az állattenyésztésből származnak, és a talajtermékenységhez és a növények növekedéséhez szükséges tápanyagokat tartalmazzák. A szervestrágyának a növénytermesztésbe való visszajuttatása hosszútávon hozzájárul a talajtermékenység, a talajszerkezet és a talaj vízkötő-képességének javulásához.

A szerves trágya előnyei:

  • termékenyebb talaj, ami egészségesebb termést és nagyobb terméshozamot eredményez;
  • jobb talajszerkezet, így mind a talajélet, mind a szántóföldi növénytermesztés folyamatos táplálékhoz jut;
  • a talaj magasabb vízkötő-képessége, amely több védelmet jelent extrém időjárási viszonyok között;
  • az egészségesebb talaj magasabb ellenállást ad a kórokozók és kártevők ellen.

A Talajtáp program Magyarországon öt különböző helyszínen folytatott, tudományosan megalapozott szántóföldi kísérletet, kukorica-, árpa-, és búzatermesztésben. A felmérés során a szervestrágyának a magyar termőföldre kifejtett hatását és előnyeit vizsgálják. Általában egy parcellát kezeletlenül hagynak, a többi parcellán hektáronként 3 tonna szervestrágya, 6 tonna szervestrágya, illetve 3 tonna szervestrágya plusz 50 kg nitrát hozzáadásának hatásait vizsgálják.A vegetációs időszak közepén megmérik a növények magasságát és a fotoszintézis intenzitását. A betakarítás idején megmérik a termény nedves tömegét, nedvességtartalmát és a végső hozamot is. Minden vizsgálatot hatszor ismételnek meg a kísérleti helyszínen. Minden adatot feldolgoznak, és egy tudományosan megalapozott jelentés keretében teszik közzé. Ezek a parcellák már három év után lényeges változást mutatnak.


Szerves trágya nélkül és szerves trágyával

A grafikonokon látható, hogy a hektáronkénti terméshozam magasabb azokban a parcellákban, ahol szervestrágyát használtak. A szervestrágyának a nitráttal való együttes alkalmazása hozta a legjobb eredményt, ahogyan ez a jobboldali grafikonon látható.

A kísérletekben a következő két terméket alkalmaztuk:

A Fertisol szervestrágya egy 62%-os szervesanyag-tartalommal rendelkező, komposztált tyúktrágyából előállított, pelletizált termék. A makroelemek NKP: 4,0%, 3,0% és 3,0%. A szén-nitrát arány 9,0.

A Galinor egy 65%-os szervesanyag-tartalommal rendelkező, komposztált tyúktrágyából előállított, ömlesztett trágya. A makroelemek NKP: 2,5%, 3,0% és 2,5%. A szén-nitrát arány 8,5.

A komposztált szervestrágya tulajdonságai a következők:

  • 100%-ig organikus és környezetbarát;
  • minden fontos tápanyag megtalálható benne, szervesanyag-tartalma pedig megközelítőleg 60%-os;
  • magas humusztartalmú;
  • hozzájárul a talajszerkezet javításához;
  • NKP értéke állandó;
  • kalciumot, magnéziumot és különféle nyomelemet tartalmaz;
  • az intenzív komposztálási eljárásnak köszönhetően szaga alig érezhető;
  • kórokozóktól és gyomnövények magjaitól mentes;
  • vízmegkötő-képessége kiemelkedő, akár saját tömegének háromszorosát is képes megkötni;
  • a lassú kioldódási technológiának köszönhetően a tápanyagok folyamatosan szívódnak fel;
  • nagy mennyiségű kötött nitrogént tartalmaz, szerves vegyületek formájában.

A Fertisol szerves trágya ökológiai gazdálkodásban használható, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által jóváhagyott készítmény.

Minden gazdának személyre szabott megoldásokra van szüksége a talaj állapotától, a termeszteni kívánt haszonnövényektől, és a jövővel kapcsolatos elképzeléseitől függően. Amennyiben természetes trágya használatán gondolkodik, vagy szeretne többet megtudni róla, keresse meg a gyártók szakembereit:

Földi Péter – Komeco bv/Seedplus Kft.
(+36-56/598-895, [email protected])

Spellenberg Zoltán – Eraspo bv
(+36-70/311-5881, [email protected])

Matthé Vermeulen – ofco International bv
(+31-655-3257-49, [email protected])

Kiers Gerrit

Talajtáp liaison

http://www.talajtap.hu

A Talajtáp program

A Talajtáp program a magyarországi szántóföldi tápanyagháztartás problémájával való foglalkozást tűzte ki céljául, és hosszútávú megoldásokat kíván nyújtani a tartós növénytáplálási hiányra. A program öt holland cég együttműködése folytán jött létre és a holland állam támogatásával valósult meg. A Holland Királyság Budapesti Nagykövetsége és a Holland Vállalkozási Hivatal (rvo.nl) közvetlenül vesznek részt a programban. A két szervezet együtt törekszik arra, hogy a mezőgazdaság területén megerősödjön a hosszútávú együttműködés Hollandia és Magyarország között.