fbpx

Továbbra is nyerő pozícióban a Gabonakutató kalászosaival

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 22.

A hazai búza vetésterülete az elmúlt években 950 ezer és 1 millió hektár között realizálódott. Erre a területre igen gazdag a fajtaajánlat, nemcsak az őszi búza, de az egyéb kalászosok vonatkozásában is. A verseny nagy, akár a hazai, akár a külföldi fajtákat vesszük is górcső alá. Egy-egy fajta kedvező megítélését és köztermesztési pozícióját leginkább a vetőmag-szaporításokban elfoglalt helye alapján lehet megítélni. Az őszi búzák 193 db-os, hivatalos szaporítási rangsorában a Gabonakutató fajtái közül többek közt a GK Csillag és a GK Szilárd is jelentős pozíciót töltenek be, a köztermesztés igényli ezek vetőmagját.


1. ábra. GK Pilis termése üzemi kísérletekben (t/ha)

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a piac a prémium minőséget nem nagyon fizette meg, ezért a gazdák inkább a magas termőképesség felé fordultak. Így ma már a hazai vetésterület több mint 50%-án bőtermő, azonban szerényebb minőségi mutatókkal rendelkező fajtákat termesztenek. A Gabonakutató választékával alkalmazkodott a megváltozott piaci igényekhez, minden célpiacra termelőnek kínálunk megfelelő fajtát. Bőtermő őszi búzáink közül kiemelkedik a középérésű, tar kalászú GK Szilárd, amely elsősorban az intenzív termelők búzája, nemcsak termése, de stabil minősége alapján is. Szintén kiemelkedő terméseredményekre képes középérésű, szálkás kalászú legújabb fajtánk, a GK Arató, amely akár 11 tonna hektáronkénti hozamot is el tud érni. Az idei évben ezt eltérő termőhelyeken is bizonyította.

Azoknak a termelőknek, akik a magas terméshozam mellett kiváló minőségre is törekszenek, a korai éréscsoportba tartozó, szálkás kalászú GK Bakony a legjobb választás. Átlag feletti hozamai mellett minőségi paraméterei alapján a prémiumszegmens kiváló fajtája. A GOSZ-VSZT posztregisztrációs kísérleteiben Gyulatanyán 9,6 t/ha-os, Szarvason 8,5 t/ha-os eredményt ért el. Az országos fajtasorokban elért nagyon jó helyezésein túl elmondható, a GK Bakonyt választó partnereink nagyüzemi körülmények között is megtapasztalhatták, hogy a magas hektáronkénti termésátlag elérése mellett sem kell lemondaniuk a kiváló minőségi paraméterekről.

A Gabonakutató olyan bőtermő fajtákat is kínál, amelyek nagyon jó beltartalmi tulajdonságokkal rendelkeznek, így az étkezési vagy akár a javító minőség is könnyen elérhető velük. Mindez elmondható a kiváló bokrosodású fajtánkról, a GK Pilisről, ami nagyon jó malomipari, illetve egyes bélyegekben javító minőséget ad. Termése üzemi kísérletekben a 10 tonnát is megközelítette (1. számú ábra).

Mi az igazán jó fajta és miért? Az, amelyik éveken át bizonyítja a köztermesztésben, hogy érdemes termeszteni, mert megbízható, kiválóan alkalmazkodik az eltérő talaj-, éghajlati és termesztéstechnológiai viszonyokhoz, a végtermékre van piaci igény, összességében évjárattól függetlenül stabil, kiszámítható. Ebbe a csoportba sorolható a GK Csillag őszi búzánk, ami már több mint egy évtizede tartja pozícióját. Kiváló adaptálódó képességének, kiegyenlített hozamainak, valamint stabil malmi minőségének köszönhetően az egyik legnagyobb területen termesztett hazai fajta.

A legelterjedtebb kalászosfajták rangsorában őszi búzáink mellett tritikálé fajtáink, illetve durumbúzáink is kiemelkedően jó pozíciót töltenek be, ami igaz GK Judy őszi árpánkra és GK Impala őszi zabunkra is. Tritikáléink közel 30%-os vetőmag-szaporító területet mondhatnak magukénak. A rangsor 1. helyét12,3%-os területtel a kiváló termőképességű, kedvező ásványi anyag- és rosttartalmú GK Szemes, míg a 2. helyet 10,9%-os területi részaránnyal a kimagasló gazdasági teljesítményű GK Maros foglalja el. A szerényebb termesztési körülmények közé ajánlott, kiemelkedő fagy- és télállóságú GK Rege tritikáléfajtánk a tavalyi 12. helyről az idei évben a 7. helyre lépett elő, bizonyítva kitűnő tulajdonságait.

Virágné Pintér Gabriella, Nagy Edit