fbpx

Tornai Pincészet – Szőlészet-borászat kategória

Írta: Sándor Ildikó - 2020 július 12.

Somló: a szenvedélyes borok ezerarcú tája

 

 

A bazaltkalapos tanúhegy szőlőültetvényei a hazai termesztésnek még 1%-át sem adják, a somlói bor mégis fogalommá vált. Főképp különleges beltartalmi értékei miatt, amit az egyedi, vulkanikus terroir és az őshonos fajták összjátéka teremt meg a legkorszerűbb borkészítési eljárások segítségével.

A tradicionális borászok sokszor kételkedve fogadták a Tornai család újításait a hegyen. Az első kordonos szőlőt, a reduktív erjesztést, vagy a vertikális feldolgozás horizontális technológiáját – ez utóbbit tavaly fejlesztették ki. Ők hozták létre az első juhfark törzsültetvényt, támogatják fajta elterjedését, és már ötödik alkalommal rendezik meg a Somlói Juhfark Ünnepét. A Tornai Pincészet sorra bizonyít, borai pedig viszik a somlai jó hírét.

A környezettudatosság egész működésüket meghatározza: energiaigényük jelentős részét napelemek biztosítják, a növényvédelemhez és az öntözésre használt vizet a pincészet 700 m2-es tetőfelületéről összegyűjtött csapadékvízzel biztosítják, gyűjtik a szőlővenyigét, amit aztán energiatermelésre használnak, és még a keletkező hamut is visszajuttatják a talajba. Az innovatív borászatban jól megférnek egymás mellett a modernitás és a hagyományok: a pirosba öltöztetett, hűthető acéltartályok, a korszerű labor és a Somló történetét és hagyományait bemutató múzeum