fbpx

Brexit: ez vár ránk januártól

Írta: Kohout Zoltán - 2020 november 30.

… aztán áprilistól és májustól újabb és újabb szabályváltozások jönnek. Brexit-felkészítőt indított a Nébih honlapja.

 

Érteni és követni

Miután szilvesztekor lejár a britek – röhejes és meggondolatlan, így egyelőre szabályozatlan – EU-s kilépésének első átmeneti időszaka, egy sor eddig megszokott előírás megváltozik. Január 1-jétől szakaszosan vezetik majd be az EU-ból Nagy-Britanniába importált árucikkek határellenőrzésével kapcsolatos intézkedéseket. A cél, hogy ezáltal több időt adjanak a koronavírus-helyzet által sújtott vállalkozásoknak az átállásra. A britek és a velük több évtizeden át szoros gazdasági-kereskedelmi kapcsolatban álló EU kilépését kísérő folyamatok jobb érthetősége és követhetősége érdekében a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (Nébih) külön oldalt nyitott a folyamatnak a honlapján.

 

Anglia Brexit

 

Alapvető árucikkek

Az első aktuális információ az új határellenőrzést érinti, amit 2021. július 1-ig három szakaszban vezetnek be. Januártól az alapvető árucikkekkel (a ruháktól az elektronikai cikkekig) kereskedő vállalkozóknak meg kell felelniük olyan alap vámkövetelményeknek, mint a megfelelő adatok nyilvántartása és rendelkezésre bocsátása az áruval kapcsolatban. Emellett 6 hónapot kapnak rá, hogy vámnyilatkozatot tegyenek. Minden Nagy-Britanniába történő export kötelező vámtarifát von maga után, ám ennek befizetése elhalasztható a vámnyilatkozat benyújtásáig. A vállalkozásoknak azt is mérlegelniük kell majd, hogy hogyan számolják el a hozzáadottérték-adót (HÉA) az exportcikkeken.

 

Brexit

 

Növény, állat, egészség

Az áruk rendeltetési helyén fizikai ellenőrzésekre is sor kerül, csakúgy, mint minden magas kockázatot jelentő élőállat- és növény engedélyezett telephelyein. Minden élő állatot, magas kockázatú növényt és növényi terméket importáló kereskedőnek előzetesen be kell jelentenie a szállítmányt, amelyet egészségügyi dokumentációnak kell kísérnie. A magas kockázatú állati melléktermékek (ABP) behozatalához szintén előzetes értesítés szükséges. Az okmányok ellenőrzését távolról végzik el, a magas kockázatú áruk fizikai ellenőrzésére pedig a rendeltetési helyen vagy más engedélyezett helyiségben kerül sor.