fbpx

Nekünk is árthat az abszurd Brexit-hinta

Írta: Kohout Zoltán - 2019 október 29.

Már nem tudjuk, sírjunk vagy szánakozzunk a britek követhetetlen és abszurd színjátékán az EU-ból való kilépéssel – de az biztos, hogy nevetni semmi okunk sincs…

Amikor senki sem jár jól

Ha az angolok „No deal” – azaz megegyezés nélkül – lépnek ki az Európai Unióból, akkor az Egyesült Királyság egy főre jutó GDP-je a becslések szerint akár 10%-kal is visszaeshet. Az EU-ban maradó tagállamok agrárágazatára, leginkább Németország, Hollandia, Franciaország és Írország számára okozhat kereskedelmi problémát a brit kilépés. A Brexit hatásai a gabona és az olajosnövények piacán rövidtávon önmagukban valószínűleg nem gyakorolnak jelentős hatást, de a zöldség-gyümölcságazatban Egyesült Királyságba irányuló uniós kivitel nehézségekbe ütközne. A túlkínálat pedig jelentősen növelheti a versenyt a közösség bent maradó 27 tagországának egységes piacán. Az uniós állattenyésztők számára is rossz idők jöhetnek: az Egyesült Királyság harmadik országokkal tervezett szabadkereskedelmi megállapodása esetén az onnan származó marhahústermékek importja versenyképesebbé válna a brit és az uniós termékekhez képest. A sertéságazatban az EU és az Egyesült Királyság között alkalmazott esetleges vámok, korlátozások erőteljes, a keresletet lényegesen befolyásoló ármozgásokhoz vezethetnek. A kilépés azonban az EU tejtermék- és tojáságazatát is negatívan érintené.

Egy angol termelő hatalmas anti-Brexit-üzenetet szántott a földjére (Fotó: fwi.co.uk)

Nekünk is nehezebb lesz

A magyar agrárgazdaságra a Brexit hatásai mérsékeltek lehetnek, de egyes termékek előállítóit érzékenyen érintheti a szigetország kilépése. A húsból készült termékek 12,8%-a, az élelmezési célra alkalmas zöldségfélék 8,9%-a és a különféle ehető készítmények (pl. méz, élelmiszer-készítmények) 6,4%-a került 2017-ben az Egyesült Királyságba – főként ezekre lehet hatással a brit kilépés. A közvetlen magyar kivitel tekintetében a legnagyobb problémák a tápok és takarmányok, valamint a feldolgozott zöldségfélék, különösen a csemegekukorica piaca szenvedheti el. A magyar export tekintetében lényegesnek minősíthető bor- és mézkivitel is megnehezülhet a Brexit után.

Tökök. A businessinsider.com szerint a brit agrárágazat komoly kihívásokkal néz szembe a Brexit után

Áresés, piacvesztés

Mivel a magyar alapanyagok egy része továbbfeldolgozás után kerül a brit piacra, a hazai agrár- és élelmiszeripari exportot a kilépés közvetlen hatásánál nagyobb károk is érhetik. Már rövidtávon csökkenhet egyes agrártermékek vásárlása és/vagy ára, jelentős többletkínálat is jelentkezhet ezekből, ami az árak további esését okozhatja.

CÍMKÉK agráriumbrexit