fbpx

Ezek a termelők rettegnek leginkább a Brexittől

Írta: - 2020 szeptember 12.

Az Egyesült Királyság biotermékei előtt is lezárul az uniós piac, ha megállapodás nélkül kell elhagyniuk az uniót, int a farminguk.com. December 31. után Európa már nem feltétlenül ismeri el bionak az angol szabványokkal megtermelt árut.

 

 

Ütésálló piaci szegmens

A biopiac válságállóságát bizonyítja, hogy nem torpant meg a koronavírus idején sem: az eladások még növekedtek is. Az angol bioszegmens jó úton halad afelé, hogy év végére elérje a 2,6 milliárd fontos (1003 milliárd forintos) forgalmat, ami a vártnál is nagyobb növekedést jelent. Ám ha a bioszabványok elveszítik „egyenértékűségüket” az európaiakkal, akkor kiszorulhatnak a közösség piacáról, holott itt található a világ második (Németország) és harmadik (Franciaország) legnagyobb biotermék-felvevő piaca az USA után.

Az európai a bioélelmiszerek kiskereskedelmi értéke 2015-ben 29,8 milliárd euró volt, 2017-ben pedig már 40,7 milliárd euró (15.710 milliárd forint). Nincs még egy piaci szegmens, amelyik gyorsabban növekedne. Spanyolországban már 2,2 millió hektárt művelnek ökológiai szemlélettel, de a franciák és olaszok is 2-2 millió hektárt. Az élelmiszereken belül pedig Dániában a legmagasabb a biotermékek aránya (11,5%).

 

Feldolgozni sem tudják szabad árumozgás nélkül

Az Egyesült Királyság a világ 9. legnagyobb biopiaca, ugyanakkor nagy termelő is, különösen halfélékből. De most nem a haltermelők aggódnak leginkább, hanem a tejesek. Ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az EU-ból, akkor mintegy 320 millió fontra rúgó vámtarifák sújthatják az észak-ír területeken megtermelt és Írországba kilépni kívánó tejet. Írország dolgozza fel ugyanis a Nagy-Britannia részét képező, észak-ír területek tejmennyiségének 35 százalékát. Az Omsco, az Egyesült Királyság legnagyobb biotejipari szövetkezete szerint az ágazatnak sürgős megoldásra van szüksége. Már a bizonytalanság is sok kárt okoz a gazdaságnak, de az árumozgás megsarcolása ennél is súlyosabb gond lesz.

A Brexit hazai hatásait itt és itt elemeztük részletesen, illetve a lehetséges változásokról itt írtunk.