fbpx

A kalászosok őszi gyomirtása

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 szeptember 13.

Alkalmazkodóképesség és gyors reakció – ez a siker kulcsa

A kalászosok gyomnövényzete nagy léptekben változik. Fontos, hogy ezt felismerjük, és felkészülten reagáljunk rá a gyomirtásunk tervezésekor.

Melyek ezek a megváltozott körülmények, amelyek ilyen nagymértékben befolyásolják a gyomviszonyokat?

  • Változó termesztési gyakorlat (korai vetésidő, hibridizáció, csökkentett tőszám, forgatás nélküli technológia).
  • Külföldi, esetenként nem megfelelőtisztaságú vetőmag használata, az egyszikűek felszaporodása.
  • Megváltozott csírázásdinamika: pl. enyhe téli időszakok miatt egész télen át csírázó gyomfajok, száraz tavasz miatt megcsúszott, akár kalászolás idején tömeges gyomkelés (pl. parlagfű).
  • A szőnyeggyomok (tyúkhúr, árvacsalán, árvácska, veronikafélék) a tél végére már olyan fejlettek, hogy a tavaszi gyomirtás szinte hatástalan ellenük.
  • Fokozódó rezisztencianyomás, hatékonyságcsökkenések, tavaszi ALS-gátlók bizonytalan hatása.

Miért érdemes ősszel gyomirtanunk a kalászosokat?

Két olyan gyomosodási helyzet van, amely esetében feltétlenül ősszel érdemes gyomirtani:

  • ha egyszikű fordul elő a területünkön,
  • ha szőnyeggyomok által fertőzött a kalászosunk.

Az egyszikűek nagy része már ősszel csírázik, ezáltal gátolják a kalászosok bokrosodását, a nagy széltippan például antagonista gyökérsavaival lassítja a kultúrnövény fejlődését. A károsító gyomnövények (köztük az egyszikűek is) a sikeres tavaszi gyomirtás idejére már termést visznek el. Az ősszel/télen csírázó kétszikűek ellen tavasszal már csak részleges hatást tudunk elérni.

Mit nyerünk, ha ősszel gyomirtjuk a kalászosokat?

  • Korai gyomkikapcsolás, zavartalan kezdeti fejlődés, jobb bokrosodás (nagy széltippan!), biztonságosabb áttelelés, jobb kondícióban jön ki a télből az állomány, ezáltal a stresszt jobban tűri.
  • Tavaszi munkacsúcs, elsodródás,érzékeny szomszédos kultúra (pl. napraforgó fitotoxicitás) körülményes permetezési sorrend tervezésének elkerülése.
  • Rezisztenciamegelőzés.
  • Valódi, hosszú tartamhatással rendelkező készítmény esetében teljes tenyészidőszakra gyommentes terület, a tarló tisztasága is mutatja a sikeres gyomirtást. Csökken a területünk gyommagkészlete, így a következő években könnyebb dolgunk lesz.
  • Termésmentés. A jónak tűnő tavaszi gyomirtási eredmény ellenére lehet, hogy bizonyos gyomfajok már elvittek 1 tonna termést.

 


Parlagi ecsetpázsittal rendkívül erősen fertőzött terület

 


Nagy széltippannal fertőzött tavaszi állomány. Ezt a területet jobb lett volna ősszel gyomirtani

 

A Syngenta szakmai meggyőződéssel javasolja már ősszel kalászosaink gyomirtását. Termékünk a Box-R Pack, amely három hatóanyagot tartalmaz (proszulfokarb, diflufenikán és metszulfuron-metil), megbízható eredményt ad az egyszikűek közül nemcsak a nagy széltippan ellen, hanem az egynyári perje és a parlagi ecsetpázsit ellen is. Széles spektrumú készítmény, mely megbízható eredményt ad a kalászosok kétszikű gyomnövényei ellen, beleértve a szőnyeggyomokat is. Talajon és levélen keresztüli hatással is bír. Teljes tenyészidőszakra kiterjedő gyommentes állományt biztosít.

Javasolt kijuttatási technológia:

Őszi korai posztemergensen Box-R Pack (Boxer 3,0 l/ha + Alliance 50 g/ha).

A kalászosok őszi gyomirtása profi megoldás, megtérülő befektetés. Éljünk a lehetőséggel!

 

Tóth Csantavéri Szilvia
Syngenta Kft.