fbpx

Hattat traktor és Bobrujszki tartálykocsi lehet a gazdák kedvence

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 július 01.

Kijut a pályázatokból a Lakkos Kft. gépkínálatában található termékeknek: korábban erős, majd a tavalyi, közepes év után idén ismét sok traktorukat keresik a gazdák. Ennek oka, hogy sokféle felhasználási módra alkalmas terméket kínálnak, mint például a török Hattat erőgépeket.

 

A nagyobb, szántóföldi munkákra, illetve a kertészeti feladatokra is jó megoldásaik vannak a cégnek. A török Hattat traktorok kizárólagos forgalmazójának egyik vezetőjével/szakértőjével, Farkas Zoltánnal a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow szabadtéri agrárszakmai kiállításán beszélgettünk Mezőfalván.

 

Mezőgazdaság, török traktor
A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow szabadtéri agrárszakmai kiállításán megtekinthetők voltak a Lakkos Kft. kínálatában a Hattat, török traktorok
(Fotó: Lakkos Kft.)

 

Hogyan hatott a kertészeti és a precíziós pályázat a Lakkos Kft. piaci folyamataira? Melyik gép felel meg leginkább a kiírások feltételeinek?

Szerencsére sokan keresnek minket. Nemrég történt egy számunkra örömteli változás, hogy a kertészeti pályázat feltételeiben 83 kW-ra emelték meg a teljesítménykorlátot, így akár egy 113 lóerős traktor is beleférhet a keretbe. Ilyen a Hattat legnagyobb traktorra, a T4110-es modell, ami kisebb szántóföldi munkákra és kertészeti feladatok elvégzésére is kiválóan alkalmas. A 4 hengeres, 4380 cm3-es Common Rail közös nyomócsöves befecskendezésű Perkins motor magas szintű, mindenkori előírásnak megfelelő környezetvédelmi besorolással megbízhatóan szolgálja a gazdák céljait. Ez az erőgép a precíziós; a kertészeti; az önkormányzati és Magyar Falu program pályázatában is megfelel az előírt követelményeknek. Fontos tudni, hogy a többcélú, univerzális, kompakt traktor a fent említettek mellett a szőlőültetvények munkáinak elvégzésére is nagyon jól beválik.

 

Milyen felszereltséggel rendelkezik a Hattat T4110 traktor?

Számos kiváló extrát kínálunk az alapárban is. Az egész T szériára jellemző 24-es, high-shift váltó is ilyen. Ezen az irányváltót kivéve minden egyes váltókaron van egy gomb, elég ezt megnyomni, nem kell a kuplungot lábbal kinyomni, csak irányváltásnál.

A traktorokat felsúlyozva adjuk át, klímás fülkével. A 4790 kilogramm tömegű gép egy emberrel a fedélzeten, feltankolva közel 5 tonnát nyom, ehhez képest is figyelemre méltó, hogy a hátsó hidraulika rendszer 4500 kilogrammot képes emelni. Az emelőkaron hidraulikus 3. pont van, a kívülről kezelhető hidraulika (ELC) része, hogy mindkét oldalon találhatóak karok, 2-2 gombbal.

További hasznos funkció a segédhidraulika és a megerősített hidraulika rendszer. A 4 kör kihelyezett hidraulika, illetve az 1 és 2 körös fékrendszer is a termelők kényelmét szolgálja. A gép a gazdák visszajelzései alapján nagyon jól végzi a dolgát, többen hivatkoztak már rá úgy, hogy nem dolgoztak még ilyen megbízható és jól teljesítő traktorral.

Jól mutatja a márka sikerességét, hogy az eltelt évek alatt több száz Hattat traktort adtunk el nem csak Magyarországon, nagy vásárlói megelégedettséggel. Ennek az is az egyik oka, hogy a traktor több különböző műveletet is jól végez: van, aki homlokrakodóként használja, és van, aki pótkocsit húz vele. Ehhez kapcsolódik, hogy minden, tőlünk vásárolt erőgép 28 tonnát vontathat, és 2 személyre van vizsgáztatva, továbbá felcsukható második üléssel felszerelt.

 

Mezőgazdaság, török traktor
Az eltelt évek alatt több száz Hattat, török traktor mellett tették le a voksot a magyar gazdák
(Fotó: Lakkos Kft.)

 

Milyen érdeklődésre lehet számítani az idén?

– Bár a régebbi, A-s elődtípust is forgalmazzuk, amiből még van készletünk, a T széria előnyös helyzetben van 2021-ben. A gazdák nagy része szívesebben választja a modernebb technológiát: szeretik a digitális műszerfalat, és az MTZ-ben, valamint a korábbi Hattatokban találhatónál több, de nem túl sok elektronikai megoldást. Itt fontos megjegyezni, hogy semmit sem vittek túlzásba, egy kábelt sem építettek be feleslegesen, éppen annyi van benne, amennyi kell.

További nagy előny, hogy a traktorok váltója teljesen mechanikus, nincs benne PowerShift. Ahogy az összes Hattat, ez a széria is szinkronizált- és irányváltós. Úgy érzem, hogy a T széria 102, illetve a 113 lóerős változata lesz a befutó. Ugyanakkor örömteli, hogy a kisebb kertészeti traktorok iránt is nagy az érdeklődés, amelyeknél a lóerő szempontjából inkább a magasabb tartományt keresik a termelők, ami szerintem a pályázatnak is köszönhető.

 

– Mivel tudják még kiszolgálni a partnereiket?

– Újak a kínálatunkban a Bobruisk Agromach fehérorosz gyártó termékei. A céget nagyon sokrétűen használható mezőgazdasági gépek jellemzik: tartálykocsik, pótkocsik, fűkaszák, boronák, bálázók, szervestrágyaszórók is készülnek náluk. Az ár és a teljesítmény arányában nagyon jó választás a Bobruisk Agromach. A legnagyobb hazai érdeklődés a tartálykocsira van, mert a gazda viszonylag olcsón kap jó minőséget a pénzéért. Ebből 3 és 6 m3 kapacitású van készleten és a telephelyeinken, Albertirsán és Kiskunhalason is. A gép fontos része az olasz gyártású töltő- és ürítőszivattyú, valamint a tartály 6 milliméter alsó falvastagságú, epoxi bevonatos alsó része.

Az MJT-F-6 tartálykocsit folyékony szerves trágyák önrakodására, szállítására, keverésére, kijuttatására és folyamatos felületelosztására, valamint víz szállítására, gépkocsik mosására, tűzoltásra, utak mosására tervezték. A gépbe töltését vákuumrendszer, a kijuttatást centrifugális szivattyú végzi, amely szállítás közben is összekeveri a híg szerves trágyát. Ezeket a termékeket kétkörös légfékrendszerrel kínáljuk, és műszaki vizsgával adjuk át a vásárlóinknak.

Természetesen a spanyol gépeinkről se feledkezzünk meg (Niubo, Fede, Solano), melyekről elmondhatjuk, hogy ezek kopó alkatrészei jelentősen hosszabb élettertalmúak, mint több hasonló gépcsalád esetében ebben az árkategóriában, ami szintén bizonytéka annak, hogy a jó gép nem igényel feltétlenül sok karbantartást vagy magas árat és ezért költségbarát megoldás mindenkor.

Reméljük minél többen keresnek minket korábbi és új lehetséges ügyfeleink továbbra is. Mindenkinek jó egészséget, kitartást és sok sikert kívánunk!

 

Mezőgazdaság, török traktor
A nyári munka elvégzésében segíthetnek a török traktorok
(Fotó: Lakkos Kft.)