fbpx

Tovább menetel az orosz agrár-úthenger

Írta: Kohout Zoltán - 2020 május 29.

A gabona után már zöldségből is elérik – holnap talán túllépik – az önfenntartás szintjét.

Hintázva hízik

Ma már senki nem legyint a keleti szomszédok mezőgazdasági kibocsátására. A magyar mezőgazdaság egyik legfontosabb kihívását éppen az olyan brutális agrárhatalmak jelentik, mint az ukrán vagy az orosz. Utóbbinál a mi fő agártermékeinket is érintő, fenyegető tény, hogy az elmúlt fél évtizedben gyors tempóban izmosodik a gabonatermesztés volumene. 2015-ben 104,8, 2016-ban már 120,7, 2017.ben pedig rekord mennyiségű: 135,4 millió tonnát arattak. A 2018-as évben volt némi visszaesés (113,3 m tonna), de tavaly újra elindult a növekedés bő 120 millió tonnával. Idénre az egyik orosz agrárpiac-megfigyelő cég majd’ 130 milliós termést prognosztizál, s ebből csaknem 80 millió búza.

Hintázik az orosz export is – tavaly például csaknem harmadával kevesebbet tudtak kiszállítani (32 millió tonna), de idén ismét 36 millió tonna búza exportjával számolnak.

 

+30% volumen, +1100 hektár üvegház

Közben hasít az orosz üvegházizöldség-termesztés, miután a kormány stratégiai célja az önellátóság megteremtése. Az üvegházakban idén csaknem 390 ezer tonna zöldséget takarítanak be – ez durva, csaknem egyharmados növekedés tavalyhoz képest. Különösen az uborka- (274 ezer t) és paradicsomszegmens (108 ezer t) erős: mindkettőben 30% feletti a növekedés. Az elmúlt öt évben több mint 1100 hektár új üvegházat létesítettek az országban. Így ma már képesek kielégíteni az ország uborkaigényének 90 és a paradicsom szükségletük 60%-át.

 

Elbaltázott embargók

Az orosz törekvésekben és a termelés bővülésében nyilván szerepe van az európai államok embargójának is. Korábban csaknem negyedmillió tonna zöldség-gyümölcsterméket szállítottak ki az EU tagállamai. Legalábbis kétséges, hogy az embargó lejártával, az orosz piac újbóli megnyitásakor sikerül visszaszerezni a korábbi piaci pozíciókat…

Illusztrációk: HorizontMédia/archív