fbpx

Traktoradó, csúfságadó, gyomadó Magyarországon…?!

Írta: Kohout Zoltán - 2017 július 19.

Ha csúnya a portád, gyomos a szántód vagy nagy traktorod van, könnyen megadóztathat a helyi önkormányzat – legalábbis, ha állami adó nincs a vagyontárgyon. Azért ez már nem a török-hódoltság ideje: az önkormányzatok fontos fejlesztési és/vagy esztétikai szempontokat érvényesíthetnek a jellemzően nem elviselhetetlen mértékű közteher-kivetésekkel.

Két éve szabadon alkothat adórendeletet minden magyar helyhatóság olyan ingatlanokra-ingóságokra, amelyek állami adótól érintetlenek. A megszülető rendeletek jórészt a nagyobb területtel bíró gazdákat és cégeket célozzák meg. Az utóbbi években mind egyre több település vezet be a föld után fizetendő adót, bár elsősorban a nagyobb, nem helyben élő földtulajdonosokra irányítva, és általában a helyi lakosok, földművesek mentességet, enyhítéseket kapnak.

A földadód alapja a területnagyság és az aranykorona-érték is lehet, általában több száz forint hektáronkénti kiadás ez hektáronként és évente a földtulajdonosnak.

Ugyanakkor a földadók érdekes sajátosságokat mutatnak: Törtelen a mezőőri szolgálatot tartják fent a hektáronkénti 500 forint/évi díjakból, Somogytúron a helyieknek csak 20 hektártól felfelé kell fizetni, a Zala megyei Pacsán viszont a gépjármű-törvény hatálya alá nem tartozó egyéb járműveket adóztatják kortól és teljesítménytől függően, másutt még a pótkocsikat is bevonják a fizettetésbe.

Balatonhenyén azzal is védik a településképet, hogy a beépítetlen zártkerti ingatlanokat adóztatják, de a gondozott, gyomnövénymentes kertek mentességet kapnak, míg Balatonfüreden mentesül az adó alól, aki a termőföld teljes területét műveli. Paloznakon sem most jöttek a falvédőről: a megművelt termőföld adómentességet élvez, de a rendelet külön kiemeli, hogy nem számít megművelésnek, ha csak a gyomnövények ellen védekeznek, csak a művelési ágnak megfelelő növény termesztése mentesít az adó alól.

És még egy pikáns elem: van például épületeket érintő „csúfság- adó”, amit a településképre nézve romboló, ízléstelen épületekre rónak ki.

Kohout Zoltán

(További érdekességek a témát érintően az Agrárágazat augusztusi számában!)