fbpx

A szegedi tritikálét is ünnepelhettük augusztus 20-án

Írta: Sándor Ildikó - 2021 augusztus 20.

Agrár Innovációs Díjat nyert a szegedi székhelyű Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. a „Szegedi trtikálék: jövőbe mutató agrár-innovációk” című pályázatával Az államalapítás és Szent István ünnepének alkalmából tartott rendezvényen ünnepélyes keretek között vette át a kitüntetést Wágner József, a Gabonakutató ügyvezető igazgatója Nagy István agrárminisztertől.

 

gabonakutató tritikálé
A Szegedi tritikálénemesítés is elismerést kapott az Államalapítás ünnepén.

 

A tritikálé termesztése és felhasználása fordulóponthoz, korszakváltáshoz érkezhet. A Gabonakutató legújabb fajtái kimagasló termőképességűek, termesztésük gazdaságos és új, humán célú felhasználási lehetőségek mutatkoznak. Az állattartás és tenyésztés megcélzott fellendítéséhez pedig olcsó, bőtermő és magas biológiai értékű takarmányokra növekvő mértékben lesz szükség, melyhez a tritikálé kiváló árualapként szolgálhat. Az elmúlt években minősített 3 új szegedi nemesítésű fajta különleges agronómiai tulajdonságot, a ma divatos kifejezést használva „hozzáadott értékeket” képvisel. Ezek a fajták gazdaságos tulajdonságaikkal a magyar növénytermelés jelentős biológiai alapjaként szolgálnak.

 

Mit tud a tritikálé?

A tritikále (X. Triticosecale Wittm.) a búza és a rozs keresztezéséből nyert, az ember által létrehozott növényfaj, mely genetikailag magában rejti a lehetőséget, hogy ötvözze a szülők előnyös genetikai tulajdonságainak nagy részét. Napjainkban a klímaváltozás okozta szélsőséges, kiszámíthatatlan időjárási körülmények, a dráguló inputanyagok, a romló talajállapotok, a leszűkült genetikai diverzitás miatt még inkább szükség van jó stressztűrő képességgel rendelkező, széles agronómiai alkalmazkodóképességű gabonanövényekre.

Az alig másfél évszázados gabonanövényről nem véletlenül tartják szakmai körökben, hogy szinte növényvédelem nélkül is termeszthető. De sikere nemcsak ebben rejlik. Kevésbé érzékeny az időjárási hatásokra, ellenállóbb más gabonákhoz képest, például a vetésfehérítő sem keresi. Gyomirtásra itt-ott szükség lehet, bár gyomelnyomó képessége jobb a búzáénál, ugyanakkor lisztharmat-fertőzésre sem hajlamos, és még sorolhatnánk az előnyeit.

 

gabonakutató tritikálé
A vetőmagpiac legelőkelőbb vezető helyeit fogjákelfoglalni hamarosan ezek a tritikálék.

 

A Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft., mely a hazai nemesítés meghatározó bázisa, tritikále kutatásainak kiemelt célja, hogy megtartsák e növényfaj létrehozásának eredeti törekvését: a nehéz ökológiai és ökonómiai körülmények közt történő gazdaságos termeszthetőséget, e növény alkalmazkodóképességének, potenciális termőképességének és sokszínű felhasználási lehetőségeinek fokozását. Pályázatukban bemutatták azt a kutatómunkát, mellyel e célokat sikerült megvalósítani és az utóbbi években előállítani, piacra vinni a cél szerint létrejött szellemi termékeket.

A Gabonakutató iparjog védelem alatti tritikále fajtái olyan innovációk, mellyel mára elérték a rendkívüli versenyintenzitású vetőmagpiac legelőkelőbb vezető helyeit. Irántuk fokozódik az export igény is. Kiváló agronómiai és felhasználási paramétereik arra predesztinálják e fajtákat, hogy pozíciójukat hosszú éveken át megtartsák az éles nemzetközi versenyben.