Szabad utat kapott a házi tücsök (Acheta domesticus), mint új élelmiszerforrás. Az az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ESFA) kiadta hivatalos nyilatkozatát, miszerint a tücsök élelmiszer alapanyagként felhasználható.
A szennyeződések szintje a rovarok takarmányminőségétől függ
Az EFSA testülete több formában feldolgozva (fagyasztva, szárítva és őrölve) vizsgálat az alternatív fehérjeforrást, elsősorban allergén szempontból.
Megállapították, hogy a háztartási tücskökben, mint élelmiszerforrásban található szennyező anyagok koncentrációja elsősorban a takarmányozás minőségétől, annak összetevőitől függ.
A testület nyilatkozatában rögzíti, hogy – a megfelelő feldolgozási technológia és az eltarthatósági szabályok betartása esetén – nincsenek aggályok az új élelmiszer stabilitásával kapcsolatban.
A házi tücskök magas fehérjetartalmúak, élelmiszer alapanyagként jól beilleszthető a mai gasztronómiába.
Ezek a tücskök már nem hegedülnek (Fotó: FoodIngredient1st)
Allergiás reakciókat csak szűk körben válthat ki
Már korábban megállapították, jelenleg is azt erősítették meg, hogy a házi tücsök fogyasztása allergiás reakciókat okozhat a rákfélékre és puhatestűekre érzékeny személyeknél.
Ezen túl csak a tenyésztés során alkalmazott a takarmányból származó allergének okozhatnak gondot. Ebből a szempontból nincs lényeges eltérés, mint más haszonállatok tenyésztése esetén (szarvasmarha, baromfi vagy akár nyúl kapcsán).
Az uniós hatóság arra a következtetésre jutott, hogy az új élelmiszer biztonságos a fentiek figyelembevételével.
Európa vevő a rovarokra
A rovarok alapú élelmiszereknek várhatóan lesz piaca Európában. Egy holland felmérés szerint a nyugat-európai fogyasztók 60 százaléka érdeklődött a rovarfehérjét tartalmazó sporttáplálkozási termékek iránt.
Ehhez az is hozzájárult, hogy a holland Maastrichti Egyetem kutatása szerint az új, rovar alapú élelmiszerforrás táplálkozási szempontból ugyanolyan előnyös, mint más, hagyományos, fehérjetartalommal bíró élelmiszerek.
Forrás: FoodIngredient1st