fbpx

Új gyomirtó szerrel nyitotta az évet a Sumi Agro!

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 március 25.

Budapesten tartotta hagyományos évadnyitó rendezvényét a Sumi Agro Hungary Kft. január végén, amely eseményt többek között Ken Priestley, a Sumi Agro Europe fejlesztési igazgatója is megtisztelte jelenlétével. Az évindító összejövetel jó alkalmat szolgáltatott arra, hogy egy újdonságot is bemutassanak. 2020-ban a Sumi Agro Hungary portfóliója ismét bővül egy hazánkban sikeres és megkerülhetetlennek tűnő hatóanyagot tartalmazó gyomirtó szerrel, a RAPTOR Optival.

Wirth László, a cég ügyvezetője szerint nincs jövő múlt nélkül. − Mi nem gyártócég vagyunk! Immár 28 éve, hogy meglehetős önállósággal és persze óriási felelősséggel elindultunk mint a SUMITOMO Corporation a világon első, Japánon kívüli agrokémiai vállalata. Mondhatni az egész üzleti modellt nekünk kellett felépíteni, létrehozni, és büszkén kijelenthetem, hogy ez az általunk felépített rendszer mára a világ több pontján is kiválóan működik. Az elmúlt egy évtizedünk nagyon sikeres volt, több szegmensben is megjelentünk, illetve továbbléptünk; ez természetesen a remek csapatmunka eredménye. A jövőben is azon dolgozunk, hogy tovább bővítsük és erősítsük palettánkat innovatív termékekkel és termékcsoportokkal.

A csávázás nagymestere, a nagy múltú Biosild

Idénre megújult a Biosild gabonacsávázó termékcsalád, mely immár 30 éves múltra tekint vissza. Népszerű termékei közül mindenképp említésre méltó a Sumi Agro többéves fejlesztőmunkája eredményeként a 2010-es őszi szezonra forgalomba került, és máig közkedvelt BIOSILD TOP kalászos-csávázószer, amely idén még az információk szerint elérhető lesz.

2020-ban azonban egy új csávázó került fel a Biosild-palettára. Vállalati együttműködés keretén belül a Sumi Agro fogja forgalmazni a tritikonazolt és prokloráz-rézklorid komplexet tartalmazó Biosild DUO-t. Ez a két komponens nagyszerű szinergista hatást gyakorol egymásra. − A Biosild DUO hatékonyan véd a csírakori betegségekkel szemben. Hatására erősebb és hosszabb gyökerek fejlődnek, s fokozódik a növény fagy- és szárazságtűrése. Búza, árpa, rozs, zab és tritikálé vetőmag csávázására egyaránt engedélyezett − emelte ki a főbb jellemzőket Szabó Roland, a kft. szakmai és termékmenedzsere.

RAPTOR Opti – a napraforgó barátja

A Sumi Agro idén a napraforgó-kultúrának is szeretne kedvezni RAPTOR Opti nevű újdonságával, amely a már bizonyított imazamox hatóanyagot tartalmazza, melyet egy nagyon széles, keresztspektrumú vegyületként ismert meg a világ. Matyasovszki István kereskedelmi igazgató elmondása alapján ez egy időtálló termék, időtálló megoldással. − A RAPTOR Opti termékünket IMI-toleráns napraforgók hibridjei, szójafajtái és az engedélyezett egyéb pillangósok állománykezelésére ajánljuk. A RAPTOR Opti dózisa IMI-napraforgóban – IMI HO-ban is – 1-1,2 l/ha, az engedélyezett pillangósokban 1 l/ha. Hatása és ezzel az eredményessége nagyban függ a dózistól, az adott növény morfológiájától és fenológiai állapotától. Az egyik legfontosabb faktor – a kívánt siker elérése érdekében – az imént említettek közül az ideális időzítés, azaz a célnövény populációjának optimális fenológiai állapota. Ez kulcskérdés a RAPTOR Opti felhasználását illetően; ugyanis hatásmechanizmusa alapján a kijuttatást követően a növény szállítórendszerébe kell, hogy kerüljön, és ezzel az áramlással az aktív osztódó szövetek zónájába kell, hogy jusson. Ezekben a végpontokban a növekedésgátlás enzimblokkolás útján leáll, ezzel eredményezve az érzékeny növények halálát. Ez a folyamat nem gyors és kevésbé látványos – sőt ennek sebessége és láthatósága szinte fajonként eltérő –, de kellően stabil és eredményes.

Felvételeink: www.agraragazat.hu/galeriak

A Sumi Agro évadnyitóját valósággal átjárta a felkelő nap országának életérzése: miszerint a kft. filozófiája az örök megújulás és erősödés. Erre minden bizonnyal 2020-ban is jó esélyük van.