fbpx

Új irányok a talajoltó mikrobiológiai készítményeknél

Írta: Szerkesztőség - 2018 szeptember 26.

Hazánk élen jár a mikrobiális talajoltó-készítmények kutatása és fejlesztése területén. Számos, világviszonylatban is jelentős tudományos eredmény, szabadalmi védettséget élvező szelekciós eljárás és módszer bizonyítja kiemelkedő helyünket a nemzetközi viszonylatban. Ez nem csoda, hiszen lassan fél évszázadra tekint vissza Magyarországon a mikrobiális oltóanyagok kutatása. Kiváló tehetségű és nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek dolgoztak és dolgoznak ma is e területen, akik szoros kapcsolatot ápolnak különböző kutatóintézetekkel, külföldi egyetemekkel és intézményekkel. Az elmúlt évtizedek kutatás-fejlesztési munkái számos minőségi mikrobiológiai készítményt hoztak létre, melyekkel célirányosan válogatott, a talaj és növény szempontjából is hasznosnak bizonyult baktérium- és gombatörzseket juttathatunk ki a termőtalajba.

A fenntartható termesztés szem előtt tartásával már a kezdetekkor is a jövőbe mutató irányvonal örök érvényű maradt: mikrobákkal az egészséges növényfejlődés mellett terméstöbblet, a termés minőségének javulása, és nem utolsó sorban a talajszerkezet javulása érhető el. Ezt egyértelműen alátámasztja a gazdálkodók mára már sok éves tapasztalata is.

Specifikus fejlesztések

Az új fejlesztési irányok a baktériumos-talajoltóanyagok területén egyre inkább figyelembe veszik a talajok tulajdonságait, így például az eltérő pH-értéket, a talaj vízháztartását, a különböző növények eltérő igényeit és szükségleteit. Jelenleg a piacon találhatók már talaj pH-specifikus talajoltóbaktérium-készítmények, az egyszikű és kétszikű növényekre speciálisan kifejlesztett készítmények, valamint a talaj vízháztartását optimalizáló termékek is. Az utóbbi évek kutatási munkáinak eredményeként a pillangósvirágú növényekre külön kifejlesztett talajoltó-készítmények állnak a gazdák rendelkezésére. Ezek a szója és borsó gümőképződését támogató, így a termés mennyiségének növelését és minőségi javítását szolgáló termékek. Sok még a feladat a fehérjenövényekre specializált mikrobiológiai készítményekkel kapcsolatban. Ezen a területen is bővíthető az oltóanyag-paletta további növényekre (lucernafélék, bükköny, csicseriborsó, stb.).

Nehéz felvenni a harcot a szélsőséges időjárási körülményekkel. A talajoltó készítmények finomhangolása vált szükségessé, mert kultúránként és évszakonként, még akár évjáratonként is más-más körülményekkel kell a mikróbáknak megbirkózniuk. A már forgalomban lévő hidegtűrő készítmények mellett folyamatosan megy további hidegtűrő és melegkedvelő sejtvonalak tesztelése és bevezetése, amelyeket a megfelelő időszakhoz igazodva használhatnak fel. Folyamatos törzsszelekcióval érhető el a megfelelő adottságú, stabil sejtvonalak kiválasztása, amelyet gyártásoptimalizálás követ. Szójára specifikus talajoltó baktérium készítmények – nagyobb terméshozam, jobb minőség Évek óta téma az UV-állóság és kiszáradás-tűrés, ami szintén népszerű, bár kihívásokkal teli irány. Az irányított szelekciós eljárások célja az, hogy az alkalmazott baktériumtörzsek a számukra időlegesen kedvezőtlen körülményeket (pl. szárazság) kitartóképlet (pl. spóra) képzésével túléljék, majd kedvező körülmények között gyorsan felszaporodjanak és kifejtsék jótékony hatásukat. A baktériumkészítmények vivőanyagát tekintve is számos lehetőség kínálkozik: a folyadék, por vagy szilárd fázisú termékeké-e a jövő?

Közös cél a mennyiség és a minőség – is

Számos teendő van még a kijuttatási-és termesztési technológiák koncepcionálásával is. További fejlesztési irány, amely a gazdák igényeiből indul ki, hogy – az összetétel és a hatásmechanizmus komplexebbé tétele mellett – ne növeljük, hanem csökkentsük a hektárdózist. Ez a tárolást, a szállítást, a felhasználást lényegesen kedvezőbbé és hatékonyabbá tenné.

Közös célunk, hogy a mikrobiális talajoltással, mely mind az intenzív, mind az ökológiai és precíziós növénytermesztési technológiába beilleszthető legyen, és biztonságosan, magas szinten tartsuk a termés mennyiségét, valamint annak minőségét is, emellett a termőföld tápanyagszolgáltató-képességét is megőrizzük a jövő nemzedék számára. Végül, de nem utolsó sorban a célunk a talajoltókban rejlő lehetőségek népszerűsítése: a jövőért.

Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete