fbpx

Új korszakot nyithat a Moderator

Írta: Kohout Zoltán - 2018 október 19.

Átfogó intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy a hazai kalászosgabona-ágazat megőrizze versenyképességét, piacait, és belföldön is enyhítse függőségét, a pozícióját rontó negatív árverseny hatásait. A Sumi Agro Kft. széles kitekintést nyújtó rendezvényének nagy számú érdeklődője emellett egy egészen új szemléletű növényvédőszerrel is megismerkedett.

Több mint kétévtizedes múltra tekint vissza a Sumi Agro Kft. kalászosgabona-fóruma, amely – mint azt Wirth László ügyvezető (képünkön) Visegrádon hangsúlyozta – kezdettől nem a marketinget, valamely termék eladását tűzte ki célul, hanem hasznos, az egész ágazat tájékoztatását segítő információk megosztását. Ennek megfelelően Dr. Vásáry Miklós (EU-agrárreferens, FM) a magyar agrárium életét döntően befolyásoló Közös Agrárpolitika (KAP) várható részleteiről beszélt. Rámutatott: jelentős irányváltás az EU agrár-, vidék- és környezetpolitikájában, hogy a jövőben a KAP-források 40%-át(!) direkt-indirekt módon a környezetvédelem és a klímaváltozás hatásainak mérséklésére-ellensúlyozására fordítják. Az EU-támogatások nagyságrendtől függően csökkenhetnek majd, ám továbbra is cél az ellenálló- és versenyképesség-segítő gazdálkodói jövedelem, és hogy az agrárgazdák erőteljesebb szereplőivé válhassanak az élelmiszerláncnak.

Veszélyek és lehetőségek

A Sumi Agro rendezvényén Petőházi Tamás (elnök, Gabonatermesztők Országos Szövetsége/GOSZ) összefoglalót adott gabonatermesztőink kilátásairól, az egyes növényfajták terméseredményeiről. A legfőbb kihívások közt említette a termelő országok jövedelmezőségét befolyásoló árfolyammozgásokat.

Dr. Lakatos Zoltán (vezérigazgató, Hajdú Gabona Zrt.) az itthon termett gabonák legnagyobb felvásárlójának-feldolgozójának számító hazai malomipar helyzetét vázolta. A szakember úgy véli, javult a technológia, stabil a hazai ellátás és a pozitív kereskedelmi mérleg, de gyenge az ágazat érdekképviselete, negatív árverseny nehezíti a jövedelmező fellépést, így a szereplők kitettek a pékségek, láncok nyomásának. Szükséges a hazai ágazat exportját segíteni, a feketegazdaság visszaszorítása, az erős import ellensúlyozása, az áfacsökkentés révén a piac megtisztítása.

A Sumi Agro meghívására előadóként szerepelt a kalászosfórumon Juhász Zoltán, a Vetőmagszövetség Kalászos-szekciójának elnöke is, aki az évszázados és perdöntő jelentőségű szempontra hívta fel a figyelmet, rámutatva: a termés eredménye elsősorban a jó vetőmagon fordul meg. Ebben fontos szerepet játszik a bizalom a fajtatulajdonosok, szaporítók és forgalmazók, emellett természetesen az alkalmazó gazdák között, akiknek célszerű szem előtt tartaniuk a körültekintő beszerzést. Az előrelépést a szaporítási és forgalmazási jogok tisztázása, az okszerű szaporítóanyag-kihelyezés, a túltermelés megakadályozása és zárt árutermelő rendszerek kialakítása terén látta.

Moderator: új szemlélet

A Sumi Agro fórumának szakmai szenzációját a szellemesen 4-3-2-1ritmussal bemutatott termék, a Moderator jelentette. Szabó Roland (szakmai és termékmenedzser) a 4 hatóanyagot, 3 terméket összegző, 2 óra alatt a növényekben érvényesülő hatást és mindezzel 1 fő célt megvalósító Moderatorról elmondta: a növényvédő szer a csökkentett metszulfuron-tartalom révén technikai szempontból rugalmas, ugyanakkor markáns eréllyel alkalmazható a kora tavaszi gyomnövények ellen, mert hűvös időjárás esetén is gyors a hatása. Erénye továbbá, hogy erőteljes hatékonyság bír a tavasszal nehezen irtható vagy már kifejlett gyomokkal szemben is. A kalászosokban kétszikű gyomok elleni harcra tervezett Moderator szintén alkalmazható késő tavasszal is, ha kalászos után érzékeny utóvetemény, például repce következik a vetésforgóban. A Sumi Agro célja a Moderatorral az volt, hogy ne csak kiegyenlített és a maximumot megközelítő hatékonyságot produkáljon, hanem minimalizálja a szelekciós nyomást akkor, amikor az áttelelt fajok, a különböző érettségű csíranövények és az évelők egyszerre megjelennek a táblán.

Kohout Zoltán

Felvételeink: https://agraragazat.hu/galeriak