fbpx

Új utakon Magyarország a fenntartható mezőgazdaság felé

Írta: - 2017 november 28.

Újabb meghatározó lépést tett Magyarország egy környezetkímélő, hosszútávon is fenntartható mezőgazdaság irányába. Novemberben indult ugyanis az az országos begyűjtési kampány, amelynek keretében a gazdák díj- és szankciómentesen adhatják le a növényvédőszer-hulladékot. Hazánk ugyanakkor elsősorban a GMO-mentes termelésben látja a fenntartható jövőt.

A természeti- és környezeti szempontokat is figyelembevevő, holisztikus szemlélet a hazai mezőgazdaságban is egyre inkább teret nyer. A környezeti, társadalmi, gazdasági érdekeket egyformán mérlegelő megközelítésnek és intézkedéseknek köszönhetően megőrizhetjük a hazai talaj termőképes állapotát, a felszín alatti vizek tisztaságát és a biológiai sokféleséget.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével, az agrártárca és a növényorvosi kamara összefogásával november 6-tól adatgyűjtéssel kezdődött a növényvédőszer-maradékok országos begyűjtési kampánya. A növényvédőszerek alkalmazása ugyanis nem veszélytelen, odafigyelést igényel, hiszen használatuk során veszélyes anyagokkal kerülünk kapcsolatba, amelyek hosszú távon akár egészségkárosodást is okozhatnak. A tárolással, felhasználhatósággal és ártalmatlanítással kapcsolatos előírások saját testi épségünket is védik. A termesztett növények szermaradványai is jelenthetnek veszélyeket a fogyasztás során. Mindemellett a nem megfelelő használat esetén a növényvédőszer a talajra kerülve elfolyhat a felszínen, toxikus hatást okozva a vizek élővilágára, a talajba bejutva pedig a talajkolloidokhoz kötődve és kémiai folyamatokba bekerülve átalakul, lebomlik, vagy felhalmozódhat akár növényben, esetleg a talajvízben.

Fontos tehát a használt vegyszerek által okozott környezetterhelés lehető legnagyobb mértékű csökkentése. Ehhez nyújt segítséget most a Kamara. A programnak köszönhetően a gazdák megszabadulhatnak az évek óta felhalmozódott, lejárt szavatosságú veszélyes hulladékoktól, nem szennyezve tovább a környezet és saját egészségüket. Mindez természetesen térítés- illetve szankciómentesen zajlik majd számukra.

A lejárt szavatosságú növényvédőszer-hulladékokat a következő kategóriák szerint osztályozzák:

  • rendszerváltás előttről származó tételek,
  • rendszerváltás és az európai uniós csatlakozási időpont közötti időszakból származó tételek,
  • Az európai uniós csatlakozás utáni időszakból származó tételek.

Több fronton haladunk a fenntarthatóság irányába

A komplex, versenyképes és fenntartható élelmiszertermelés jövőjét Nagy István, Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a GMO-mentes termelésben látja. Mint mondja, Magyarország agrárpolitikájában stratégiai jelentőséggel bír a fehérjetakarmány-előállítás ösztönzése, valamint a GMO-mentes fehérjeforrás biztosítását célzó eszközrendszer megteremtése az állattenyésztés számára. A pillangós növényeknek alapvető szerepük van a fenntartható mezőgazdaságban, az élelmiszerellátás biztonságában, az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésében, és az egészséges táplálkozásban. Magyarország a GMO-mentes fehérje önrendelkezést célzó kezdeményezések és programok élére állt az Európai Unióban, 2013-ban fehérjeprogramot is indított, amelyben a hüvelyes növények nagyon fontos szerepet töltenek be.

Stabil pénzügyek a fenntartható célért

A fenntartható mezőgazdaság kapcsán nem szabad elfeledkeznünk a harmadik pillérről, a gazdasági érdekek figyelembe vételéről sem, amely hosszú távú, eredményes, versenyképes működést kell, hogy eredményezzen.” – mutat rá a fenntarthatóság gazdasági aspektusára Csányi Zsolt, a Dél TAKARÉK ügyfélkapcsolati igazgatója és vállalati hitel-üzletág vezetője.

Pénzintézetként a beruházási, hitelezési tevékenységünkön (pénzügyi közvetítőként) keresztül például mi is hozzájárulunk a környezet minőségének alakulásához. Büszkék vagyunk arra, hogy egyre több ügyfelünknek sikerül mindhárom tényezőnek megfelelve életképes mezőgazdasági vállalkozást üzemeltetni vagy zöld beruházásokat eszközölni.” A meglehetősen tág működési szerkezetben tevékenykedő mezőgazdasági vállalkozások fenntartható céljainak egyik kulcsfontosságú eleme a stabil pénzügyi háttér is, ennek azonban sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget. A sikeres működéshez megbízható pénzügyi partnert érdemes választani – mondja a szakember.

Támogatott tartalom (X)