fbpx

Unokáim jövőjét szeretném biztosítani az új Versatile kombájn megvásárlásával

Írta: Kalmár Nárcisz - 2017 november 28.

Mándy Lóránd gazdálkodó többek között a fenti gondolatot is hangoztatta az új ACROS 595 Plus vásárlása kapcsán. Az ACROS kombájnsorozat megnövelt teljesítményű tagját 2017. október 5-én a Baranya megyei Himesháza határában munka közben is bemutatta a forgalmazó Vektor Holding Kft.

A kft. ügyvezetője, Pohárnok Pál köszöntötte a gyakorlati bemutató iránt érdeklődő gazdákat, majd pár szóban összefoglalta a kombájn előnyeit. „A Versatile ár-érték–arányában kimagasló pozíciót foglal el a versenytársak mellett, olcsó az üzemeltetése, kiváló a műszaki háttérbázisa, a cséplésteljesítménye és a végtermék minősége szintén első osztályú”.

Kombájn, ami kifizetődik

Pintér Sándor területi képviselő pontról pontra részletezte a Versatile ACROS 595 Plus számtalan előnyét. Többek között megtudhattuk, hogy az új kombájn teljesítményének növelése érdekében növelték a szalmarázóládák hosszát, és módosításokat hajtottak végre a ládák felületén is. A továbbfejlesztett láda felületén lévő nyílások nem merőlegesen, hanem az anyagáramlat irányában vannak elhelyezve. Az eredmények azt mutatják, hogy a szalmarázó ládák új változata intenzívebb leválasztási folyamatot eredményez elsősorban a nagy nedvességtartalmú gabonák esetében. Emellett az 595 Plus szalmacsacskázója is sok tekintetben eltér az alacsonyabb kategóriájú típusokétól. A szecskázó/rendrakó üzemmódi terelőlapját a szecskázó hátsó falára helyezték át, és a fedélen lévő nyílás segítségével rendrakásnál az anyagot a kombájn mozgásirányában rendezi el, és nem azzal ellentétesen. Ez kedvezőbb megoldás, mert amikor a kombájn leáll még rendrakási üzemmódban, az anyag nem gyűlik fel a szecskázó alatt.

Mándy Lóránd, az új ACROS 595 Plus tulajdonosa egyben a nap házigazdája is volt


Bemutatná a gazdaságát, illetve elmondaná, hogy miért esett a választása erre a kombájnra?

– Himesháza és környékén, 170 hektáron gazdálkodunk, a vetésforgónk négy fő növényre épül: őszi búza, őszi árpa, napraforgó és kukorica. Gazdálkodásom során mindig is igyekeztem haladni az innovációkkal, technikailag minden gépünk és eszközünk megfelel a mai kor követelményeinek. Egy-két éve már gondolkodtam egy új kombájn beszerzésén, ám tavaly nyáron, amikor gondjaim adódtak a búza betakarítása során, végleg eldöntöttem, hogy lecserélem a régi gépemet. Egyrészt mert nem dolgozott már megfelelően, illetve az unokáim jövőjét szeretném biztosítani az új Versatile kombájn megvásárlásával.

Pohárnok úrral már a régi időkben is kapcsolatban voltunk, így újra felkerestem őt. Persze unokáim véleményét is kikértem a vásárlás kapcsán. Közös döntés végeredménye lett az itt látható Versatile ACROS. Ez a kombájn elsőre megtetszett, sok ismeretanyagot felkutattam ennek kapcsán, majd idén leültünk a Vektor Holding csapatával tárgyalni, akik szakmailag és emberileg is makulátlan munkát végeztek. Minden a kft. ígérete szerint zajlott, Pohárnok úrral megegyezve 2017. augusztus 25-én megjött az új kombájn, ami napraforgóban és kukoricában is szenzációs munkát végzett. A kombájnhoz tartozik egy Ziegler 6 soros hidraulikusan felcsukható kukoricaadapter is, melynek óriási előnye, hogy közúti közlekedésben nem igényel külön szállítójárművet.

A nap zárásaként természetesen gyakorlatban is meggyőződhettünk az új ACROS munkájáról, sőt a vállalkozóbb szellemű gazdálkodók ki is próbálhatták.