fbpx

Újabb gabonavető gépek-gépkombinációk műveletkapcsolásokkal

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 08.

A mai, modern gabonavető gépek-gépkombinációk fejlesztésekor a hatékonyság növelése és az automatizálás fokozása lehet a két legfontosabb terület. Az új fejlesztésű alkalmazásoknak aránylag egyszerű és intuitív megoldásokat kell tartalmazniuk, valamint képesnek kell lenniük az adott vetési körülmények és a követelményeknek megfelelő megbízható munkaminőségi mutatók biztosítására. A következőkben újabb fejlesztésű gabonavető gépkombinációkról olvashatnak, amelyek művelet-összevonásaik révén a vetéstechnológiák hatékonyságát növelik.

Az egyes vetéstechnológiai műveletek összekapcsolásával munkaidő, energia és üzemeltetési költségek takaríthatók meg, ami különösen akkor hasznos és előnyös, ha pl. az esős időjárás miatt az őszi vetési időszak lerövidül. Egy, a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt elhúzódó kukorica-betakarítás után szinte csak az ilyen technikai kivitelű gépek jelenthetnek elfogadható megoldást az őszi kalászosok megfelelő időben történő elvetésében. A vetőágy-készítési és a vetési, valamint a (mikro-/makro-) műtrágyázási műveletek egy menetben történő elvégzésének a termésmennyiségek növelésében, a talajszerkezet javításában, a talajnedvesség megőrzésében is fontos szerepe van, ezért alkalmazásuk célszerű és indokolt.

Hagyományos építésű gabonavetőgép, a műtrágya vetősorba történő kijuttatásával

A finn Junkkari Oy cég hagyományos építésű, mechanikus rendszerű, kombinált, vetőmagot és műtrágyát is egyszerre kijuttató, W700 Genius Giant gabonavető gépe egy teljesen új termék a gabonavetőgépek széles piacán. Kifejlesztése során a Junkkari cég az általa már 60 éve gyártott, jól ismert és pontos, mechanikus (tolóbütykös) vetőszerkezeteire támaszkodott, melyet szállítócsigás és soronkénti ikertárcsás vetőcsoroszlya egységek egészítenek ki. A vetőgép különleges tulajdonsága, hogy a 7 méteres munkaszélességét 3 méteres szállítási szélességgel ötvözi, ami eddig csak a pneumatikus vetőszerkezetű gépeknél volt ismeretes.


Junkkari W700 Genius Giant hagyományos építésű gabonavető gép

A vontatott vetőgép felépítménye egy 6500 literes tartályt tartalmaz, amely a műtrágya és vetőmag között 60:40 arányban megosztható. A felépítményt (7,5×20” méretű) – a talaj-előtömörítő és szállítási célokat is szolgáló – gumiabroncsos keréksor támasztja alá. A központi tartályból szállítócsigák segítségével juttatható el a vetőmag+műtrágya a soronként 15,9 cm-es sortávolsággal elhelyezett tolóbütykös adagolóelemekhez. Az ikertárcsás vetőcsoroszlyák terhelése 20-100 kg között állítható be.


Sky Maxidrill W6010 Fertisem Pro magágykészítőgabonavető gépkombináció

Az ikertárcsás csoroszlyaegységek tökéletes vetőbarázdákat nyitnak, a vetőmagokat, valamint a műtrágyát a barázdafenékre ejtik. A csoroszlyaegységet követő magnyomó-talajtakaró kerék szabályozza a munkamélységet, egyben lezárja a vetőbarázdát. A csoroszlyák terhelését és munkamélységét egyszerűen, soronként lehet beállítani. A kéttagú szárnyakkal ellátott vetősín hidroakkumulátoros talajkövető megoldása ±10 cm talajfelszín egyenetlenségek követését teszi lehetővé. A gép vetési funkcióit külön vezérlőegység működteti, amely a Junkkari G-Wizard vezérlőjével vagy ISOBUS vezérléssel is ellátható. A vetőgép üzemeltetéséhez 110 kW teljesítmény feletti erőgépek szükségesek.


Multiva Forte FX6000 gabona direkvető gép


Mzuri Pro-Til 3T Xzact többcélú, sávművelő-gabonavető gép

Magágykészítő- és gabonavetőgépkombinációk 25 konfigurációban

A francia Sky Agriculture továbbfejlesztett Maxidrill Serie 10 univerzális magágykészítő- és gabonavetőgép-kombinációk sorozata egy több célúan alkalmazható, egytengelyes, vontatott tartályos kocsiból áll, amelynek váza alá – kompakt tárcsás – talajművelő, hátsó hárompontos függesztő szerkezetére különböző gabonavető-/szemenként vető egységek, ill. sorközművelő kultivátorok kapcsolhatók fel. A Maxidrill („Pro” típusjellel kiegészített) vetőaggregátok egy 120 literes, külön kistartállyal is rendelkeznek, amelyből mikrogranulátumok kijuttatása vagy aprómagvak kivetése lehetséges. A 2900/4100 liter űrtartalmú központi tartályhoz elektromos motorokkal meghajtott, radar vezérelésű adagolószerkezetek és pneumatikusan működtetett anyagtovábbító rendszerek (ventilátor, elosztófejek, műanyag csővezetékek) kapcsolódnak. A vetőaggregátok a rá felkapcsolható – 20-28-40-60 soros, 14,3-15,0 cm sortávolságú, fogazott tárcsás, elemenként 120 kg vetőcsoroszlya terhelésű – vetőegységgel 25 féle konfigurációban képes a vetési munkák elvégzésére. A legegyszerűbb, amikor a központi tartályból csak egyféle vetőmag kivetésére kerül sor. A tartályok (60:40/44:56 vetőmag–műtrágya-arányban) megosztva is működtethetők, így egy menetben – különböző mélységekben – a vetőmag és a műtrágya is kijuttatható. Egy másik konfigurációban (pl. köztesnövényként) kétféle mag is kivethető, a plusz tartályrészből a műtrágya juttatható ki. A hátsó gabonavető-egység lekapcsolása után, a kocsira szemenként vető gép, vagy pl. sorközművelő kultivátor kapcsolható fel, ilyenkor a központi tartályból – a vetéssel vagy a sorközműveléssel egy menetben – a műtrágya juttatható ki. A 3-4-6-9 m munkaszélességű, 8-20 km/h munkasebességgel üzemeltethető univerzális gépkombinációk teljesítményigénye ~105-300 LE közötti.


SlyFrance Boss No-Till Drill gabona direktvető gép

Gabona-direktvetés, egymenetes makro-műtrágyázással

Erős és megbízható felépítés, precíz vetésmélység, nagy szállított levegőmennyiség, ezáltal pontosan kijuttatható vetőmagmennyiségek és műtrágyaadagok, nagy tartályfelépítmény teszik a Multiva Forte FX6000 vetőgépet a hagyományos (szántásos) művelések vagy a forgatás nélküli (lazításos) művelések utáni, illetve a direktvetések költséghatékony eszközévé. A finn Dometal Oy gyártmányú, 6 m munkaszélességű gabona-direktvetőgép pneumatikus rendszerű vetőszerkezettel rendelkezik és a Multiva FX vetőcsoroszlya rendszerére épül. A 36 db, két sorban, egymástól 167 mm sortávolságokban elrendezett, egymástól teljesen független ikertárcsás vetőcsoroszlya egységek egyedi, 50-250 kg közötti hidraulikus terhelést kaphatnak, aminek köszönhetően – a talaj minőségétől és nedvességi állapotától függetlenül – a vetésmélység a vetőgép teljes munkaszélességében állandó értékű. A 8000 dm3-es tartályfelépítménye a vetőgéppiac jelenlegi legnagyobb tartálya, állítható elválasztó fallal a vetőmag és a műtrágya befogadására. A nagy tartályméretnek köszönhetően ritkábban válik szükségessé a gépi feltöltés, így nagy területteljesítmények érhetők el. A nagy átmérőjű és széles (500/50 R17) tömörítő keréksornak köszönhetően a vetőgép könnyen vontatható – vonóerő szükséglete ~200 LE –, gördülési ellenállása még laza talajokon is alacsony. Az agresszív dupla pengékkel – opcióban – beszerezhető mellső simító lapkasor közvetlenül a szántott talajba történő vetést is lehetővé tesz. A műszakilag fejlett RDS-Artemis iSOCAN vezérlő- és monitor rendszer segítségével a vetőgép könnyen kezelhető. Precíz, erős elektronikus adagoló szerkezete biztosítja a vetőmag- és műtrágyamennyiségek pontos kijuttatását csakúgy, mint az apróbb, pl. a repcemagok vetőnorma szerinti kivetését. A gép hidraulikusan felhajtható szárnyrészei 3 m-es szállítási szélességet tesznek lehetővé.

Sávművelés tápanyagpótlással, a sorba- vagy szemenként vetéssel egy menetben

Az angol Mzuri Pro-Til (3T/4T) alapkivitelű sávművelő-/gabonavetőgépek sávművelő egysége fogazott szárelvágó tárcsasorokból, két sorban elrendezett – egyenként hidraulikusan terhelhető – szárnyas lazítókésekből áll, mely lazítókések hátoldalán elhelyezett csővezetéken keresztül (10-20 cm mélyen) kerül a műtrágya a megművelt talajsávba. A művelt sávokat két sorban eltolt gumiabroncsos tömörítő kerekek tömörítik vissza. A 33,3-36,3 cm sortávolságú vetősorokat (hidraulikus terhelésű) szárnyas kapás vetőcsoroszlyák nyitják meg, és 150 mm sortávolságú ikersorokban történik meg a kalászos gabonák vagy a repce magvainak kivetése.

A Pro-Til sávművelő-gabonavető gépekre adaptálható Xzact rendszer kombinálja a precíziós szemenkénti vetés pontosságát az egymenetes sávművelés (Strip-Till) előnyeivel, amely magában foglalja a talajnedvesség megőrzését, a talajszerkezet javítását, valamint a jelentős üzemanyag- és időmegtakarítást. Az Xzact rendszer precíziós technológiája egy opcionális kiegészítő, amely a Mzuri Pro-Til modellekhez illeszthető, így szélesítve a sávművelő-/gabonavetőgép sokoldalúságát, olyan növények magvainak kivetésére is, mint pl. a kukorica, napraforgó vagy a szója. Az Xzact kiegészítéssel egy elektronikus magadagolású, pneumatikus rendszerű precíziós vetőegység és egy vésőalakú késes csoroszlyaegység kerül az egyes vetősorok elemeire, amelyek lehetővé teszik a kapásnövények vetőmagjainak szemenkénti lehelyezését, miközben az egyes vetőcsoroszlyákra gyakorolt állandó hidraulikus nyomás biztosítja a vetési mélység pontosságát. Mindegyik elektromos meghajtású vetőegység külön maglesodrót is tartalmaz, amely megakadályozza a kettős magadagolások kialakulását. A Pro-Til Xzact vetőgépek soronkénti kistartályai – egy (nyomólevegős) feltöltő mechanizmus segítségével – a 3400 literes központi tartályából folyamatosan töltődnek fel, meghosszabbítva ezáltal a tényleges vetésre fordítható produktív időt. A vetősorokat öntisztító gumiborítású kerekek tömörítik vissza és a vetősávok felszínét rugósszárú boronafogak egyengetik el.

Gabona-direktvetés különleges vetőcsoroszlya-rendszerekkel

A francia SlyFrance SAS mezőgépgyártó-vállalat az európai piacra kifejlesztett direktvetési technológiáját az ausztráliai Boss Agriculture Engineering vállalattól adaptálta, és a „Boss” fantázia névvel ellátott, pneumatikus rendszerű gabona-direktvetőgépeinek sorozatát 3-12 méter közötti munkaszélességekben kínálja. A vontatott direktvetőgépek speciális vetőcsoroszlyái egy vagy két sorban – egymáshoz képest eltolt vonástávolságokban – helyezkedhetnek el, és a tartályos felépítményeket egytengelyes futómű támasztja alá. A gépek „Undercut Disc” elnevezésű egytárcsás vetőcsoroszlyái (21°-ban) megdöntve vannak elhelyezve. Ennek az előnye, hogy a vetőcsoroszlyák sokkal könnyebben hatolnak be a talajba, mint a hagyományosan „álló” csoroszlyák, és nem okoznak intenzív talajtömörödést, amelyek ezáltal akadályoznák a gyökérnövekedést. A vetési mélység megvezetését egy szintén ferdén elhelyezett – speciális kúpos-peremes kialakítású – támasztókerék is biztosítja, ami ugyanakkor megakadályozza a talaj vetőbarázdából történő kiemelését. A vetőcsoroszlya rendszert egy sártisztítóval is ellátott, hasonlóan ferde tömörítő kerék egészíti ki, amely biztonságosan lezárja a talaj felszínét. A vetőcsoroszlyák nyomását (terhelését) minden egyes vetőegység érzékelője hidraulikusan vezérli. Az egyes vetőcsoroszlyák terhelése 350 kg-ig is növelhető. A tényleges vetőmag lehelyezést a tárcsalap oldalán lévő csoroszlyaorr végzi el. Az „Undercut Disc” vetőcsoroszlya rendszer teljes mértékben alkalmazkodik a direktvetés követelményeihez akkor is, ha nedves/száraz körülmények között nagy mennyiségű mulcsozóanyag van a talajfelszínén. A Boss direktvetőgépek – 3-12 m közötti – 8 féle munkaszélességű változatban, 16,7-18,75-20 vagy 25 cm sortávolságokkal állhatnak felhasználóik rendelkezésére, és számos egyéb opcionális lehetőséggel (merev/hidraulikusan felhajtható szárnyrészek, 1-3 db 2000 literes vetőmag-/műtrágyatartály stb.) kiegészíthetők.

Dr. Fűzy József