Újabb kihívás előtt a kukoricatermesztők

Április elején az ország jelentős részén aszály tapasztalható: a téli csapadék sem volt nagy mennyiségű, márciusban pedig helyenként 10 mm eső sem esett. A kukorica vetése folyamatos, a vetés mélységében talán még van annyi nedvesség, ami elegendő a csírázáshoz. Ilyen körülmények között különösen fontos a gyomirtás helyes megtervezése is.

Ha továbbra sem érkezik áztató eső, a pre- és korai posztemergens gyomirtásoktól nem várhatunk megfelelő hatást, lehet, hogy csak kidobott pénz lesz az ilyen kezelés. A tavalyi év száraz áprilisa is rávilágított, hogy a legjobb eredményeket a posztemergensen kijuttatott, levélen és talajon keresztül is hatékony herbicidek adták. A tartamhatással nem rendelkező készítmények használata után a májusban megérkező csapadék hatására kigyomosodtak a kukoricatáblák.

Ezeket a problémákat megoldani, vagy megelőzni azzal tudjuk, ha több, egymástól eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagot használunk.

Az FMC-Agro Hungary Kft. megfelelő megoldást kínál a gyomok elleni küzdelemben a Diniro® Gold nevű kukorica-gyomirtócsomagjával, amely 5 hektár kezelésére elegendő. A csomag összetevői a 2,4 kg Diniro® (nikoszulfuron + proszulfuron + dikamba) és a 10 liter Successor® T (petoxamid + terbutilazin), kiegészítve a 1 liter Trend® 90 hatásfokozóval. A Diniro® hatékony a már kikelt gyomok ellen (1. kép), míg a Successor® T hatóanyagai több hetes tartamhatást biztosítva gátolják a gyomok csírázását és újrakelését azáltal, hogy a kijuttatás után lehulló csapadék a hatóanyagokat bemossa a talajba.

A kombináció hatékony a legtöbb, kukoricában előforduló gyom ellen. A magról kelő gyomok (csattanó maszlag, libatopfajok, disznóparéjfajok, keserűfű, parlagfű, selyemmályva, varjúmák, napraforgó-árvakelés, kakaslábfű, muharfajok, kölesfajok, stb.) mellett több évelő gyom ellen is kitűnő hatékonysággal rendelkezik (pl.: mezei acat, apró szulák, fenyércirok, stb.). Öt hatóanyagának köszönhetően a rezisztencia kialakulása is kevésbé valószínű, mint az egy-két hatóanyagú termékek esetében.

1. kép. Diniro® Gold hatása erős egyszikű gyomfertőzés mellett (Tanakajd, 2018.)

A Diniro® Gold időzítése rugalmas, a kukorica 3-6 leveles fejlettsége között bármikor használható. Magról kelő kétszikű gyomok 2-6 leveles, magról kelő egyszikűek 1-3 leveles állapotukban a legérzékenyebbek a készítményre. Amennyiben a területen fenyércirok van, annak 10-20 cm-es fejlettségénél végezzük a kezelést. A mezei acat ellen tőlevélrózsás állapotban permetezzünk! Hosszú tartamhatása miatt nincs gond a terület újragyomosodásával sem.

Az elmúlt évben nagy területen, az ország minden részén eredményesen használták a Diniro® Goldgyomirtószer-kombinációt, ebben a szezonban is bizonyítani fogja, hogy megérdemelten vált népszerűvé, legyen száraz vagy csapadékos a tavasz.

Felhasználói tapasztalatok, videók elérhetők az FMC-Agro weboldalán.

FMC-Agro Hungary Kft.

www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.


aszály FMC-Agro gyomirtás kétszikű kukorica preemergens