fbpx

Egykettőre a nyakunkra hág az ukrán mezőgazdaság

Írta: Kohout Zoltán - 2020 december 20.

Felhő is segíti az ukrán gazdákat: az egyik legkomolyabb kihívás lesz „holnap” a keleti szomszéd agráriuma.

 

Nagyok

Hatalmas, kiváló adottságú és jövedelmezően intenzifikálható termőföldek, olcsó rezsi- és munkaerőköltségek, jó logisztikai adottságok. Így jellemezhető nagy vonalakban az ukrán agrárium jelene, és már ez is elegendő volna ahhoz, hogy komoly kihívásnak, konkurenciának értékeljük. Ám még ez sem minden: a hatalmas kelet-európai ország gőzerővel halad a modernizáció felé, amivel a közeljövőtől már nemcsak adottságait, hanem produktivitását illetően is felzárkózik a modern mezőgazdasági kibocsátók közé.

 

Segítő felhő

Az ukrán gazdálkodók egyre nagyobb számban használják ki a digitális megoldásokban rejlő előnyöket az intenzív mezőgazdasági termeléshez. Az említett adottságok révén nem csoda, hogy ez a folyamat gyorsan halad, hiszen a gazdaságosabban művelhető – akár többezer hektáros, egybefüggő – táblákra alapozva bátrabban lehet a legnagyobb költségű beruházásokat eszközölni a biztos megtérülés kilátásaival. Ukrajna azzal is elébe megy a mezőgazdálkodók érdekeinek, hogy évek óta hatékonyan működtet egy ingyenes felhőszoftver-projektet. Ez lehetővé teszi a teleknyilvántartás online nyomon követését, az egységek elszámolását, valamint hozzáférést biztosít különféle műholdas képekhez – írta nemrég a ProAgro Group beszámolójára hivatkozva a Syngenta blogja.

 

ukran mezogazdasag

 

Fenyegető erősödés

Az ukrán gazdák egy része már ilyen digitális megoldásokkal tervezi a vetésforgót, azonosítva a szántóföldek problémás területeit. Ezekkel előre lehet jelezni nemcsak a hozamokat, de megtervezhetőek a vetéshez szükséges vetőmag- és tápanyagmennyiségek. Emellett monitorozni tudják a talajnedvességet, a levelek nedvességét, a szántóföld sűrűségét, sőt a magok barázdákban való elhelyezkedését is.

Szakemberek szerint (lásd az Agrárágazat nyomtatott kiadásának januárban megjelenő számában a kukoricaágazat helyzetével foglalkozó körképet!) nemcsak a növénytermesztés, hanem az alapanyag-feldolgozás fejlesztése is fenyegető konkurenciát jelent hazánk agráriuma számára a keleti óriásállamok felől