Nehéz feladat az átmeneti időszakban szükséges megfelelő takarmányozási és környezeti feltételek megteremtése oly módon, hogy közben a tehenek elérjék teljes genetikai potenciáljukat minimális egészségügyi problémák mellett. Az átmeneti időszak fontosságát számos telepen alábecsülik és a termelés szempontjából kieső időszakként tartják számon, miközben a készleteket pazarolják.
A sikeres átmeneti időszak stratégiája, hogy segítségével javul az egészség, segít elérni a tehenek teljes genetikai potenciálját a tejtermelés és a minőség terén, emellett elősegíti a jövedelmezőséget.
A szárazon-állás időszakának feladata csökkenteni az emésztési és anyagcserezavarokat, illetve a fertőző betegséget előfordulását, felkészíteni a bendőt a tejtermelés időszakára
• Előkészíteni a tőgyet a következő laktációra
• Elérni az optimális testtömeg-indexet (body condition score)
• Táplálni a növekvő borjút
Az átmeneti időszak
Hagyományosan a tehenek termelési ciklusa két részből áll, ami a szárazon-állás és a tejtermelés időszaka.
Azonban sokkal több odafigyelést igényel a borjazást megelőző és követő 3-3 hét, mivel ebben az időszakban a legerősebb a fizikai és az anyagcsere okozta megterhelés.
A szükséges szervezési követelmények alkalmazásának mellőzése kapcsolatban lehet fokozott egészségügyi problémákkal, csökkenő takarmányfelvétellel és tejtermeléssel, csökkenő szaporasági hatékonysággal, az anyagcsere és emésztési zavarokra fokozott érzékenységgel és a masztitisz fokozott előfordulásával.
Gyakori anyagcserezavarok és betegségek az átmeneti időszakban
Az egészségügyi problémák megjelenése figyelmet érdemel, különösen a laktáció első két hónapjában, hozzávetőlegesen minden második tehén legalább egyszer érintett a borjazás és a csúcstermelés közti időszakban.
A betegségekből eredő költségek a legtöbb telepen nem ismertek vagy alulbecsülik őket.
Jelentős megtakarítások érhetők el, ha az országos átlag-előfordulás gyakoriságát megfelezzük |
|
£/100 tehén p.a. |
|
Klinikai masztitisz |
2250 |
Szaporodási zavarok |
3400 |
Ellés utáni bénulás |
2000 |
Tejláz |
850 |
Összesen |
8500 |
Adatok: Kossaibati and Esslemont; Green, (2002) |
A betegségek kialakulásának kockázati tényezői a borjazás körüli időszakban
A klinikai és szubklinikai rendellenességek legtöbbjének kialakulása többtényezős folyamat, amely azt jelenti, hogy több rizikófaktor kapcsolatba hozható minden betegséggel.
Továbbá köztudomású, hogy a leggyakoribb rendellenességek erősen összefüggnek és eredetük illetve kialakulásuk oka is megegyezik.
Következésképpen, a potenciális kockázati tényezők csökkentésének legsikeresebb stratégiája, ha azokat egységesen kezeljük.
Kockázati tényezők a szárazon állás időszakában
Betegségek |
Alacsony energiafelvétel |
Elégtelen ásványianyag és vitaminfelvétel |
Acidózis
|
K vitamin felesleg
|
immunszupresszió
|
Idősebb tehenek
|
Elhízott tehenek
|
Elégtelen környezet |
Kölcsönhatás más betegségekkel
|
Tejláz |
|
X |
|
X |
|
X |
X |
|
|
Ketózis |
X |
|
X |
|
|
|
X |
|
X |
Szaporodási rendellenességek |
X |
X |
|
|
|
X |
X |
|
X |
Ellés utáni bénulás |
|
X |
X |
|
|
X |
|
X |
X |
Masztitisz |
X |
X |
|
|
X |
X |
X |
X |
X |
A szárazonálló tehenek ellátása
|
Késői laktáció |
Elapasztás |
|
A laktáció utolsó 3 hónapja |
Elapasztás kezdete: 50-70 nappal a borjazás várható ideje előtt |
Testtömegindex |
3 ± 0.5 |
3 ± 0.5 |
Adag |
Sok abrak, kevés koncentrátum |
Kizárólag abraktakarmány |
Takarmány |
Legeltetés/tartósított takarmány |
Tartósított takarmány/szalma |
Koncentrátum |
A hozamnak megfelelően etessünk tejelő tehén koncentrátumot és módosítsuk a mértékét a testtömegindexnek megfelelően. |
Semmi |
Szervezés |
Ellenőrizzük a borjazás dátumát.
|
A szárazonállás időszakában esedékes kezelések megbeszélése az állatorvossal.
|
Környezet |
|
Elkülönítés |
Miért etessünk az átmeneti időszakban speciális takarmányt?
Az átmeneti időszakban legfontosabb célja többek között, hogy erősítsük az immunrendszert, csökkentsük a testzsír felhasználását a borjazás körüli időszakban, fenntartsuk a vér normális Ca szintjét borjazáskor és utána is.
Erősítsük a tehenek étvágyát a szárazon-állás és a korai laktáció időszakában valamint felkészítsük a bendőt a laktációt megelőzően.
A korai bendőfejlődés elősegítése
A bendőpapillák feladata, hogy a tápanyagokat felvegye.
A szárazonállás időszakában a papillák mérete lecsökken az alacsonyabb tápanyagfelvétel következményeként.
Öt hétig tart, amíg visszanyerik eredeti méretüket és a bendőben lejzajló keményítőbontás elősegíti ezt a folyamatot, ezért olyan fontos, hogy magas energiatartalmú takarmányt etessünk a korai laktációra való előkészítés időszakában.
A szárazon állás korai szakasza az első 30-40 nap, amikor a takarmányozás jellege még abraktakarmányozás, tehát legeltetés, tartósított takarmány, szalma.
Ellenőrizzük az energia-felvételt, hogy elérjük a megfelelő testtömeg-indexet (3 ± 0.5).
Etessünk ásványi anyagokat vagy kevés koncentrátumot, hogy biztosítsuk a megfelelő ásványi anyag és vitamin felvételt.
A koncentrátum ajánlott mennyisége 0-1 kg. Az állatokat elkülönítve tartsuk, és figyelmet kell fordítanunk a lábápolásra, körmözésre.
Az átmeneti időszak a szárazon-állás utolsó 21 és a laktáció első 21 napja.
Ebben az időszakban etessük ugyanazt az abrakot, amit a tejelő tehenek kapnak.
Meggondolandó kis mennyiségű szalma etetése is, ha savas vagy magas keményítőtartalmú abrakot etetünk, viszont óvakodjunk nagy mennyiségű friss füvet etetni.
Az ajánlott koncentrátum adag 2-4 kg, amit adagolva adjunk csak, hogy biztosítsuk a megfelelő tápanyagfelvételt.
Elkülönítve tartsuk az állatokat. Minimalizáljuk a stressz behatást, mint pl. hirtelen takarmányváltás vagy átcsoportosítás.
Biztosítsunk abrak/TMR etetést ad-libitum úgy, hogy a bendőben hagyjunk elegendő helyet, ahhoz, hogy az állatok még fogyaszthassanak.
A fel nem vett takarmányt minden nap távolítsuk el. Mindig legyen az állatok előtt friss tiszta víz.
Állítsuk vissza a kalcium-felvételt a borjazáskor azonnal.
A korai laktáció a laktáció első 120 napja, amikor a tejtermelés függvényében magas tápanyagértékű, jó minőségű fű és/vagy tartósított takarmányt kell adnunk olyan szinten, hogy elérjük a kitűzött tejtermelési szintet úgy, hogy közben a testtömeg (2.5 ± 0.5) ne csökkenjen.
A takarmányváltás fokozatos legyen, miközben maximum 4 kg koncentrátumot etessünk és biztosítsunk elegendő rostanyagot a bendő tökéletes működéséhez.
Természetesen mindhárom szakaszban biztosítsunk tiszta, hűvös kényelmes helyet, hogy csökkentsük a tőgy-gyulladás kockázatát a szárazon-állás ideje alatt.
Maximalizáljuk a szárazanyag felvételt
A szárazanyag felvétel az utolsó 3 hétben csökken. Ez a csökkenés a borjazást megelőző héten éri el maximumát.
Az étvágy elvesztésének oka még nem teljesen tisztázott, habár részben a magzat növekedésével összefüggésbe hozható, inkább a hormonális változásnak köszönhető.
Ahhoz, hogy a takarmányfelvétel csökkenését kiegyensúlyozzuk, növelni kell a takarmányadag energiatartalmát 2-4 kg koncentrátummal, így megakadályozzuk a negatív energiamérleg kialakulását.
Egészségügyi gondok a borjazás körüli időszakban
Metabolikus és fertőzéses betegségek előfordulása leginkább közvetlenül az ellés előtt és elléskor a legvalószínűbb.
Ezalatt az idő alatt erőteljes anyagcsere és fizikai változáson mennek keresztül.
Ezek a változások stresszorként működhetnek, és ugyancsak növelhetik a gyulladásos megbetegedések és anyagcserezavarok valószínűségét.
Immunszupresszió és tejelő tehenek egészsége
Borjazáskor minden tehén immunrendszere csökkent hatékonysággal küzd a fertőzések ellen, ami növeli a masztitisz és méhgyulladásra való fogékonyságot.
A borjazás kori immunszupresszió oka főként az ellést megelőző hormonális változás.
Továbbá a krónikus energia, fehérje, vitamin és ásványi anyag hiány hozható kapcsolatba a betegségekkel szembeni fogékonyság növekedésével.
A kulcsfontosságú tápanyagok, amelyek segítenek szinten tartani az egészséges immunrendszert:
• energia és fehérjehiány kialakulásának megelőzése
• Szelén és nagy mennyiségű E-vitamin etetése
Takarmányozási ajánlások:
Paraméterek |
Korai szárazon állás ideje |
Átmeneti időszak |
Korai laktáció |
Energia MJ/kg/DM |
9.5-10 |
11-12 |
≥12 |
Nyersfehérje % DM |
12-14 |
13-16 |
17.5-18.5 |
Természetesen lebontható rost NDF Min.%DM |
35-40 |
35 |
33 |
Szelén Mg/állat/nap |
3-4 |
3-4 |
5-8 |
E vitamin IU/állat/nap |
1000 |
1000-2000 |
500-2000 |
Általános anyagcserezavarok és betegségek megelőzési stratégiái, amelyek veszélyeztetik a teheneket a borjazás körüli időszakban:
Masztitisz: Biztosítsunk tiszta, száraz környezetet. A mikroösszetevők és energia optimalizálásával segítsük az immunrendszer megfelelő működését úgy, hogy magas szelén és E-vitamin tartalmú – speciálisan az átmeneti időszakra összeállított – koncentrátumot etetünk.
Tervezzük meg az ellenőrzés folyamatát az állatorvossal (mint pl. az 5 pontos masztitisz kontrol terv).
tózis/ Zsíros máj szindróma: Előzzük meg, hogy a tehenek elhízzanak.
Optimalizáljuk a szárazanyagfelvételt úgy, hogy a napi energiaszükségletet kielégítsük.
Tejláz: Etessünk alacsony kálcium tartalmú adagot vagy válasszuk a takarmányozási kation-anion egyensúly stratégiát állatorvosi felügyelet mellett.
Biztosítsunk elegendő magnéziumot, emeljük a kálcium ellátást az ellés után azonnal, főleg idősebb tehenek esetében.
Ellenőrizzük a kálium felvételt, valamint mérlegeljük a zöldtakarmány arányának csökkentését.
Ellés utáni bénulás: Etessünk kiegyensúlyozott takarmányt, óvakodjunk a túl sok keményítő és cukor etetésétől, biztosítsunk elegendő rostot, figyeljünk oda a mikroösszetevők megfelelő mennyiségére.
Újabb kutatások beigazolták, hogy egy a B csoportból származó vitamin (Biotin) javítja a köröm, szarv minőségét.
Fokozatosan adagoljuk az új takarmányt. A lábápolást ebben az időben a legcélszerűbb elvégezni.
Oltógyomor áthelyeződés: Óvakodjunk az acidózistól és biztosítsunk elegendő rostot. Az ellés napján ízletes takarmányt etessünk.
Szaporodási zavarok: Optimalizáljuk az energia-felvételt az átmeneti és a korai laktációs időszakban, ne etessünk túl sok lebomló fehérjét.
Takács Tamás