fbpx

Väderstad Tempo V a szemenkénti vetés bajnoka

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 november 18.

A Dráva Coop Zrt. Barcson, a Dráva partján elhelyezkedő területeken, 2800 szántó- és 150 hektár gyepterületen gazdálkodik, és 2000 hektáron végez erdőgazdálkodást. Vetésszerkezetünk hagyományosnak mondható, a szokásos őszi káposztarepce és őszi búza mellett, a tavasziak közül viszonylag nagy területen – 150 hektáron – termelünk cukorrépát, mivel közel vagyunk a horvátországi Verőce cukorgyárához. Ezenkívül a szójatermesztés is számottevő, 400-600 hektáron folyik. Napraforgóval az utóbbi időben próbálkozunk, étkezési és HO-típus is megtalálható. Kukorica pedig egyre kevesebb van, pedig valamikor ennek termesztése tette ki a termőterület jelentős részét – mutatta be a gazdaságot Rideg Gábor ügyvezető.

 

Hogyan kerültek kapcsolatba a márkával? Mi volt az első vásárlásuk?

– Alapvetően a szemenkénti vetés precizitását kerestük valamilyen gépben. Több márkától több demógépet próbáltunk, mígnem egy szomszédos gazdasággal folytatott eszmecsere után kikötöttünk a Väderstad Tempónál. Az említett gazdaságban meg is néztünk a munkáját, így láthattuk gyakorlatban is, hogy mire képes ez a vetőgép. 2018-ban megvásároltuk a Väderstad Tempo V szemenkénti vetőgépet. Az évben a tavaszi növényeink közül már ezzel vetettük a cukorrépát, a szóját, napraforgót és a kukoricát, ugyanis olyan gépet vettünk, ami a 45 és a 75 cm-es sortávot is képes elvetni. Szinte két vetőgépet is kiválthatunk vele.

Mit tapasztaltak a Tempo használatával, illetve vásároltak más gépet is?

– A Tempónak köszönhetően láthatóan jobb lett a vetés minősége, ebből adódóan a növényállomány egész éven át, sőt oly annyira megtetszett az összkép, hogy idén tavasszal még egy Tempót rendeltünk. Tavaly ősszel a repcét még az első géppel vetettük, viszont tavasszal már az új géppel együtt a mindkét Tempo dolgozott az összes szemenkénti vetésigényű kultúránál. Most már nyugodt szívvel mondhatom, hogy kiváló eredménnyel, hisz lassan vége az évnek. Mind a vetéspontosság, a mélység a távolság az eloszlás tökéletesnek mutatkozott. Az eredmény a növényállomány kivételesen egyenletes kelésében és a magasabb terméseredményben is megnyilvánult. A fentiek mellett másik igényünk, hogy gépeink a precíziós gazdálkodás vonalában is megállják a helyüket. A Tempo vetőgépek képesek a helymeghatározási rendszerünkön keresztül kommunikálni, működik a differenciált szemmennyiség kijuttatása és a sorelzárás is.

Következő modernizációs igényünk a forgatásos talajművelés részbeni helyettesítése, illetve kiváltása volt. Szerettünk volna egy kiváló grúberes technikát. A Tempo vetőgép megrendelése, szállítása, beüzemelése és üzemeltetése során a Vaderstad Kft.-től tapasztalt kiváló hozzáállásnak és a professzionális Väderstad technológiának köszönhetően egy 5 méteres Top Down multikultivátorra esett a választásunk. Ezt a gépet is gyorsan beüzemeltük, idén tavasszal neki is álltunk a talaj-előkészítésnek ott, ahol ezt szükségesnek találtuk. A tavaszi vetésűek elé őszi mélyszántás helyett is ez a Top Down fogja a munkát elvégezni: intenzív tárcsázás és mélyebb lazítás egymenetben, remek munkát végez.

Ezek mellett általános magágy-előkészítésre is kerestünk új gépi megoldást, mondanom sem kell: elsősorban Väderstadban gondolkodtunk, hiszen az eszközök már sikeresen levizsgáztak. Egy 10 méteres NZ Aggressive magágy-előkészítő kombinátort vásároltunk, Rexius rögtörőhengerrel. Meg kell jegyeznem, hogy ebben a gazdaságban még ilyen kiváló magágyakat soha nem sikerült csinálni!

Teljes lett így a precíziós paletta?

– A teljesség messze van. Már évek óta kacsingatunk a precíziós gazdálkodás felé, próbáltunk kísérletezni, de azért sok még az akadály. Mára az erőgépeink mind pontos, 2 cm-es RTK-rendszerrel és robotkormánnyal rendelkeznek, és a műtrágya-kijuttatást és vetést végző eszközeink is alkalmasak a differenciált üzemmódra. Jövőre a sorközművelési rendszerünk is felzárkózik a sorba.

 

 

 

CÍMKÉK vaderstad